· Ortodoncja |
~JulieBextor
|
Dodany dnia 24-08-2011 23:28
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 143
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 24.08.11
Medale:
Brak
|
Ja nosiłam ruchomy, jak jeszcze byłam mała, bo gdy się jest starszym trzeba mieć już aparat na stałe bo ruchomy podobno nie pomaga.
No więc miałam ten aparat ruchomy, spałam w nim i przez dzień nosiłam 3-4h. A nosiłam, bo miałam krzywe zęby i bardzo ściśnięte ze sobą więc miałam też takie gumki które wciskało się pomiędzy zęby i one je rozszerzały, a gdy same wypadły to znaczyło, że miejsce pomiędzy dwoma ząbkami było już w porządku |
|
|
|
~gabrysia6210
|
Dodany dnia 25-08-2011 07:09
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 262
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 16.08.11
Medale:
Brak
|
Ja nie noszę aparatu.
-Pan Glizdogon życzy profesorowi Snape'owi miłego dnia i radzi mu umyć włosy, bo kleją się od łoju.
Bystrości Krukonów
Lojalności Puchonów
Sprytu Ślizgonów
Naucz nas Gryffindorze!
|
|
|
|
~zaeli
|
Dodany dnia 25-08-2011 08:51
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1201
Data rejestracji: 06.06.11
Medale:
Brak
|
ja noszę niestety stały aparat już od ponad dwóch lat, no ale chyba niedługo mi zdejmą ( jeah )
<3
|
|
|
|
~Karma Chameleon 20
|
Dodany dnia 25-08-2011 09:40
|
Zbanowany
Ranga: Sześcioroczniak
Punktów: 598
Ostrzeżeń: 4
Data rejestracji: 14.07.11
Medale:
Brak
|
Ja też będę musiała założyć. Nie lubię wizyt u ortodonty,ale aparat to konieczność.
|
|
|
~MissWeasley
|
Dodany dnia 25-08-2011 09:45
|
Użytkownik
Ranga: Sklepikarz z Pokątnej
Punktów: 844
Data rejestracji: 12.08.11
Medale:
Brak
|
Ja nosiłam, ale rok temu mi go zdjęli. ^^ Teraz jestem bardzo zadowolona. :D
|
|
~Zuna150
|
Dodany dnia 25-08-2011 09:45
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Drugoroczniak
Punktów: 93
Data rejestracji: 06.08.11
Medale:
Brak
|
Chyba od 1,5 roku noszę aparat ruchomy - miałam tyłozgryz, jak to pięknie pani ortodontka nazwała. Miałam, bo już od dobrych paru miesięcy mój zgryz jest jak najbardziej prawidłowy, a teraz noszę tylko dla utrwalenia. Przy okazji wyprostowało mi to zęby. Może nie jest idealnie, ale znacznie lepiej.Tak na marginesie, to dzisiaj mam wizytę u ortodonty, więc może już się pozbędę tego nieszczęsnego aparatu?
Całej historii opisywać nie będę, bo jest praktycznie taka sama, jak każda inna. Najpierw noszenie aparatu dolnego oraz górnego dzień i noc (z wyjątkiem jedzenia i szkoły), podkręcanie jakichś śrubek co tydzień, dwa, trzy... Co miesiąc... Po jakimś czasie pozbyłam się aparatu dolnego, a w górnym miałam tylko spać. Teraz noszę tylko górny, już przycięty w paru miejscach, tylko w nocy, a podkręcam jedną śrubkę co 6 tygodni. |
|
|
|
~RedQueen
|
Dodany dnia 28-08-2011 18:07
|
Użytkownik
Ranga: Horkruks
Punktów: 7249
Data rejestracji: 11.01.11
Medale:
Brak
|
Noszę aparat ruchomy, muszę wkładać go na noc i kilka godzin w ciągu dnia. Wciąż nie mogę się do niego przyzwyczaić, strasznie kaleczy mi dziąsła Mam nadzieję że wkrótce przywyknę do tego.
|
~marihermiona
|
Dodany dnia 03-09-2012 10:40
|
Użytkownik
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1058
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak
|
No ja jak byłam młodsza to miałam nosić aparat, ale ortodonta powiedział, żebyśmy poczekali jeszcze z tą decyzją parę miesięcy, bo to powszechny problem dzieci i oczywiście ortodonta miał rację bo zęby samoistnie się wyprostowały, bo musiały urosnąć wszystkie zęby, żeby tak się stało.
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
|
|
|