· Pochodzenie naszych imion |
~Zachary
|
Dodany dnia 26-07-2011 13:41
|
Użytkownik

Dom: Gryffindor
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 201
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 23.07.11
Medale:
Brak
|
A ja mam imię po pradziadku który również miał na imię Sebastian. Imię wybrała babcia. Teraz "moje" [ naprawdę mojego pradziadka ] widnieje na pomniku w rodzinnej miejscowości ponieważ walczył on na II wojnie światowej.
 |
|
|
~Blackie Black
|
Dodany dnia 26-07-2011 14:55
|
Użytkownik

Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 700
Data rejestracji: 01.01.11
Medale:
Brak
|
Moje imię...hmm... mama mówi, że Manuela to imię hebrajskie, znaczące tyle co "Bóg z nami". I szczerze przeznam, faktycznie mam duże szczęście. Na pewno w wielu moich zdarzeniach niektórzy szczęścia by nie mieli.  |
 |
|
|
~Alexandre
|
Dodany dnia 26-07-2011 15:10
|
Użytkownik

Ranga: Dorosły Czarodziej
Punktów: 882
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 22.03.11
Medale:
Brak
|
Moje imię (Aleksandra) pochodzi z greckiego. Oczywiście wzięło się od imienia Aleksander. Podobno oznacza obrońcę ludzi, ale ja na pewno nie jestem feministką 
Imiona moje i mojej siostry Katarzyny nadał dziadek. O.o Dość zastanawiające, bo nie wiem, dlaczego akurat on i dlaczego akurat takie...
Edytowane przez Alexandre dnia 26-07-2011 15:11 |
 |
|
|
~Angel14
|
Dodany dnia 26-07-2011 16:00
|
Użytkownik

Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2184
Data rejestracji: 16.04.11
Medale:
Brak
|
Angelika- Imię pochodzenia grecko-łacińskiego. Wywodzi się od słowa angelos (r1;posłaniec, zwiastun, aniołr1 lub od słowa angelikus / angelikos (r1;anielskar1 . Oznacza więc osobę o ranielskim usposobieniur1;.
|
~Draconis Owl
|
Dodany dnia 21-08-2011 14:03
|
Użytkownik

Dom: Ravenclaw
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 423
Data rejestracji: 19.08.11
Medale:
Brak
|
Moje imię wymyśliła mama, choć na początku twierdzono, że będę chłopcem, więc miałam być Patrykiem, a że chłopcem nie jestem, to jestem Patrycją. Na drugie mam Magdalena, rodzicom się podobało.
|
|
~Hermioina98
|
Dodany dnia 21-08-2011 14:13
|
Użytkownik

Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 644
Data rejestracji: 06.03.11
Medale:
Brak
|
Moja mama chciała, żebym się nazywała Anita, ale mój tata się nie zgodził, bo powiedział, że będą się później ze mnie śmiać "Ani ta, ani tamta" (na szczęście, niezbytnio mi się podoba to imię).
W końcu wyszło Weronika, bo w dniu moich urodzin są imieniny Weroniki, a rodzicom imię się spodobało, więc teraz jestem Weroniką i jestem z tego zadowolona. 
 |
|
|
~Severush
|
Dodany dnia 21-08-2011 14:21
|
Użytkownik

Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 147
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 17.08.11
Medale:
Brak
|
Na imię mam Dawid.. miałem umrzeć przy porodzie bo był taki wirus, że dzieci rodzone w tym czasie kiedy ja byłem rodzony umierały.. To było tylko w moim województwie ta choroba.. Wszyscy byli przerażeni, że umrę, ale ja przeżyłem , a więc to jakiś znak ! Muszę żyć coś kiedyś może zrobię co odmieni troszkę świat? Na razie to ja myślę o otworzeniu imitacji hogwartu w polsce, ale to takie tam..
|
|
~Slizgonka_17
|
Dodany dnia 21-08-2011 15:05
|
Użytkownik

Dom: Slytherin
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 108
Data rejestracji: 18.08.11
Medale:
Brak
|
, och .. podobnie jak większość dziewczyn , miałam być chłopcem . 
gdy się już okazało , że jestem dziewczynką , imię które na początku mi wybrano to Oliwia . potem Patrycja . ale mam na imię Paulina . ; ) najbardziej podpasowało do dla moich rodziców , a szczególnie dla mamy , ponieważ ona wybrała dla mnie te boskie imię . fajnie się składa , bo mój wujek ma na imię Paweł , a moje imię pochodzi od imienia wujka .
, pozdrawiam ~ Slizgonka_17 . ; *
''You have your mother's eyes''
Pozdrowiam Cię, drogi Gościu ; )
Edytowane przez Slizgonka_17 dnia 22-08-2011 18:28 |
 |
|
|
~gabrysia6210
|
Dodany dnia 21-08-2011 15:34
|
Użytkownik

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 262
Data rejestracji: 16.08.11
Medale:
Brak
|
Ja mam na imię Gabrysia bo moja mama tak mnie nazwała. |
 |
|
|
~Densho
|
Dodany dnia 21-08-2011 15:39
|
Użytkownik

Ranga: Lord
Punktów: 37745
Data rejestracji: 02.08.11
Medale:
|
A ja mam na imię Karolina i nie wiem czemu.
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Albus Dumbledore
|
 |
|
|
~Gryf5r
|
Dodany dnia 21-08-2011 15:46
|
Użytkownik

Ranga: Siedmioroczniak
Punktów: 673
Data rejestracji: 08.08.11
Medale:
Brak
|
Mi babcia wybierała imię ; ) Jestem z niego zadowolona ; ]
 |
|
|
~Natalia Tena
|
Dodany dnia 22-08-2012 15:21
|
Użytkownik

Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2599
Data rejestracji: 16.07.12
Medale:
Brak
|
Ewa - tato się uparł.
urodziłam się 20 czerwca, więc na Walerii, ale dzięki bogu jestem Ewą 
mama niedawno mi mówiła, że się zastanawiali jeszcze nad Eweliną i Elwirą.
Chciałabym wszystkich serdecznie przeprosić - zwłaszcza RazoraBMW, Asika i Toma Riddle'a, a także wszystkich innych, którzy zostali zapoznani z informacją o rzekomej śmierci jednej z użytkowniczek - Machete. To co pisałam/mówiłam było wyjątkowo dziecinne i głupie i chcę za to przeprosić.
Odchodzę także z Hogsmeade, już nie będę wracać.
|
 |
|
|
~Ms_Kane
|
Dodany dnia 22-08-2012 15:58
|
Użytkownik

Ranga: Mistrz Eliksirów
Punktów: 2978
Data rejestracji: 24.04.12
Medale:
Brak
|
Historia mojego imienia nie jest ciekawa Na początku moi rodzice myśleli nad imieniem Patrycja lecz nie spodobało się mojej babci i rodzice musieli szukać innego imienia. W końcu na imię nadali mi Sabina. Co do drugiego to nie mam, bo moi rodzice stwierdzili, że dziecku niepotrzebne są dwa imiona.
|
~Amitte Sukku
|
Dodany dnia 22-08-2012 16:10
|
Użytkownik

Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1083
Data rejestracji: 03.05.12
Medale:
Brak
|
Moje imię wybrał (a przynajmniej mi się tak wydaje) mój tata. Moja mama podobno chciała, żebym miała na imię Lucyna. Moim rodzicom bardzo podobał się film ''Leon Zawodowiec'' , a szczególnie rola Natalie Portman jako dziewczynki imieniem Matylda, i najprawdopodobniej dlatego mam na imię Matylda.
Każdy samotnik, choćby się zaklinał, że tak nie jest, pozostaje samotny nie dlatego, że lubi, ale dlatego, że próbował stać się częścią świata, ale nie mógł, bo doznawał ciągłych rozczarowań ze strony ludzi.
Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie Ms_Kane, Martitę, SevLily36, raven i Ciebie, drogi Gościu oraz wszystkich moich przyjaciół.
|
 |
|
|
~marihermiona
|
Dodany dnia 28-08-2012 09:43
|
Użytkownik

Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1058
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak
|
Moje imię Maria to imię Matki Bożej. Najpierw miała mieć tak na imię moja siostra, bo miała się urodzić 15 sierpnia ale, że urodziła się później ja mam to imię. No jak ostatnio czytałam jaki charakter mają Marię to mój zgadzał się z tym co piszą w 100 procentach może to prawda, że ludzie upodabniają się do swojego imienia?
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
|
 |
|
|
~SevLily36
|
Dodany dnia 28-08-2012 11:04
|
Użytkownik

Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1807
Data rejestracji: 19.10.11
Medale:
Brak
|
Moje imię wybierała mama i nie ma ono absolutnie NIC wspólnego z jakimkolwiek w mojej rodzinie Na początku miałam mieć na imię Magda... jednak mojej mamie spodobało się inne - Emilia I tak już zostało 
|
~Pomyluniaczek
|
Dodany dnia 28-08-2012 12:37
|
Użytkownik

Ranga: Członek Brygady Inkwizycyjnej
Punktów: 512
Data rejestracji: 26.03.11
Medale:
Brak
|
Ja mam imona po obu babciach pierwsze Maria , a drugie Anna ;p
Strzeż nas Slytherinie!!!!
|
 |
|
|
~Estelle
|
Dodany dnia 28-08-2012 12:42
|
Użytkownik

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 275
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak
|
Mam na imie Estelle, moja mama takim imieniem nazywała od najmłodszych lat swoje lalki 
Pamiętasz ten moment, kiedy jako dziecko, w wieku koło siedmiu lat, malujesz obrazek i niebo to niebieski pasek u góry kartki? I wtedy przychodzi ten moment rozczarowania, kiedy nauczyciel mówi ci, że tak naprawdę niebo zajmuje cała wolną przestrzeń na rysunku. I to jest ta chwila, kiedy życie zaczyna być coraz bardziej skomplikowane i nieco nudniejsze, ponieważ zamalowywanie kartki na niebiesko jest raczej nużącym zajęciem. - Alan Rickman
|
 |
|
|
~Kasia_Potterka
|
Dodany dnia 28-08-2012 12:45
|
Użytkownik

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 305
Data rejestracji: 24.08.12
Medale:
Brak
|
Moje imię brzmi Katarzyna Joanna -Kasia od taty a Asia od Mamy i Starszego Brata....
|
|
^raven
|
Dodany dnia 30-01-2014 01:06
|
Administrator

Dom: Ravenclaw
Ranga: Mugol
Punktów: 2
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
|
Kiedy urodziła się moja siostra (Kasia - bo tak sobie tatuś wymarzył), mama leżała na sali z kobietą, która swoją córkę nazwała Julia. I właśnie tak się do tego nowonarodzonego dziecka zwracała - nie Julka, Julcia, Juleczka, tylko w wołaczu - Julio. Tak się to mojej mamie spodobało, że do dziś czasem wspomina tamtą sytuację. No i jak już się okazało, że drugie dziecko też jest dziewczynką (tatuś zaplanował sobie syna, Bartka), mama postanowiła nadać mi właśnie imię Julia. Spotkało się to z kategorycznym sprzeciwem ojca. Drugą propozycją mamy była Emilia, znów veto taty. Stanęło na Annie, w sumie nie wiem skąd ten pomysł, bo wśród przodków żadnej Ani nie miałam. Ale mama miała w klasie w podstawówce 2 koleżanki Anie, obie poszły do klasztoru, może to miało 'naznaczyć' moją przyszłość^^ nie wyszło ;-) drugie imię miałam dostać po... tacie. Winno więc to brzmieć Anna Stanisława. Na szczęście tata, bez konsultacji z mamą (chwała mu za to), kazał wpisać w urzędzie drugie imię po swojej mamie - Maria. Jestem więc nosicielką najbardziej pospolitego zestawu imion w tym kraju i jest mi z tym bardzo dobrze ;-)
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH
I'm not living, I'm just killing time.
Alergia. Na życie.
|
 |
|