Dom:Gryffindor Ranga: Niewymowny Punktów: 1561 Ostrzeżeń: 0 Postów: 580 Data rejestracji: 02.12.08 Medale: Brak
"Rewelacyjny, nakręcony z rozmachem thriller z genialną rolą Nicolasa Cage'a.
Film, na którym widz paradoksalnie najbardziej będzie się bał wiedzy o tym co się wydarzy. Czy nieświadomość jest rzeczywiście błogosławieństwem... czy może przekleństwem? Co ty byś zrobił, gdybyś znał najczarniejszą przyszłość?
W 1958 roku w pewnej szkole zakopano kapsułę z rysunkami dzieci. Została ona odkopana 50 lat później, jednak okazało się, że jeden z tych rysunków to coś więcej niż tylko dziecięca fantazja. John Koestler (Nicolas Cage) wkrótce przekona się, że umieszczone na kartce papieru przypadkowe cyfry w rzeczywistości wyznaczają daty najstraszniejszych katastrof ostatniego pół wieku. Nie wszystkie proroctwa już się jednak wypełniły... zostały jeszcze trzy daty."
Oglądaliście? Podobał się Wam czy uważacie, że to tylko kolejny denny film?
Ja byłam na Zapowiedzi wczoraj w kinie. Przyznam szczerze, że dla mnie film okazał się jedną, wielką porażką. Wyglądało to tak, jakby reżyser nie mógł się zdecydować czy ma to być thriller, czy może sience-fiction.
Początek filmu, nie powiem, był całkiem interesujący. Nawet wciągający. Sceny do domu, w którym ta kobieta zginęła ujdą, ale to co było potem to dla mnie zupełny, przepraszam za słowo, kicz. Zwykły kicz. Motyw strasznych facetów, w długich czarnych płaszczach, już był oklepany i... nie na miejscu? Jednakże końcowe sceny- zabranie dzieci przez tych, no... mężczyzn (?) było nie na miejscu. Aczkolwiek nic, ale to nic, nie pobije zupełnie ostatniej sceny. Dzieci biegnące po łąkach dobroci i miłości, do wielkiego drzewa rozkoszy. Taaa, brakuje tylko kucyków Pony i będziemy mieli komplet. ;p
Sądzę, że głównym przesłaniem tego filmu miało być, z braku innego słowa, nawrócenie John'a, acz uważam iż nie zostało to przedstawione tak jak miało.
Reasumując - film był naprawdę, wg mnie, beznadziejny.
póki więc nie otworzą się usta
nie otworzą się rzeki
nie otworzą się rany
nie otworzą się umysły
nie otworzy się raj"
( Krzysztof Pieczyński )
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 20057 Ostrzeżeń: 1 Postów: 705 Data rejestracji: 02.08.08 Medale:
Miałem okazję oglądać go niedawno w kinie i muszę przyznać, że do pewnego momentu bardzo mi się podobał. Motywy liczb, szeptów, tajemnicze postacie... Bardzo fajny pomysł. Gdy przyszła pora na elementy katastrof, również mi się podobało (zwłaszcza to z samolotem). I w zasadzie byłbym zachwycony całym filmem gdyby nie ostatnie sceny. Mowa tutaj o elemencie boskości gdy anioły (?) zabrały te dzieci [tak nawiasem mówiąc, to wolałbym gdyby wlepiono kosmitów niż życie po śmierci i jakiś wysłanników boskich], nawrócenie głównego bohatera (ble) i oczywiście motyw raju gdzie dzieci idą z królikami (które miały nakazywać młodym jakąś szybkość rozmnażania?) w stronę drzewa. Sam też koniec świata nie był wystarczająco realistyczny, aczkolwiek mi się podobał. Duży plus za fajny pomysł związany z fizyką. Co do gry aktorskiej Nicolasa - przeciętna, aczkolwiek ja nie narzekam. Jedyny minus w kinie to efekty dźwiękowe podczas katastrof - za głośne. Cały film oceniłbym na 6,5/10.
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
Ooo tak. Oglądałam ten film na religii. Niesamowicie mnie wciągnął.
Początek mnie zafascynował, ale z czasem i rozwojem fabuły zrobił się dość nudny. Finał filmu troszkę mnie zaskoczył.
Ogólnie film na 6 nie zasłużył, ale widziałam już gorsze
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Dom:Gryffindor Ranga: Dziedzic Gryffindora Punktów: 5622 Ostrzeżeń: 1 Postów: 633 Data rejestracji: 28.10.11 Medale: Brak
Genialny, wspaniały, niezwykły, nieziemski. Byłam pod wielkim wrażeniem tego filmu. Może końcówka lekko nie przypadła mi do gustu, ale całość była tak tajemnicza, tak... nietypowa...
Dzieci, które wypisywały liczby na kartkach, drzwiach, biurkach. Cage, który próbował uratować życie ludziom, którzy mieli szczęście zginąć nim nadeszła totalna katastrofa. Jego poszukiwania, poznawanie tajemnicy... Nie umiem opisać, jak bardzo spodobał mi się ten film. Przyznam, że oglądałam go z zapartym tchem, totalnie nie wiedząc czego mam się spodziewać.
Reżyser doskonale przedstawił swoją wizję. Bardzo wciągający i interesujący film. Oglądałam go stosunkowo dawno, bo w pewnym momencie kompletnie przestałam interesować się kinem, aczkolwiek tą produkcję pamiętam doskonale
Dom:Ravenclaw Ranga: Horkruks Punktów: 7188 Ostrzeżeń: 0 Postów: 2,127 Data rejestracji: 04.04.12 Medale: Brak
Zapowiedź to bezdyskusyjne spełnienie moich filmowych marzeń.
Niepowtarzalny, wybitny thriller, tajemniczy, "dziwny" i nieprawdopodobny.
100/10, gdybym miała oceniać.
Do tej pory to chyba jedyny film katastroficzny, który nie skończył się w 100% dobrze. Ziemia zniszczona, ludzkość unicestwiona. Koniec świata.
JEEEEEES! NARESZCIE!
Nadzieja na odbudowanie cywilizacji w dzieciach wysłanych do innego świata.
Uwielbiam filmy bez jako takich "happy endów''.
A "Zapowiedź'' to majstersztyk.
Nie pomyl nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi Użytkowniku, w ramach naszej strony stosowane są pliki cookies. Ich celem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie, w tym również dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies - więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.