Dom:Gryffindor Ranga: Sklepikarz z Pokątnej Punktów: 824 Ostrzeżeń: 0 Postów: 155 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
W temacie podałam obok polskiego tłumaczenia podałam w nawiasie tytuł oryginalny, bo aktualnie dwa filmy mają takie same polskie tłumaczenia. Mnie chodzi oczywiście o wspaniałą produkcję z Johnym Deppem w roli głównej i nagrodzonej Oscarem muzyką Jana A.P. Kaczmarka.
Film opowiada o okolicznościach powstania "Piotrusia Pana", którego może nie wszyscy czytali, ale z pewnością każdy o nim słyszał. Chociaż scenarzysta parokrotnie rozminął się z właściwą chronologią i pozmieniał niektóre fakty (np. Sylvia nie była wtedy jeszcze wdową, nie zgadza się także liczba ich dzieci), opowiedział piękną i poruszającą historię. Cudowna muzyka doskonale oddaje magię fabuły.
Jestem oczarowana tym filmem i mam dziwne przeczucie, że obejrzę go jeszcze nie raz i nie dwa.
Przy okazji, co sądzicie o polskim tłumaczeniu tytułu? Moim zdaniem jest on co najmniej nie trafiony.
K: A jest takie miejsce, w którym obowiązuje?"
Oficer, reż. Maciej Dejczer
"Szczęście nie zna politycznych granic i układów, nie hołduje żadnej ideologii, ba, ono nawet bywa niezgodne z dekalogiem."
Dom:Ravenclaw Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade Punktów: 817 Ostrzeżeń: 0 Postów: 223 Data rejestracji: 17.12.08 Medale: Brak
Widziałam "Finding Neverland" dwa razy i czuje magię tego filmu. Osobiście, wole angielski tytuł i tłumaczyłabym go dosłownie np. "W poszukiwaniu Nibylandii". Muzyka Jana Kaczmarka zdecydowanie zasłużyła na zdobytego Oscara, muzyka dodaje temu filmowi niesamowicie wiele. Bardzo podobała mi sie kreacja aktorska Deepa i Freddie'go Highmore'a - Piotrusia. Kate Winslet też mi się podobała, ta rola dobrze do niej pasowała.
Akurat dosyć niedawno miałam okazję zobaczyć ten film i byłam naprawdę pod dużym wrażeniem. Johnny Depp był w tej roli niesamowity, właściwie tak wyobrażałam sobie osobę, która napisała Piotrusia Pana- ktoś mający ogromną wyobraźnię i wierzący w marzenia. Film naprawdę godny polecenia...
spytaj matkę, której dziecko przyszło na świat za wcześnie.
Żeby docenić wartość godziny,
zapytaj zakochanych czekających na to, żeby się zobaczyć.
Żeby docenić wartość minuty,
zapytaj kogoś, kto przegapił autobus lub samolot.
Żeby docenić wartość sekundy,
zapytaj kogoś, kto przeżył wypadek.
Żeby docenić wartość setnej sekundy,
zapytaj sportowca, który na olimpiadzie zdobył srebrny medal.
Czas na nikogo nie czeka.
Łap każdy moment, który ci został, bo jest wartościowy.
Dziel go ze szczególnym człowiekiem
- będzie jeszcze więcej wart.
Dom:Slytherin Ranga: Zastępca Ministra Punktów: 1709 Ostrzeżeń: 0 Postów: 436 Data rejestracji: 24.01.09 Medale: Brak
Piękny film. Johnny Depp idealnie oddał postać pisarza. Ciągle wierzący w marzenia i Nibylandię. Pokazuję, że wystarczy odrobina wyobraźni a życie może stać się ciekawsze. Może zmienić się w cudowną przygodę. Co do tłumaczenia tytułu to nie mam nic przeciwko Marzycielowi, aczkolwiek bardziej pasowałoby mi dosłowne tłumaczenie [i]W poszukiwaniu Nibylandii[/i
Music is like a sunrise for me
It's like coming home
..."
Helloween *.*
Dom:Slytherin Ranga: Opiekun Slytherinu Punktów: 3615 Ostrzeżeń: 0 Postów: 630 Data rejestracji: 27.08.08 Medale: Brak
No napweno, tytuł nie został przetłumaczony dobrze i nawet nic wspólnego nie ma z angielskim oryginalnym tytułem
bardziej pasowałoby mi dosłowne tłumaczenie [i]W poszukiwaniu Nibylandii[/i
Mi też by tak bardziej pasowało...
A co do samego filmu to naprawdę mi się spodobał, wspaniała gra Johneggo Depp'a no i oczywiście cudowna muzyka doskonale odzwierciedlająca atmosferę filmu. Naprawdę cudowna ekranizacja przedstawiająca jak wyobraźnia może zmienić życie na ciekawsze i bardziej kolorowe. Naprawdę godny obejrzenia film, tak jak autorka tematu uważam, że i chyba jeszcze wrócę do niego.
"I want someone who love me like Snape loved Lily."
Zgadzam się z twórcą tego tematu, że polskie tłumaczenie tytułu nie jest zbyt trafione. O wiele lepiej brzmiałoby to w dosłownym tłumaczeniu: "Znaleźć Nibylandię", "Szukając Nibylandii" - w końcu o tym był ten film - o szukaniu Nibylandii. "Marzyciel" to moim zdaniem zbyt obszerne pojęcie - może oznaczać zarówno chęć stworzenia samochodu hybrydowego, jak i wynalezienia leku na raka.
W każdym razie bardzo fajny ciepły dramat, opowiadający o potędze miłości, marzeń i wyobraźni. Oglądałam kilka razy i jeszcze niejednokrotnie do niego wrócę. Zarówno Winslet, jak i Depp bardzo fajnie spisali się w swoich rolach. No i muzyka... mistrzostwo
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.