· "Przed Świtem" dozwolone od 18 lat?! |
~Miionka
|
Dodany dnia 09-12-2010 20:39
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 343
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 29.10.10
Medale:
Brak
|
Po przeczytaniu artykułu bravo na temat kolejnej części sagi zmierzch: Przed świtem byłam bardzo zaskoczona. Dozwolona od 18 lat? Hm, to chyba lekka przesada. Powód - drastyczna scena porodu Belli. Nie sądzę aby pokazali ją całą i bardzo dokładnie.
Cóż, dla mnie to nie ma wielkiego znaczenia ponieważ w lutym kończę 16 lat a w Cinema City w Bydgoszczy nie ma ograniczenia wiekowego. Natomiast i tak sądzę, że to przesada.
A co wy macie do powiedzenia na ten temat? Czekam na wasze odpowiedzi. ;)
There's nothing to lose
When no one knows your name
There's nothing to gain
But the days don't seem to change.
|
|
|
|
~Crazy Flower
|
Dodany dnia 09-12-2010 21:47
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2153
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 20.06.10
Medale:
Brak
|
Jak dla mnie dobrze, przynajmniej dzieciaki (takie jak ja) nie pójdą do kina na ten badziew, nie obrażając oczywiście nikogo. Wiem, że w połowie polskich kin nie zwraca się uwagi na ograniczenia wiekowe, ale ta druga połowa uzupełnia. Dziewczyny w wieku 13-15 (lub inaczej) lat czasem mają bzika na punkcie Zmierzchu i dobrze im zrobi "lekka" zmiana. Z resztą ja się zbytnio tymi zmierzchowymi klimatami nie interesuję, ani mi się śni zawracać sobie tym głowę. Tyle ja.
|
~Maladie
|
Dodany dnia 09-12-2010 23:08
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Opiekun Ravenclawu
Punktów: 3691
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak
|
Hmm... Nie zastanawiałam się wcześniej nad tą drastyczną sceną. Ograniczenie wiekowe jest mi obojętne, bo w dniu premiery w listopadzie następnego roku i tak już będę pełnoletnia, więc ten temat ani mnie ziębi, ani grzeje. Chcą pokazać coś naprawdę rodem z "horroru" (w cudzysłowie, ponieważ producenci określili gatunek sagi jako "horror", z czego ja nabijam się po dziś dzień)? Proszę bardzo, chętnie obejrzę film, który będzie zawierał coś więcej niż cukierkowe dialogi między Bellą i Edwardem, jak to oni bardzo się kochają. Może wreszcie coś się zacznie dziać...
|
|
|
|
!Czarownica24
|
Dodany dnia 16-12-2010 16:23
|
VIP
Ranga: Dziedzic Gryffindora
Punktów: 5583
Data rejestracji: 29.12.08
Medale:
Brak
|
Nie uważam Bravo za fiarygodne źródło informacji.
A nawet gdyby były te ograniczenia, to co z tego, skoro jak nastolatki będą chciały zobaczyć ten film, to i tak go zobaczą? Wystarczy, że poczekają tydzień lub dwa i będą mogły go ściągnąć (w kiepskiej wersji, ale jednak) z internetu. A jak poczekają jeszcze dłużej to będą mogły go kupić.
A może te ograniczenia są nie przez scenę porodu, lecz scenę która spowodowała ten poród i odbyła się w wodzie?
|
|
~W Potter
|
Dodany dnia 16-12-2010 16:28
|
Użytkownik
Ranga: Drugoroczniak
Punktów: 82
Data rejestracji: 13.12.10
Medale:
Brak
|
Szczerze czytałem książki i oglądałem filmy . Książki były dla mnie "nawet nawet" ale filmy przespałem tak mi się nie podobały.... Wiem że ograniczeń wiekowych nie ma. Gdy mój brat 11 letnie chciał pójść na film od 15 lat i się pytał sprzedawcy czy może to on odpowiedział , że nie mogą zabronić obejrzenia filmu tylko kategorie wiekowe są po to by jakiś "dzieciak" nie wmówił sobie , że tak jest jak w tym filmie. Tak przynajmniej nam tłumaczył pan pracujący za kasą biletową ; ). |
|
|
|
~fantastic
|
Dodany dnia 16-12-2010 22:05
|
Użytkownik
Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka
Punktów: 465
Data rejestracji: 09.07.09
Medale:
Brak
|
rzeczywiscie przesada z tym od 18 lat, od 16 powinni czy 15 lat , no dla takiej dzieciarni po 12 , 10 lat to zapewne straszna scena , ksiązka mogła być , chociaż najgorsza z całej sagi i nie chciało mi się czytać do końca wiec nie wiem jak sie skonczy ale pójde go obejrzeć chociaz jest w 3D a ja tak nie lubie 3D ale trudno |
|
|
|
~ShataN Black
|
Dodany dnia 17-12-2010 00:00
|
Użytkownik
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 97
Medale:
Brak
|
Ja nie oglądałem żadnej części Zmierzchu, natomiast książki czytałem.
Szczerze zastanawiam się czy, aby na pewno chcę sobie zniszczyć wrażenie po w miarę ok książce marnym filmem.
Co do samego ograniczenia wiekowego - ze względu na to, że powieść jest jaka jest i występują tam motywy walk jak i właściwie 'morderstw' to cała saga powinna być kręcona z większą powagą, mniejszą ilością przesłodzonego romansu, a większa ilością mrożącego krew w żyłach horroru(bądź przynajmniej wywołującego ciarki na plecach, ale nie z powodu słodkości), który powinien być od 18 lat;]
Jednak po komentarzach do poprzednich części wiem, że i ta zapewne nie będzie żadnym mrożącym krew w żyłach horrorem, a przesłodzonym romansem w związku z tym moim zdaniem, ograniczenie wiekowe do 18 lat jest tu delikatnie bez sensu. No chyba, że zaskoczą wszystkich i zrobią wreszcie naprawdę porządny film, a nie taki jak to mój znajomy ujmuję 'film o zgejonych wampirach' ;]
|
|
|
~Akitaa
|
Dodany dnia 17-12-2010 14:09
|
Użytkownik
Ranga: Sługa Czarnego Pana
Punktów: 1171
Data rejestracji: 31.08.10
Medale:
Brak
|
Wiecie, a takie jest moje zdanie: Jakby zrobili to od 18 - stu lat,
to film straciłby 3/4 widowni! Głównie dlatego, że lubią to nastolatki
(nie wykluczam oczywiście starszej widowni czyli mojej babci ;P).
Lubię Zmierzch, ale rzeczywiście trochę to zbyt słodkie. Edward chętnie stanąłby na głowie dla Belli.
Może wiedzą, że my tu sobie gadamy "Och, to jest ohydnie słitaśne!", i chcą z tego zrobić film grozy??
Przecież porodu nie pokażą aż tak dokładnie, a jeśli chodzi o inne sceny... będą puste sale kinowe.
Jeśliś mądry i cenisz to w sobie nade wszystko,Ravenclaw Ci się kłania.
Jeśli jesteś pracowity,jak skrzaty domowe,jeśliś pomocny dla innych,Hufflepuff chętnie przywita się z Tobą.
Edytowane przez Akitaa dnia 18-12-2010 16:24 |
|
|
|
~ShataN Black
|
Dodany dnia 17-12-2010 19:40
|
Użytkownik
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 97
Medale:
Brak
|
Jakby nie było - głównym targetem Zmierzchu są właśnie nastolatki 12-15 letnie ;]
Albo prawdziwy film, albo kolejna przesłodzona bajka - coś za coś.
|
|
|
~Mruffka_
|
Dodany dnia 17-12-2010 21:12
|
Użytkownik
Ranga: Gracz Quidditcha Ravenclawu
Punktów: 126
Data rejestracji: 14.11.10
Medale:
Brak
|
Okay, na wstępie mówię, że Bravo, pudelkom i innym głupotom NIGDY nie wierzę.
A teraz, hipotetycznie, gdyby już jednak było od osiemnastu lat ..
Haha, róbcie sobie od +18, ale co z tego, skoro widowni mieć nie będziecie ?
Nie rozumiem i nie potrafię tego pojąć.
Dla mnie nie ma to większego sensu.
Nie wiem, czy pójdę na Przed Świtem.
Książka była nawet fajna, ale filmy .. Zazwyczaj są dużo cieńsze.
Jeszcze pomyślę, oni przecież dopiero aktorów zbierają - za rok, jak nie później będzie o tym głośno.
Pani Weasley: Nie wierzę! Nie wierzę! Och, Ron, to cudownie! Prefekt! Jak każdy w tej rodzinie!
George: A ja i Fred to co, jesteśmy tylko sąsiadami?
Pozdrawiam Pomylunatic_. )
mrufcia.odpowie.pl
|
|
|
|
~-muchor-
|
Dodany dnia 17-12-2010 22:38
|
Użytkownik
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 347
Data rejestracji: 21.09.10
Medale:
Brak
|
Mi to nawet pasuje. Dziewczyny z mojej klasy przestaną mi płakać nad uchem o "Boskim Edwardzie" i "Tej Pięknej Belli, Która Ma Farta".
Osobiście czytałam wszystkie książki z sagi i widziałam wszystkie wypuszczone filmy. Książki jakoś przełknęłam, przemilczę, ale filmy to kompletna porażka.
Podejrzewam, że nie tylko TA scena wzbudziłaby kontrowersje u młodszych widzów (a raczej ich rodziców;p).
W dodatku, jeśli z tego romansidła "słitaśnego jak Umbridge" chcą zrobić ala horror i film grozy, to ja i tak nie chcę znać efektów.
|
|
~LilyPotter
|
Dodany dnia 17-12-2010 22:58
|
Użytkownik
Ranga: Horkruks
Punktów: 7311
Data rejestracji: 21.05.10
Medale:
|
Tak szczerze mówiąc, chętnie zgodziłabym się z opinią, że ten film powinien być od osiemnastu lat. Ja sama książki nie czytałam, ale moja siostra cioteczna pokazała mi rzeczone fragmenty. No i jednak... chyba od 18 powinno być. A ciekawa jestem, ile w tym Bravo jest prawdy. Nie czytuję takich gazet. I kolejny powód - dziewczyny z mojej klasy i inyych nie mówiły by tylko o tym najwspanialszym na świecie Edwardzie i tej cudnej, najpiękniejszej Belli.
|
~Lady Bellatriks
|
Dodany dnia 19-02-2011 19:13
|
Użytkownik
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2508
Data rejestracji: 02.04.10
Medale:
Brak
|
Myślę, że ograniczenie do piętnastu lat w zupełności by wystarczyło. Ograniczenie do osiemnastu lat to chyba trochę za dużo. A nawet jeśli ograniczą ten film do osiemnastu lat, to i tak w większości kin będą wpuszczać młodszych, żeby zarobić kasę na biletach. Mnie wpuścili nie raz na filmy, na które miałam za mało lat.
Mówią o mnie ''córka diabła'' - temu nie zaprzeczę ani ja, ani ktos, kto mnie dobrze zna .
Pozdrawiam wszystkich tych, którzy mnie pozdrawiają
|
|
|
|
~Adrienne
|
Dodany dnia 04-05-2011 15:13
|
Użytkownik
Ranga: Siedmioroczniak
Punktów: 655
Data rejestracji: 25.04.11
Medale:
Brak
|
U nas w kinie wpuszczą nawet ośmiolatka, bo dla nich liczy się zysk ; D
|
|
~Annee
|
Dodany dnia 27-08-2012 18:05
|
Użytkownik
Ranga: Gajowy Hogwartu
Punktów: 984
Data rejestracji: 04.12.11
Medale:
Brak
|
Od 18 lat?! Hahaha (mam głupawe). Chyba chodzi im o scenę porodową, ale bez przesady... Moje "koleżanki" były na tym w kinie, a mają 12 lat to nie sądzę, by i tak na to uwagę zwracano.
- Albusie Severusie - powiedział tak cicho, że nie usłyszał tego nikt prócz Ginny, a ona taktownie udała, że macha ręką do Rose, która już wsiadła do wagonu - nosisz imiona po dwóch dyrektorach Hogwartu. Jeden z nich był Ślizgonem i prawdopodobnie najdzielniejszym człowiekiem, jakiego znałem.
|
|
|
|
~White Orchid
|
Dodany dnia 27-08-2012 18:20
|
Użytkownik
Ranga: Członek GD
Punktów: 502
Data rejestracji: 28.07.12
Medale:
Brak
|
LilyPotter napisał/a:
Tak szczerze mówiąc, chętnie zgodziłabym się z opinią, że ten film powinien być od osiemnastu lat. Ja sama książki nie czytałam, ale moja siostra cioteczna pokazała mi rzeczone fragmenty. No i jednak... chyba od 18 powinno być.
No ciekawe jakie tam fragmenty mogłyby być powodem na to, żeby na ten film wpuszczać do kina tylko pełnoletnie osoby...
|
~_MegWhite_
|
Dodany dnia 01-10-2012 16:10
|
Użytkownik
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 147
Data rejestracji: 08.08.12
Medale:
Brak
|
Ja jako przedstawicielka grupy od lat 12, obejżałam ten film ( co prawda nie w kinie ) uważam, że scena porodu Belli jest drastyczna i prawdopodobnie była to najgorsza scena w całej sadze.
Ale zobaczymy co będzie w Przed Świtem cz.2 ...
|
|
^raven
|
Dodany dnia 14-09-2013 21:02
|
Administrator
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
|
Milion lat po premierze, kto miał obejrzeć - obejrzał, temat czas zamknąć.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH
I'm not living, I'm just killing time.
Alergia. Na życie.
|
|
|