· Zakon Feniksa czy Gwardia Dumbledore'a? |
~__Hermiona__Granger__
|
Dodany dnia 29-01-2012 16:11
|
Użytkownik

Dom: Gryffindor
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 55
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 29.12.11
Medale:
Brak
|
Obie organizację działają są przeciwko Voldemortowi, więc obie są dobre.
I z Zakonu lubię najbardziej Lupina, Syriusza i Tonks i oczywiście Dumbledore'a, a z GD Ginny i Hermione, a z chłopaków Harry'ego
|
|
~potter_fanka
|
Dodany dnia 29-01-2012 21:27
|
Użytkownik

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 402
Data rejestracji: 27.08.11
Medale:
Brak
|
Zakon Feniksa jest okej, ale ma też parę minusów: należeli do niego Glizdogon (zdrajca), Mundungus Fletcher... nad Snape'm trzeba się zastanowić, ale to raczej dobrze, że należał do Zakonu... Za to w Gwardii Dumbledore'a są tylko te osoby, które walczą po stronie dobra, nie zmieniają stron, czyli nie zdradzają. Szkoda, że do Zakonu można należeć dopiero po ukończeniu 17 lat, bo w tym Zakonie przydałyby się takie osoby jak Ron, Hermiona, Luna, Neville... no i przedewszystkim Harry. Moim zdaniem Molly źle robiła, że nie pozwalała Harry'emu uczestniczyć w spotkaniach Zakonu. Przecież to właśnie jego sprawa w większości dotyczyła.
Mam jeszcze pytanie: jak myślicie, czy po upadku, śmierci Voldemorta Zakon istniał dalej? Jeśli by istniał, to myślę, że nasi bohaterowie by do niego dołączyli... ale... jak sądzicie?
Pozdrowienia też dla całego Hogs! :*
|
 |
|
|
~Luna1495
|
Dodany dnia 31-01-2012 21:09
|
Użytkownik

Ranga: Drugoroczniak
Punktów: 92
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 31.01.12
Medale:
Brak
|
Obie organizacje mi się spodobały Oczko
Z Zakonu Feniksa lubię najbardziej Syriusza a Z Gwardii Dumbledorea Hermiona.pozdrawiam |
 |
|
|
~Ms Potter
|
Dodany dnia 03-09-2012 13:53
|
Użytkownik

Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 57
Data rejestracji: 18.08.12
Medale:
Brak
|
Ja wolę Zakon Feniksa , ponieważ oni działali przeciwko Voldemortowi , a nie przeciw Umbridge jak GD .
"- To prezenty od twoich przyjaciół i wielbicieli - powiedział rozpromieniony Dumbledore - To, co się wydarzyło w podziemiach, jest ścisłą tajemnicą, więc oczywiście, wie o tym cała szkoła. Przypuszczam, że twoi przyjaciele, panowie Fred i George Weasley'owie są odpowiedzialni za próbę przysłania ci tutaj sedesu. Zapewne uważali, że to cię rozbawi. Pani Pomfrey uznała to jednak za sprzeczne z wymogami higieny i skonfiskowała ów dar."
"- Nie możecie tego zrobić bez mojej zgody, no i musielibyście mieć kilka moich włosów.
- No i w tym miejscu nasz plan się wali, to fakt - powiedział George - bo przecież nie zdobędziemy paru twoich włosów bez twojej zgody.
- No jasne, jest nas tylko trzynaścioro na jednego faceta, któremu na dodatek nie wolno użyć czarów, nie mamy szans - dodał Fred."

|
 |
|
|
~Chop Suey
|
Dodany dnia 03-09-2012 13:58
|
Użytkownik

Dom: Ravenclaw
Ranga: Gajowy Hogwartu
Punktów: 960
Data rejestracji: 21.08.10
Medale:
Brak
|
Ja tam wolę Gwardię Dumbledore'a, bo bardziej pragnęłam porażki Umbridge niż Voldemorta. Z GD najbardziej lubiłam bliźniaków i Neville'a a z Zakonu Tonks i Syriusza. 
|
~Fausta Malfoy
|
Dodany dnia 06-09-2012 13:40
|
Użytkownik

Dom: Slytherin
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1203
Data rejestracji: 17.08.12
Medale:
Brak
|
Ja bardziej lubię Zakon :). Z ZF najbardziej doceniłam niezmiennie Severusa, a z GD Neville'a.
|
~MalyFuterkowyProblem
|
Dodany dnia 06-09-2012 14:45
|
Użytkownik

Ranga: Gracz Quidditcha Ravenclawu
Punktów: 129
Data rejestracji: 27.08.12
Medale:
Brak
|
Lubię oba. Z Zakonu najbardziej lubię Moody'ego, Syriusza, Tonks i Lupina. A z GD Lunę, bliźniaków Freda i George'a, Harry'ego, Hermionę i Neville'a. 
|
 |
|
|
~EvelynBrown
|
Dodany dnia 06-09-2012 15:58
|
Użytkownik

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 282
Data rejestracji: 24.08.12
Medale:
Brak
|
Oba najbardziej lubię. Z Zakonu Feniksa najbardziej lubię Tonks, Lupina, Syriusza i Moody'ego. A z GD to... Bliźniaków i Hermionę.
Ucz nas Gryffindorze!
Fred i George są THE BEST!
Buziaki dla drogi Gościu
http://www.youtub...ure=fvwrel
|
 |
|
|
~Raymaniac
|
Dodany dnia 12-09-2012 17:12
|
Użytkownik

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 417
Data rejestracji: 10.09.12
Medale:
Brak
|
W sumie lubię obydwie organizacje, ale większy sentyment mam do Gwardii Dumbledore'a.
Okres premiery filmowej piątego Pottera to jednocześnie najbardziej absurdalne czasy mojej edukacji - minister Giertych, mundurki, zero tolerancji i inne doskonale pamiętane przez wszystkich hasła. Do tego dyrektorstwo mojego gimnazjum było dość konserwatywne w poglądach (bo chodziłem do gimnazjum katolickiego - i w sumie nie żałuje, bo klasę miałem świetną) i na każdym kroku narzucało nam swoje widzimisię. To przede wszystkim Gwardia Dumbledore'a skłoniła nas do utworzenia wewnątrzszkolnego ruchu oporu, mającego na celu ośmieszać działalność dyrektorstwa i stawiać sprzeciw często idiotycznym decyzjom 
|
~PomyLuna_38
|
Dodany dnia 12-09-2012 18:14
|
Zbanowany

Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 20
Data rejestracji: 11.09.12
Medale:
Brak
|
Ja popieram Hennę, "Z Zakonu najbardziej polubiłam Nimfadorę Tonks a z GD Lunę Lovegood", ale ja dodam jeszcze do ZF Lupina, a do GD Nevile'a 
Osobiście wolałabym należeć do Gwardii Dumbledore'a, ponieważ zajecia tam wydają mi sie ciekawe
zresztą wystarczy porównać -
Zakon - trudne misje, zakończone śmiercią Szalonookiego i Syriusza, w rezultacie bitwy o Hogwart również Lupina i Tonks.
GD - ciekawe lekcje, uczenie się przydatnych rzeczy.
Ja to tak widzę 
i wielbicieli - powiedział rozpromieniony Dumbledore. - To,
co się wydarzyło w podziemiach, jest ścisłą tajemnicą,
więc, oczywiście, wie o tym cała szkoła. Przypuszczam,
że twoi przyjaciele, panowie Fred i George Weasleyowie,
są odpowiedzialni za próbę przysłania ci tutaj sedesu.
Zapewne uważali, że to cię rozbawi. Pani Pomfrey uznała
to jednak za sprzeczne z wymogami higieny i
skonfiskowała ów dar."
" - Przejście dla dziedzica Slytherina,
potężnego czarnoksiężnika! Percy był wyraźnie zgorszony
takim zachowaniem. - To wcale nie jest powód do śmiechu
- skarcił ich za którymś razem. - Zjeżdżaj, Percy -
odpowiedział Fred - Harry się spieszy. - Tak, zasuwa do
Komnaty Tajemnic na filiżankę herbaty ze swoim
jadowitym sługą."
"-[Lily] Targasz sobie włosy, żeby
wyglądać tak, jakbyś dopiero co zsiadł ze swojej miotły,
popisujesz się tym głupim zniczem, chodzisz po
korytarzach i miotasz zaklęcia na każdego, kto cię uraził,
żeby pokazać, co potrafisz... Dziwię się, że twoja miotła
może w ogóle wystartować z tobą i twoim wielkim
napuszonym łbem. MDLI mnie na twój widok. (...) - Co
jej się stało? - zapytał James, bezskuteczne starając się
sprawić wrażenie, że go to niewiele obchodzi. - Czytając
między wierszami, powiedziałbym, że chyba uważa cię za
osobę nieco próżną - mruknął Syriusz"
- Co?! - ryknął Ron. - CZTERY? Ty stary, wszawy, stronniczy worku rzygowin, Krumowi dałeś dziesięć!
-...i masz o wiele za długie włosy, Ronaldzie, przez chwilę pomyliłam cię z Ginevrą. Na brodę Merlina, co ten Ksenofilius Lovegood ma na sobie? Wygląda jak omlet. A ten to kto? - warknęła na widok Harry'ego. - Ee... to nasz kuzyn Barny, ciociu Muriel. - Jeszcze jeden Weasley? Mnożycie się jak gnomy.
[George] Zawsze uważałem, że my z Fredem powinniśmy dostać ze wszystkiego P, bo sam fakt, że pojawiliśmy się na egzaminach, był powyżej oczekiwań.
[Fred] Może jest, a może go nie ma, ale pozostaje faktem, że potrafi poruszać się szybciej niż Severus Snape, gdy mu się zagrozi szamponem.
|
 |
|
|
~sol47
|
Dodany dnia 19-09-2012 19:09
|
Użytkownik

Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru
Punktów: 117
Data rejestracji: 05.09.12
Medale:
Brak
|
Mickey, Mickey, rozbuduj swoją wypowiedź! Dlaczego GD? Ja wolę Zakon Feniksa. Oni robili naprawdę ważne i emocjonujące rzeczy. Werbowali pomocników, śledzili zwolenników voldemorta. Gwardia Dumbledora działała tylko po to, żeby uczniowie Hogwartu nauczyli się zaklęć. W Zakonie chodzi o coś więcej. A zresztą to była wina części Gwardii Dumbledora, że umarł Syriusz - mój ulubiony bohater. Hermiona i Ron mogli rzucić na Harry'ego drętwotę i super przystojny piesek wciąż by żył. Ale nie Harry musi lecieć na ratunek swojemu ojcu chrzestnemu!!!....Sorki zboczyłam z tematu. Moim zdaniem Zakon jest lepszy, a najfajnejsi jego członkowie, to Snape, Lupin, Syriusz i tonks

|
 |
|
|
~HannaAbbot
|
Dodany dnia 19-09-2012 19:46
|
Użytkownik

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 272
Data rejestracji: 19.08.12
Medale:
Brak
|
Lubię obydwie organizację, ale chyba bardziej GD. Wybrałam GD dlatego,że członkami nie są dorośli, którzy(przepraszam za wyrażenie jeśli jest ono nie właściwe) mogą robić co chcą. Wiem,że są odważni i dzielni,bo walczą ze złem, ale GD jest stworzona przez nastolatków, którzy, mając przed sobą świadomość konsekwencji jakie mogą ponieść, i tak robią swoje.
|
 |
|
|
~CrazyWitch213
|
Dodany dnia 28-09-2012 21:27
|
Użytkownik

Ranga: Charłak
Punktów: 11
Data rejestracji: 22.07.12
Medale:
Brak
|
Ja lubię oba stowarzyszenia.Zakon Feniksa, bo walczyli z Voldemortem i mieli fajną nazwę, a GD, bo tworząc to stowarzyszenie łamali prawo i mieli fajną miejscówkę.

Z GD lubię najbardziej Freda i Georga
Z Zakonu Feniksa - Lupina i Syriusza
Edytowane przez CrazyWitch213 dnia 28-09-2012 21:29 |
 |
|
|
~HarryP
|
Dodany dnia 29-09-2012 14:04
|
Użytkownik

Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka
Punktów: 484
Data rejestracji: 04.08.12
Medale:
Brak
|
Tak naprawdę nie wiem, dlaczego w tytule książki jest akurat Zakon Feniksa. Przecież nie miał on najważniejszej roli w książce! (To samo sądzę o Księciu Półkrwi). Inaczej jest z 1, 2, 3, 4 i 7 tomem, gdzie tytuł, moim zdaniem, został trafnie wybrany. Ale wróćmy do rzeczy. Sam nie wiem, czy GD czy ZF przypadł mi bardziej do gustu. A moi ulubieni członkowie to oczywiście Harry Potetr z GD i Syriusz Blak (a może Dumbledore?) z zakonu.

|
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 27-01-2013 19:53
|
VIP

Dom: Slytherin
Ranga: Lord
Punktów: 256094
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
To troszeczkę tak, jakby porównywać premiera do sołtysa Zakon miał o wiele bardziej poważniejsze zadania do spełnienia. GD nie narażała się aż tak, mieli nauczyć się obrony przed ciemnymi mocami pod wodzą Wybrańca - bo wścibska Umbridge im tego zabraniała...
W Gwardii Dumbledora nie było tylu wykwalifikowanych czarodziejów - mimo swojej determinacji i siły woli w walce ze złem podejrzewam, że na dłuższą metę 3/4 tej "organizacji" poległaby w niedługim czasie z Cho Chang i Smithem na czele ; w większości byli to tylko zbuntowani nastolatkowie;
Z Zakonu Feniksa najbardziej lubię i doceniam Severusa Snape'a
z GD byłaby to chyba Ginny lub Luna
|
~werbanale
|
Dodany dnia 31-01-2013 16:01
|
Użytkownik

Dom: Hufflepuff
Ranga: Mugol
Punktów: 4
Data rejestracji: 31.01.13
Medale:
Brak
|
Ja lubiłam obie grupy ( jeśli można się tak wyrazić) obie miały w sobie coś wyjątkowego i ciekawego.
Z zakonu feniksa tak jak założycielka tematu Henna najbardziej lubię Nimfadorę Tonks
a z GD braci Weasley i Ginny Weasley |
 |
|
|
~Rictusempra
|
Dodany dnia 21-02-2013 21:50
|
Użytkownik

Ranga: Goblin
Punktów: 36
Data rejestracji: 14.02.13
Medale:
Brak
|
Hmmm.. chyba raczej wybrałabym Zakon Feniksa.. walczył on z Voldemortem No ale z drugiej strony GD przygotowywała do walki.. I nie tylko z nauczycielką Przecież to czego podczas tych tajnych spotkań uczniowie sie nauczyli, to wykorzystali to potem podczas walki z Voldemortem No i przydało się Tak najlepiej, to byłoby należeć do obydwóch tych stowarzyszeń Chociaż Zakon nie zostałby ukarany przez Dolores Umbridge heheh ) Szkoda że to wszystko przez nią się potoczyło, że Syriusz umarł :0 Gdyby nie jego śmierć mogłoby być zupełnie inaczej  |
 |
|
|
~Serpensoria
|
Dodany dnia 21-02-2013 22:16
|
Użytkownik

Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 216
Data rejestracji: 13.02.13
Medale:
Brak
|
Zakon to poważniejsza organizacja, członkowie Zakonu walczyli z Vodemortem.. A GD.. no cóż.. Grupa stworzona chyba głównie po to, by wkurzyć Umbrige.. wiadomo, przygotowywali się do walki z Czarnym Panem, ale w porównaniu z Zakonem... nie mają szans.. ;d
|
 |
|
|
^raven
|
Dodany dnia 21-02-2013 22:44
|
Administrator

Ranga: Mugol
Punktów: 2
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
|
No cóż, każda z tych grup działała wedle swoich możliwości - członkowie Zakonu mieli większe, członkowie Gwardii - mniejsze, ale każda pokazała, że nie została powołana na darmo. Osobiście wybrałabym Zakon Feniksa - walkę na nieco innej płaszczyźnie niż robili to gwardziści. Bardziej też polubiłam członków Zakonu niż Gwardii, ale nie zamierzam umniejszać osiągnięć i sensu istnienia GD. Nie przepadałam za opisami spotkań Gwardii (najciekawsza w nich była dla mnie uwaga Luny o narglach, od których roi się w gałązkach jemioły - czekam aż ujawnią się te zgromadzone w mojej jemiole), uważałam to wszystko za trochę naiwne, ale gwardziści udowodnili, że są sporo warci. Przemiana Neville'a z zahukanego nieudacznika w przywódcę ruchu oporu pokazuje to dobitnie.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH
I'm not living, I'm just killing time.
Alergia. Na życie.
Edytowane przez raven dnia 22-02-2013 16:28 |
 |
|
|
~Priori Incantatem
|
Dodany dnia 26-09-2013 14:55
|
Użytkownik

Ranga: Konduktor Błędnego Rycerza
Punktów: 919
Data rejestracji: 21.09.13
Medale:
Brak
|
I Zakon i Gwardia jest wspaniała, z tą różnicą iż jedni działali w Hogwarcie a drudzy poza jego murami, dlatego w jakiś sposób uzupełniali się w swoich działaniach. Ginny świetnie rzucała zaklęcia, Hermiona również - pokazując to na Ronie. |
 |
|