Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 29123 Ostrzeżeń: 1 Postów: 1,889 Data rejestracji: 21.11.09 Medale: Brak
Pachnidło jest to powieść opowiadająca o losach Jana Baptysty Grenouille, człowieka obdarzonego fenomenalnym węchem, który by stworzyć idealny zapach potrafi nawet zamordować...
Pachnidło to książka autorstwa niemieckiego pisarza, Patricka Süskinda wydana w 1985 roku.
Co myślicie o tej książce? Spodobała wam się? Jakie mieliście wrażenie po przeczytaniu tej powieści?
Dom:Ravenclaw Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu Punktów: 1854 Ostrzeżeń: 3 Postów: 476 Data rejestracji: 04.03.10 Medale: Brak
Nie czytałam książki, ale widziałam film. Nie wywrł on na mnie zbyt wielkiego wrażenia i raczej go nie polecam. Film jak każdy inny i widziałam lepsze. Za to sam pomysł, że męszczyzna obsesyjnie szuka tego jedynego zapachu i jest zdolny nawet do morderstwa aby zaspokojić swoje, bądź co bądź, dość idiotyczne pragnienie... No, nie powiem, że mi się nie spodobał, bo to nieprawda. Powiem jedynie, że mnie... zaskoczył.
Pozrowinia dla: Lady Cat, Yoyo, Pyflame, Ta sama maggie, Maladie, Mooll, Silencia, Arya, Wióra, Tom Riddle, Hermionka, Lapa, Lori Lemonberry, Lady House, Lena Luna, Lily Potter, Buczek, Bloo, Aniutek96, Pandora, Deprimo Corfingo, Bonnie131, Malkontentka, Polami, Buka, Agnes Black, Imbecile, Ginny004, Robbotto, Ginny Ruda i Narciss.
No i oczywiście ukłony w stronę sprawiedliwej Czary.
Oraz dla wszystkich miłych użytkowników Hogsmeade.
Dom:Slytherin Ranga: Uczestnik TT Punktów: 251 Ostrzeżeń: 0 Postów: 57 Data rejestracji: 02.11.11 Medale: Brak
Czytałam "Pachnidło" kilkakrotnie, widziałam też film. Muszę przyznać, że to książka niesamowita, próba opisania świata i wątku kryminalnego za pomocą zapachów. I zarówno autor, jak i reżyser, wyszli z tej próby zwycięsko. Wiem, że trudno wczuć się w klimat tej książki i nielicznym taka narracja pełna opisów zapachów pasuje, ale mi się bardzo, bardzo podoba. To książka niezwykła.
Niezwykła książka. Taka, jakie się rzadko spotyka. Cały świat został opisany za pomocą zapachów. Ogólnie spodobał mi się taki sposób przedstawienia życia głównego bohatera i choć samego Grenouille'a nie darzę wielkim uczuciem (może i był nieszczęśliwym szaleńcem, ale to, co wyprawiał, jest nie do przyjęcia), uważam, że książka zaintryguje każdego
Dom:Gryffindor Ranga: Członek GD Punktów: 502 Ostrzeżeń: 0 Postów: 336 Data rejestracji: 28.07.12 Medale: Brak
Nie czytałam (ale mam zamiar się za to zabrać), jednak film został przeze mnie obejrzany. Od pierwszej minuty byłam nim zachwycona, jednak przy końcowych scenach ta magia nagle zniknęła.
Po tym, co słyszałam, to powiem, że spodziewałam się czegoś innego. Na początku myślałam, że Jan Baptysta Grenouille był zwykłym czlowiekiem z niezwykłym darem, ale wyszło na to, że stał się potworkiem jak... Gollum! Nawet gorszym. Jak można nie znosić nawet własnego zapachu?
Myślałam, że książka będzie przypominała trochę kryminał, a tu nie.
Cała książka to prawie jeden wielki opis. Dialogów jest bardzo mało.
Całe szczęście, że to nie była 300 - stronicowa cegła, bo męczyłabym ją okropnie długo.
Aha! Uprzedzam wszystkich, że mówimy tu o KSIĄŻCE nie o filmie! Jeśli ktoś ma ochotę pogadać o ekranizacji, to niech poszuka w odpowiednim dziale.
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.