· Opowieści z Narni... |
~hermiona27
|
Dodany dnia 02-02-2010 15:53
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 290
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 01.01.10
Medale:
Brak
|
Na razie wyszły dwie ekranizacje powieści Lewisa.Oglądaliście? Jak wam się podobały? Bo ja jestem zachwycona światem baśniowym przedstawionym w filmie. Czekam na wasze posty.
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE
|
|
|
|
~Hermiona44
|
Dodany dnia 02-02-2010 19:27
|
Użytkownik
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 220
Data rejestracji: 15.11.09
Medale:
Brak
|
Pierwsza częśc ekranizacji powieści Lewisa chyba jakoś bardziej mi przypadła do gustu. Wydaje mi się ciekawsza, bardzej magiczna. Ale tak ogólnie to lubię Opowieści z Narnii
|
|
~Magic butterfly
|
Dodany dnia 02-02-2010 19:44
|
Użytkownik
Punktów: 412
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 20.07.09
Medale:
Brak
|
Hmm ja nie oglądałam tej drugiej ale pierwszą tak i mogę powiedzieć że jest ciekawa i jest tam wiele pięknych krajobrazów a ja lubię wszystko co magiczne[no wiadomo]I po prostu film mi się podobał chociaż aż tak mnie nie zachwycił ale był ładny i wydaje mi się że dosyć dopracowany a nie tylko tak żeby zrobić byle co i zgarnąć kaskę...A drugiej części nie oglądałam ponieważ nie miałam ochoty i poprostu nie chciało mi się obejrzeć...ale pewnie kiedyś nadrobię...
|
|
~Nigellus_Black
|
Dodany dnia 02-02-2010 21:18
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Członek Wizengamotu
Punktów: 1476
Data rejestracji: 30.01.10
Medale:
Brak
|
Nie miałem okazji obejrzeć drugiej ekranizacji Opowieści z Narnii, ale słyszałem, że jest słabsza od pierwszej. Pierwsza świetnie oddaje klimat książki, są piękne zdjęcia, muzyka, scenografia, kostiumy i krajobrazy (w tym po części zasługa polskich Gór Stołowych). Film ładny, polecam. |
|
|
|
~HermionaaaGrangerrr
|
Dodany dnia 03-02-2010 00:49
|
Użytkownik
Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 227
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 17.01.10
Medale:
Brak
|
nie ogladalam drugiej czesci ale pierwsza byla fajna i myślę że pierwszej nic nie przebije |
|
|
|
!leea
|
Dodany dnia 04-02-2010 09:50
|
VIP
Dom: Ravenclaw
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 11463
Data rejestracji: 30.01.10
Medale:
|
Najbardziej podobała mi się ekranizacja I Lew, czarownica i stara szafa. Można było podziwiać nie tylko widoki ( kręcone w większości w Górach Stołowych ) ale także scenografię i barwne, wyraziste postacie, osadzone w niezwykłej krainie magii. Nie podobała mi się tylko Zuzanna, a Łucja z polskim głosem wydawała się aż śmieszna. Poza tym to piękne stroje i oczywiście Lew Aslan, który wyglądał naprawdę prawdziwie przekonująco oraz dumnie.
Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoją słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie.
|
|
|
|
!Tom_Riddle
|
Dodany dnia 28-04-2010 20:55
|
VIP
Ranga: Lord
Punktów: 17516
Data rejestracji: 05.04.10
Medale:
|
Opowieści z Narni to świetna ekranizacja powieści Lewisa! Kiedy po raz pierwszy ujrzałem baśniowy świat wnętrza szafy, zrozumiałem dlaczego inni przede mną tak zachwycali się tym dziełem Postaci dobre i złe, jako walka sił światła i ciemności, uniwersalny motyw dla każdego, kto chce pociągnąć za sobą tłumy czytelników! Poza tym wątek romantyczny w drugiej części, tragiczny - zabójstwo Aslana, komiczny - bóbr i jego żona potęgują wspaniałą atmosferę panującą w Narnii. Nie ma drugiego takiego dzieła i na zawsze pozostanie ono w mojej pamięci jako niemożliwe do zastąpienia. |
|
|
|
~ta sama maggie
|
Dodany dnia 15-05-2010 15:12
|
Użytkownik
Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2220
Data rejestracji: 07.05.10
Medale:
Brak
|
Ja czytałam 2 części i ogladałam oby dwie, szkoda że nie zekranizowali innych. Moge szczerze powiedzieć że ekranizacja pierwszej części jest fajniejsza ale druga też nie była taka zła.
Ogólnie lubie te ksiazki moja koloezanka ma wszystkie 7 części to napewno przeczytam |
|
|
|
~PioRuN
|
Dodany dnia 15-05-2010 17:04
|
Użytkownik
Punktów: 233
Data rejestracji: 10.05.10
Medale:
Brak
|
Zgodzę się z Wami . Pierwsza część jest dużoo lepsza od drugiej. Miejmy nadzieję,że będą jeszcze lepsze części ;)
RazorBMW
Arya
Tessia.
|
|
|
|
~Eisblume
|
Dodany dnia 15-05-2010 17:46
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1201
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 04.05.10
Medale:
Brak
|
Czytałam i oglądałam tylko pierwszą część. Książka nie jest zła, a film naprawdę bardzo mi się podobał. Aktorzy naprawdę świetnie dobrani, a krajobrazy są piękne.
|
|
|
~Luca_2
|
Dodany dnia 29-08-2010 17:34
|
Użytkownik
Punktów: 248
Data rejestracji: 28.08.10
Medale:
Brak
|
Oglądnęłam dwie części i stwierdzam, ze pierwsza była o niebo lepsza. Pierwsza część była taka bardziej magiczna i taka bardziej hm.. Spójna z książką, że tak się wyrażę (przynajmniej dla mnie) |
|
|
|
~RemusS
|
Dodany dnia 29-08-2010 17:43
|
Użytkownik
Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 258
Data rejestracji: 16.08.10
Medale:
Brak
|
Musze powiedziec szczerze, książka lepsza od filmu, chociaż i ten całkiem niezły...
Hmmm najlepsze jest to że już zapomniałem nazw wszystkich książek z tego cyklu ^ ^ |
|
|
|
~yoyo
|
Dodany dnia 29-08-2010 22:22
|
Użytkownik
Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1811
Data rejestracji: 30.06.10
Medale:
Brak
|
Ogłądałam tylko pierwszą część, w kinie chyba w 4 klasie, na wyjściu ze szkoły (kl.4-6). Pamiętam, że popłakałam się kiedy umierał Alsan na tym głazie, i podczas bitwy. No i oczywiście pamiętam również, że podobał mi się Piotr ;p
Każdy z was ją zna - muzyka, która wprowadza was w ten piękny stan pozytywnych myśli, pozytywnych zmian.
Bratnią duszą dla reggae się stań.
|
|
|
|
~Dimrilla
|
Dodany dnia 29-08-2010 22:32
|
Użytkownik
Ranga: Niewymowny
Punktów: 1501
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
|
Zgadzam się, że drugi film, "Książę Kaspian" nieco odbiegł od książkowego pierwowzoru w porównaniu z "Lwem, Czarownicą i Starą Szafą", ale uważam, że to nawet wyszło mu na dobre. No, nieistniejące w książce (Kaspian był po prostu za młody!!! W książce miał ledwie nieco więcej niż 10 lat! )wątki romansowe na linii Zuzia - Kaspian mogli sobie twórcy filmu darować, ale reszta - intrygi i "wygryzizm" wzajemny dworaków Miraza, sztirm na zamek itp - były ciekawe.
No i rewelacyjna scena z Białą Czarownicą kuszącą Piotra ...
Swoją szosą - czy ktoś wie może, czemu wstrzymano ekraniację kolejnych powieści? Zaraz po "Księciu Kaspianie" mówiło się, że "Podróż Wędrowca do Świtu" będzie w roku 2010, a tu nyndza bryndza...
|
|
!Czarownica24
|
Dodany dnia 11-10-2010 17:39
|
VIP
Ranga: Dziedzic Gryffindora
Punktów: 5583
Data rejestracji: 29.12.08
Medale:
Brak
|
Premiera "Podróż Wędrowca do Świtu" będzie z tego co wiem w grudniu tego roku Widziałam już w kinie zwiastuny Muszę sobie odświeżyć pamięć i przed premierą przeczytać ponownie tę część Bo całą serię czytałam bardzo bardzo dawno temu, chyba w czwartej czy piątej klasie podstawówki. Przeczytałam wszystkie oprócz "Koń i jego chłopiec" - w połowie wymiękłam. Z nudów.
|
|
~kleopatra1989
|
Dodany dnia 11-10-2010 19:21
|
Użytkownik
Punktów: 329
Data rejestracji: 01.05.10
Medale:
Brak
|
Musze przyznać , że film mnie oczarował. Świat tam przedstawiony jest wspaniały, muszę jednak przyznać, iż niedawno sięgnęłam po ten film, i nie zdążyłam jeszcze przeczytać książek, więc ciężko mi osądzić czy film jest naprawdę dobry. Jednak skłonił mnie do ich przeczytania, a to chyba duży plus dla niego |
|
|
|
~michi97
|
Dodany dnia 11-10-2010 19:39
|
Użytkownik
Ranga: Charłak
Punktów: 12
Data rejestracji: 18.04.10
Medale:
Brak
|
Film jest bardzo fajny, ale i tak wolę książki.
Najbardziej lubię "Podróż wędrowca do świtu". |
|
|
|
~blackowa
|
Dodany dnia 11-10-2010 20:46
|
Użytkownik
Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 175
Data rejestracji: 06.10.10
Medale:
Brak
|
Uwielbiam tę książki. I filmy były cudowne.
Popłakałam się, jak Zuzia całowała się z Kaspianem .
|
|
|
~bart
|
Dodany dnia 11-10-2010 21:49
|
Użytkownik
Ranga: Charłak
Punktów: 10
Data rejestracji: 03.10.10
Medale:
Brak
|
Moim zdaniem pierwsza była lepsza.W drugiej bez sensu odświeżyli wątek z Białą Czarownicą.Na co to komu ?
|
|
|
|
~RedQueen
|
Dodany dnia 18-05-2011 15:15
|
Użytkownik
Ranga: Horkruks
Punktów: 7249
Data rejestracji: 11.01.11
Medale:
Brak
|
Oglądałam wszystkie trzy części. Fajne są, najbardziej chyba podobała mi się trzecia część: "Podróż Wędrowca do Switu". Moim ulubionym aktorem, grającym w tym filmie jest Scandar Keynes, grający Edmunda.