Dom:Slytherin Ranga: Dyrektor Hogwartu Punktów: 4576 Ostrzeżeń: 2 Postów: 772 Data rejestracji: 25.08.08 Medale: Brak
Leon Kruczkowski, pisarz i publicysta, którego uczniowie gimnazjum poznają w drugiej klasie, jako autora "Niemców".
Oprócz tego napisać jeszcze niejeden świetny dramat, ale ja chciałabym zapytać Was, o trzy - chyba najpopularniejsze - dramaty, autorstwa tegoż autora. Śmierć Gubernatora, Niemcy i Pierwszy Dzień Wolności, to dramaty, które miałam okazję przeczytać. Wszystkie opowiadają o wojnie.
Znacie te dramaty? Lubicie? Czytaliście z przymusu, jakim jest omawianie lektury, czy z czystej ciekawości?
___ Nie byłam zadowolona, kiedy sięgałam po Niemców. . Aff kolejna głupia lektura. Ale tak mnie wciągnęło, że postanowiłam przeczytać też dwie pozostałe, które znalazły się w książce. Moim ulubionym dziełem Kruczkowskiego, jest Pierwszy Dzień Wolności.
___
Dziękuję wszystkim za uwagę i opinie.
z chłopakami piję wino!
Dom:Gryffindor Ranga: Sklepikarz z Pokątnej Punktów: 824 Ostrzeżeń: 0 Postów: 155 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
Czytałam "Niemców" jako lekturę ale w trzeciej klasie gimnazjum. Książka była dość ciekawa, bo dotyczyła wojny i problemu nazizmu. Pokazywała ją w innym świetle, z innej perspektywy, bo z punktu widzenia tytułowych "Niemców", którzy zresztą też mieli na ten temat bardzo różne poglądy. Mnie osobiście irytowało zachowanie głównego bohatera, a więc automatycznie czytało mi się ją średnio. Nie skłoniła mnie do sięgnięcia z własnej, nieprzymuszonej woli po inne dramaty pana Kruczkowskiego.
K: A jest takie miejsce, w którym obowiązuje?"
Oficer, reż. Maciej Dejczer
"Szczęście nie zna politycznych granic i układów, nie hołduje żadnej ideologii, ba, ono nawet bywa niezgodne z dekalogiem."
Dom:Gryffindor Ranga: Członek Wizengamotu Punktów: 1427 Ostrzeżeń: 0 Postów: 411 Data rejestracji: 09.01.11 Medale: Brak
Chodziłam do podstawówki imienia Leona Kruczkowskiego, jednak nigdy nie czytałam jego książek...
Snape: Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
Harry:Tak.
Snape:Tak, proszę pana.
Harry:Nie ma potrzeby zwracania się do mnie per pan, profesorze.
Jak gdzieś jest raban, to o każdej porze Wezwij Irytka, będzie jeszcze gorzej!
Dom:Ravenclaw Ranga: Minister Magii Punktów: 2002 Ostrzeżeń: 1 Postów: 610 Data rejestracji: 27.03.11 Medale: Brak
Jeszcze do tej klasy nie dotarłam... Więc jak na razie ten temat jest mi obcy. Ja za bardzo nie lubię lektur, bo są to książki, które muszę przeczytać, a mi się nie che i mi się nie podobają, więc... zawsze wolę sama sobie coś znaleźć.
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi UĹźytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sÄ pliki cookies. Ich celem jest Ĺwiadczenie usĹug na najwyĹźszym poziomie, w tym rĂłwnieĹź dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieĹ przeglÄ darki dotyczÄ cych cookies oznacza, Ĺźe bÄdÄ one umieszczane w Twoim urzÄ dzeniu. W kaĹźdej chwili moĹźesz dokonaÄ zmiany ustawieĹ przeglÄ darki dotyczÄ cych cookies - wiÄcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoĹci.