Dom:Ravenclaw Ranga: Barman w Dziurawym Kotle Punktów: 1332 Ostrzeżeń: 3 Postów: 519 Data rejestracji: 25.12.08 Medale: Brak
Najpierw wyjdę od przedstawienia ogólnej definicji tego pojęcia:
Filozofia (gr. φιλοσοφία philosophia) - określenie to pochodzi (prawdopodobnie) od matematyka i filozofa Pitagorasa żyjącego w VI wieku p.n.e. Pierwotnie miało sens dosłowny i oznaczało poszukiwanie, umiłowanie mądrości lub posiadanie mądrości (gr. φιλέω phileo - kochać, σοφία sophia - mądrość). Obecnie terminu filozofia używa się w różnych znaczeniach. Trudno o definicję, bo zakres rozważań filozoficznych i ich metoda ulegały historycznym zmianom, a rozumienie filozofii jest uzależnione od przyjętej tradycji filozoficznej. W uproszczeniu można powiedzieć, że filozofia zajmuje się ogólnymi, podstawowymi zagadkami świata: naturą istnienia wszechświata, rzeczywistości i życia pozagrobowego, poznawalnością prawdy czy tym, jakie działanie jest pożądane. Dzieli się ją na: ontologię (teoria bytu), epistemologię (teoria poznania), aksjologię (teoria wartości), antropologię filozoficzną i filozofię społeczną.
Teks pochodzi z Wikipedii
Dla mnie są to przeróżnego rodzaju refleksje, przemyślenia i rozważania na tematy, nad którymi trudno znaleźć jakąś odpowiedź. Ostatnio zastanawiałam się czym tak naprawdę jest energia. Niby oczywiste i głupie, ale jakoś tak mnie naszło.
A co wy uważacie za filozofię? Na pewno czasem każdemu zdarza się myśleć nad sensem swojego życia i innych takich. Jeśli wam się do zdarza, to czy często?
'Miłość jest ślepa. Im mocniej się kogoś kocha, tym bardziej irracjonalnie się postępuje'
- Księżyc w nowiu - S. Meyer
~ ~ ~
'Życie jest różne, dobre i złe, naturalnie. Ale jak ktoś je widzi na czarno, to od razu stwierdza, że je zna, a jak na biało czy tam na różowo, to - że nie ma się o życiu pojęcia'
- Niespokojne godziny - I. Jurgielewiczowa
~ ~ ~
'Jeśli będziesz szanował tylko prawdę, nie będziesz miał wiele do szanowania. Dwa plus dwa równa się cztery, to będzie jedyny obiekt twojego szacunku. Poza tym będziesz stykał się z rzeczami niepewnymi: uczucia, normy, wartości, wybory - to wszystko konstrukcje delikatne i płynne. Nie ma w nich nic z matematyki. Szacunkiem darzy się nie to, co jest zatwierdzone, lecz to, co jest proponowane'
- Dziecko Noego - E. E. Schmitt
~ ~ ~
'To zabawne, do czego człowiek robi się zdolny, kiedy w grę wchodzi coś, czego nie można mieć'
- Przed świtem - S. Meyer
~ ~ ~
'Bo [wszystko] jest proste. Trzeba w to wierzyć. Wiedzieć czego się chce i do tego dążyć'
- Okularnica - E. Wojnarowska
~ ~ ~
'Miłość jest okrutna i bezwzględna. Trzeba stale mieć się przed nią na baczności. Strzec siebie przed jej otchłanią. I kochać świat. To wystarczy. By poczuć się szczęśliwym'
- Okularnica - E. Wojnarowska
~ ~ ~
'Najgorszy z życiowych błędów polega na tym, że jesteśmy tacy, jakimi chcą nas widzieć inni ludzie'
- Ja tego nie przeżyję! - R. Rushton
~ ~ ~
'Czasami musimy ludzi ranić, by się nie rozpaść. Ale musimy robić to z miłością, i tyle'
- Egzamin dojrzałości - L. Lowry
~ ~ ~
'Sława i wsparcie fanów oznacza, iż należy pomóc innym w realizacji ich marzeń. A to, że czyjeś marzenia niekoniecznie wiążą się z telewizyjnymi kamerami i mnóstwem pieniędzy , wcale nie oznacza, że są one mniej ważne'
Dom:Slytherin Ranga: Zwycięzca TT Punktów: 261 Ostrzeżeń: 0 Postów: 89 Data rejestracji: 05.04.09 Medale: Brak
Według mnie filozofia to różnego rodzaju nauka o czymś, czego jeszcze nikt nie poznał i wgl. Myślę, że to taka nuda, że szkoda się wypowiadać .. Miałam kiedyś styczność z księdzem - filozofem, który prowadził kazanie. Przez niego zasnęłabym na mszy .. ;c
Zupelnie nie zgadzam sie z majonesem- byl sobie kiedys madry czlowiek, co powiedzial ''Cogito ergo sum'' (mysle, wiec jestem)... To chyba wyjasnia cala moja koncepcje podejscia do filozofii :D -czlowiek jest stworzony do tego by myslal (nie tylko o codziennych zmartwieniach i troskach...), inaczej urodzilby sie bezmozga i bezproduktywna roslina.
Osobiscie czesto filozofuje... na przerozne tematy. Ostatnio zastanawialam sie nad codzienna rutyna wszystkich ludzi. Czesto jednak do zadnej konkluzji nie dochodze, ale za kazdym razem zostaje jakby mala satysfakcja z tego, ze w ogole ''pomyslalam'' :D.
Dom:Gryffindor Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu Punktów: 1969 Ostrzeżeń: 0 Postów: 487 Data rejestracji: 05.04.09 Medale: Brak
Filozofia jest dla mnie czymś niewyjaśnionym nad czym zaciekle rozmyślamy. Często zadaje sobie pytanie "Co by ze mną było, gdyby mnie nie było?". Chodzi mi oto co by było z moją duszą, myślami i rozmyślaniami gdybym się nie urodziła. Rozumiem że nawet bym o tym nie miała pojęcia, bo jak coś co nie istnieje ma myśleć? Ale sam fakt że mnie by nie było na świecie jest dla mnie mało pojętne. ; o To jest moim zdaniem filozofia-rozmyślanie nad czymś, senesem życia etc.
Dla mnie filozofia to definicja z etyki i języka polskiego - umiejętność zaskakiwania się światem. Patrzenie na świat oczami dziecka, skłonność do refleksji na oczywisty, ale jednak niewyjaśniony temat(sens życia).
Nie nadaję się na filozofkę. N ie ciągnie mnie do rozdrabniania tematów sensu życia, śmierci, dlaczego nienormalne jest, że ktoś lata pod sufitem.
Nie lubisz księdza, nie podzielasz jego poglądów, ale do jasnej, są inni mądrzejsi od ciebie ludzie którzy powiedzieli coś Fajnego () co możesz skopiować i pochwalić się na przerwie z KumpelQuami ()
Wystarczy powiedzieć "Słuchaj Kasiu, Basiu, a był taki pan (pani też mogła być) co powiedział to i to , i to co powiedział wpłynęło w jakiś sposób na moje postępowanie". Czyż nie tak?
Lolz
Edytowane przez Mistyczka z Rivii dnia 11-11-2009 21:53
Dom:Gryffindor Ranga: Konduktor Błędnego Rycerza Punktów: 903 Ostrzeżeń: 2 Postów: 295 Data rejestracji: 06.08.09 Medale: Brak
Jeśli o mnie chodzi to filozofia w pewien sposób mnie fascynuję i myślę, zę być może z nią zwiążę swoją przyszłość. Filozofia ma dać pogląd na świat, to dziedzina poświęcona sprawą ogólnym, więc moim zdanie to coś bardzo ważnego i nie rozumiem dlaczego niektórzy, że filozofowie są nudni itp. Moim zadaniem żeby być filozofem trzeba być "potężnym" człowiekiem bo tylko wielcy ludzie potrafią się przyznać to tak na prawdę poważnych rzeczy tak jak Sokrates tylko on potrafił wypowiedzieć słowa "wiem, że nic nie wiem" - to świadczy, że był wielkim filozofem.
Prawdę mówiąc, to filozofia podoba mi się tylko w jej pierwotnym znaczeniu, czyli umiłowanie mądrości.
Sama za bardzo nie rozumiem filozofii i nie nadaję się do tego. Filozofia jest potrzebna ludziom, ale mnie to po prostu nie pociąga
Dom:Gryffindor Ranga: Młody Czarodziej Punktów: 772 Ostrzeżeń: 0 Postów: 252 Data rejestracji: 07.01.09 Medale: Brak
Filozofia- rozmyślanie o rzeczach nieznanych, egzystencją....Mi się często zdarzają takie momenty zamyślenia, ale nie mogę tego do końca nazwać chyba filozofią, raczej refleksją nad wlasnym życiem...
¤Lilly Luna Potter¤
Dom:Slytherin Ranga: Wybraniec Punktów: 9603 Ostrzeżeń: 1 Postów: 1,479 Data rejestracji: 27.07.09 Medale: Brak
Jak dla mnie filozofia także polega na docenieniu niezwykłości codziennych rzeczy. Czasami mam dni, kiedy myślę prawdziwie filozoficznie, rozważam wiele rzeczy, a i tak nie znajduję odpowiedzi, bo tak najczęściej wygląda koniec rozważań. Mam także kolegę, którego nasi nauczyciele przezywają filozof. Osobiście to bardzo cenię sobię rozmowy z nim. Mimo że nie najlepiej się uczy, i to nie bynajmniej z powodu lenistwa, to są tematy, w których jest skarbnicą wiedzy i można dowiedzieć się od niego wielu niesamowitych rzeczy. To najczęściej rozmowy z nim wprawiają mnie w nastrój "rozważań filozofiznych".
Od cnoty Gryfonów, Kretynizmu Puchonów, i wiedzy o własnej wszechwiedzy Krukonów STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
Dom:Gryffindor Ranga: Gajowy Hogwartu Punktów: 984 Ostrzeżeń: 1 Postów: 235 Data rejestracji: 04.12.11 Medale: Brak
U mnie filozofia to rozmyślanie nad własną egzystencją. Filozofia jest dla mnie interesująca.
- Albusie Severusie - powiedział tak cicho, że nie usłyszał tego nikt prócz Ginny, a ona taktownie udała, że macha ręką do Rose, która już wsiadła do wagonu - nosisz imiona po dwóch dyrektorach Hogwartu. Jeden z nich był Ślizgonem i prawdopodobnie najdzielniejszym człowiekiem, jakiego znałem.
Dom:Gryffindor Ranga: Redaktor Proroka Punktów: 1058 Ostrzeżeń: 1 Postów: 541 Data rejestracji: 06.07.12 Medale: Brak
Dla mnie filozofia to coś mało jasnego do czego trzeba dojść, samemu wydedukować...
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Oj miało się tę filozofię na studiach, oj miało i to całkiem sporo. Ks. prof. dr hab. Jan Sochoń dawał w kość w Warszawie, bardzo dawał. Jednak mówił o tym z taką pasją, fascynacją, że nie sposób go było nie słuchać i przynajmniej choć trochę spróbować zrozumieć. Starożytność jakoś poszła. Pamiętam, że od razu chciałem prosić o poprawkę, ale on :"Odpowiesz, to zobaczymy" I się udało ! Średniowiecze szło mi najlepiej - św. Augustyn był do "przejedzenia", św. Tomaszem i Ojcami Kościoła wprost się fascynowałem. Zacząłem nawet czytać Sumę Teologiczną św. Tomasza z Akwinu. Nie dało rady
Czasy nowożytne - katorga, Monteskiusz i Tomasz More do dziś pozostają dla mnie czarną magią. Niewiele mogłem zrozumieć, i z czasem ich poglądy na otaczający świat wnet mi zbrzydły.
"Flirt z mądrością" - jak odpowiedział pewien kleryk na pytanie ks. wykładowcy jak by zdefiniował pojęcie filozofii. "Ja ci dam flirtowanie"
Eh w mojej klasie i wśród moich znajomych uchodzę za filozofa. Zawsze wiem, czemu ktoś coś zrobił, nawet lepiej, niż on sam Umiem wytłumaczyć, czemu komuś śnił się taki sen, a nie inny... osobiście nie czytałam żadnych filozoficznych książek, szczerz? Trochę się tego nawet boję Nie wiem czemu, na pewno kiedyś tam spróbuję, ale jeszcze nie dzisiaj Zastanówmy się nad tajemnica życia...
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi UĚźytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sĂ pliki cookies. Ich celem jest ÄšÂwiadczenie usÄšÂug na najwyĚźszym poziomie, w tym rÄĹwnieĚź dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieĚ przeglĂ darki dotyczĂ cych cookies oznacza, Ěźe bĂÂdĂ one umieszczane w Twoim urzĂ dzeniu. W kaĚźdej chwili moĚźesz dokonaĂ zmiany ustawieĚ przeglĂ darki dotyczĂ cych cookies - wiĂÂcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoÄšÂci.