· Harry Potter- nauka i magia |
~Hermiona_Snape
|
Dodany dnia 17-11-2009 21:25
|
Użytkownik

Dom: Slytherin
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 727
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 10.08.09
Medale:
|
Książka "Harry Potter Nauka i Magia" Została napisana przez Rogera Highfielda.
To jak na razie moja jedyna lektura uzupełniająca, ale będę mieć ich więcej 
W książce autor próbuje powiedzieć w sposób naukowy na świat HP.
cytuje z wprowadzenia: "W niniejszej książce próbuje ustalić, które z nich można wytłumaczyć, odwołując się do nowoczesnej nauki- od teorii gier i paleontologii po biologię molekularną i ogólną teorię względności".
Według mnie dobre jak ktoś interesuje się nauką...
Mi przypadła do gustu...
Warto po nią sięgnąć..
A może ktoś już czytał?
Jak wrażenia?
Pozdrawiam 
[gg]8787036[/gg]

|
 |
|
|
~gosiaka1410
|
Dodany dnia 28-11-2009 20:37
|
Użytkownik

Dom: Ravenclaw
Ranga: Drugoroczniak
Punktów: 91
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 25.11.09
Medale:
Brak
|
Czytałam. Mi się nie podobało. Ale co kto lubi... Jak dla mnie, to w tej książce było w sumie jakoś mało nawiązań do książek o Harrym Potterze, a więcej jakichś teorii naukowych. Było tam powiedzmy parę kartek o możliwości teleportacji w przyszłości, a wśród tego jedno króciutkie zdanko o teleportacji w Harrym Potterze. Odniosłam wrażenie, że autor chciał stworzyć książkę opartą na serii J.K.Rowling, ale przy wyjaśnianiu czytelnikom wszystkich możliwości współczesnej nauki, tych wszystkich teorii i przypuszczeń stracił z oczu Harry'ego Pottera. Może tak właśnie miało to wyglądać, nie wiem, ale mam wrażenie że autor starając się wszystko dobrze wyjaśnić nieco się zagalopował w świat nauki. Ale przyznam, że paru ciekawych rzeczy z tej książki można się dowiedzieć... Jeśli ktoś lubi czegoś dowiedzieć się z czytanych książek - polecam. A jeżeli ktoś czyta wyłącznie dla przyjemności, powinien przemyśleć wybór lektury. |
 |
|
|
~Ginny_Ruda
|
Dodany dnia 08-07-2010 08:57
|
Użytkownik

Dom: Gryffindor
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1034
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 19.06.10
Medale:
Brak
|
Książka nawet wporządku... hmm..._tzn. autor dał za mało powiązań z Harrym Potterem, a za bardzo skupiał się na innych rzeczach,_ale poza tym nie mam nic do zarzucenia ;)) Polecam, jako lekturę uzupełniającą wiadomości potterowe xD
Edytowane przez kdanielk3 dnia 08-07-2010 09:07 |
 |
|
|
~thoughtful
|
Dodany dnia 08-07-2010 10:26
|
Użytkownik

Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 69
Data rejestracji: 01.06.10
Medale:
Brak
|
Nie czytałam owej książki, acz zrobię to, jeśli będę miała okazję.
Zrobię to raczej z czystej ciekawości, niżeli chęci. Widząc już tytuł ' Harry Potter - nauka i magia ' mam wrażenie, że autor jakby na chama, chciałby powiązać magię potterowską z nauką.
Wiecie może, ile kosztuje ta książka? Pytam, bo wątpię, żebym znalazła ją w bibliotece. |
 |
|
|
~Severus Tobias Snape
|
Dodany dnia 19-03-2012 18:55
|
Użytkownik

Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1013
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 18.03.12
Medale:
Brak
|
Myslę,ze ksiązka moze być ciekawa, lecz (za przeproszeniem) głupcem jest ten, kto próbuje wytłumaczyc w naukowy sposób, bo to niemozliwe. swiadczyc to będzie jedynie o tym, ze jest totalnym mugolem. |
 |
|
|
~Memento Silence
|
Dodany dnia 07-07-2014 12:31
|
Użytkownik

Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 73
Data rejestracji: 05.07.14
Medale:
Brak
|
Czytałam. Nie podobało mi się.Magiczny świat został przedstawiony w całkowicie naukowym świetle , ale znalazłam parę momentów które zaciekawiły mnie. |
 |
|
|
~Hermiona778
|
Dodany dnia 07-07-2014 13:35
|
Użytkownik

Ranga: Wszechmocny magik
Punktów: 6272
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 24.03.14
Medale:
Brak
|
Nie czytałam, ów książki ale może po nią sięgnę. Patrząc jednak na posty na tym temacie większości się nie podoba ale żeby ocenić muszę najpierw przeczytać. Brzmi w każdym razie ciekawie .
|