Dom:Slytherin Ranga: Zastępca Ministra Punktów: 1770 Ostrzeżeń: 0 Postów: 454 Data rejestracji: 23.02.11 Medale: Brak
Bardzo chcę kupić tą książkę, jednak nigdzie nie mogę jej dostać. W sklepach nie widziałam, w bibliotekach nie ma, a jak sprawdzałam w internecie to wszędzie Towar niedostępny.
Na razie znalazłam te opowieści do przeczytania w internecie, ale niestety jeszcze nie miałam okazji usiąść i wszystkie przeczytać, więc nie wytypuję swojego ulubieńca.
Ja osobiście jej nie kupowalam i nie mam zamiaru jej kupić, ale ją przeczytałam chyba 2 lata temu bo była w szkolnej bibliotece. spodobala mi się , ale ja nie mam zwyczaju kupować książki, wolę wypożyczać. a jak chodzi o najlepszą baśń to oczywiście baśń o 3 braciach, czy jakoś tak, i nie umiem uzasadnić, po prostu mi się spodobala, byla najlpsza
Mam tę książkę. Kupiłam ją jakoś dwa lata temu. Fantastyczna jest! Lubię każdą z pięciu baśni zamieszczonych w książce. Zawsze przeglądam ją, gdy mam gorszy okres w swoim życiu. Uwielbiam czytać komentarze profesora Albusa Dumbledore'a <co chyba nie jest zaskoczeniem xD >. Każda opowieść zawiera w sobie jakiś przekaz, morał nad którym warto się zastanowić. Dodatkowym plusem są ilustracje stworzone przez samą autorkę książek o młodym czarodzieju. W sumie nie żałuję że ją kupiłam. Moja ulubiona baśń? Fontanna Szczęśliwego Losu i oczywiście Opowieść o trzech braciach.
Prawda to cudowna i straszliwa rzecz, więc trzeba się z nią obchodzić ostrożnie.
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Dom:Gryffindor Ranga: Czwartoroczniak Punktów: 204 Ostrzeżeń: 0 Postów: 43 Data rejestracji: 09.06.14 Medale: Brak
Czytałam, bardzo interesująca. Komentarze Dumbledore'a - bezbłędne!
Moje ulubione baśni - Fontanna Szczęśliwego Losu, Włochate serce czarodzieja, Opowieść o trzech braciach.
Oczywiście baśnie Rowling nie dorównują tym Andersena czy braci Grimm, ale są warte przeczytania... nawet dziecku na dobranoc ;)
Jak ktoś by chciał przeczytać tą książkę, a z jakiegoś powodu nie ma jak kupić książki albo po prostu nie chce jej kupować to może ją przeczytać na czyimś blogu o tutaj: http://em-hp.blog.onet.pl/2009/11/07/basr03;nie-barda-beedlea-czarodziej-i-skaczacy-r03;garnek/.
Tak mądrej nie znajdziesz tiary.
Możecie mieć meloniki,
Możecie nosić panamy,
Lecz jam jest Tiara Losu,
Co jeszcze nie jest zbadany.
Choćbyś swą głowę schował
Pod pachę albo w piasek,
I tak poznam kim jesteś,
Bo dla mnie nie ma masek.
Śmiało dzielna młodzieży,
Na głowy mnie wkładajcie,
A ja wam zaraz powiem,
Gdzie odtąd zamieszkacie.
Może w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie męstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota. A może w Huffelpuffie,
Gdzie sami prawi mieszkają,
Gdzie wierni i sprawiedliwi
Hogwartu szkoły są chwałą. A może w Ravenclawie
Zamieszkać wam wypadnie
Tam płonie lampa wiedzy,
Tam mędrcem będziesz snadnie. A jeśli chcecie zdobyć
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie cenią sobie fortele. Więc bez lęku, do dzieła!
Na głowy mnie wkładajcie,
Jam jest Myśląca Tiara,
Los wam wyznaczę na starcie!
Tysiąc lub więcej lat temu,
Tuż po tym, jak uszył mnie krawiec,
Żyło raz Od cnoty gryfonów, Kretynizmu puchonów, Przebiegłości ślizgonów I wiedzy o własnej wszechwiedzy krukonów, Ochroń wszystkich Merlinie!
ŚMIERĆ BĘDZIE OSTATNIM WROGIEM, KTÓRY
ZOSTANIE ZNISZCZONY
NIE ŁASKOCZ ŚPIĄCEGO WĘŻA
Wiem, że nic nie wiem i że wszystko wiem z kątowni
Myślę więc jestem
Buntuję się więc jestem
Umiesz liczyć, licz na siebie
Życie jest snem tylko i wszystkie nasze sny są snem
Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej i nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej
Ciekawość to pierwszy stopień do piekła albo wiedzy
Szczęście to umiejętność znalezienia umiaru albo wręcz na odwrót
Nadzieja jest matką głupich ale każda matka swoje dzieci kocha
Inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi
Miłość to magia
Muzyka to magia
Feng shui to magia
Magia nie zmienia zbytnio świata, właściwie jeszcze bardziej go komplikuje
W życiu piękne są tylko chwile
Dlatego warto być szczęśliwym nawet przez sekundę.
Pozdrawiam i życzę wszystkim bycia szczęśliwym, bo to powinien być cel życia każdego zdrowego człowieka.
Chyba przesadzam z tymi mądrościami, miałam ich ilość trochę ograniczyć, a tak wyszło, że jeszcze rozszerzyłam. Trudno, tak widocznie ma być, bo kto powiedział, że mój podpis ma być ładny estetycznie. Nabazgrolony niezliczoną (na razie zliczoną ale jak tak dalej pójdzie, to mogą być w końcu kłopoty ze zliczeniem) ilością najróżniejszych cytatów i mądrości też ma swój urok.
Dom:Slytherin Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 382 Ostrzeżeń: 0 Postów: 107 Data rejestracji: 04.02.15 Medale: Brak
Pożyczyłam kilka lat temu od koleżanki "Baśnie" i od tej pory mam wielką ochotę ją kupić. Jednak znalazłam w internecie dokładny tekst, więc nie spieszy mi się ;) Szkoda, że Rowling napisała tylko 5 z 30 wspomnianych kiedyś baśni. Najbardziej podobało mi się "Włochate serce czarodzieja". Było bardzo mocne i życiowe. Oczywiście, "Opowieść o trzech braciach" znam prawie na pamięć :D Bardzo polecam tę książkę każdemu, kto jej jeszcze nie przeczytał :)
Śmierć większa, a Noc mniejsza,
Noc była piękna jak sen, a Śmierć,
Śmierć była jeszcze piękniejsza.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.