Dom:Gryffindor Ranga: Skrzat domowy Punktów: 16 Ostrzeżeń: 2 Postów: 30 Data rejestracji: 25.07.12 Medale: Brak
HP to opowieść fantazy a to oznacza że nie ma sensu zmieniać coś (może oprócz tego że w trzeciej części okazuje się że Parszywek jest animagiem) bo wtedy już nie będzie tak fantastyczna
Co bym zmieniła? Hm... mam parę pomysłów, ale od tego jest Fanfiction - od zmieniania fabuły. Jeżeli chodzi o książkę - wszystko jest dobre takie, jakie jest. Zmienienie czegokolwiek spowodowałoby, że książka straciłaby sens... nawet mały szczegół mógłby zawalić całość.
- Fred, teraz ty - powiedziała pulchna kobieta.
- Nie jestem Fred, jestem George - odrzekł chłopiec. - Naprawdę, kobieto, i ty się uważasz za naszą matkę? Nie wiesz, jak ma na imię twoje dziecko?
- Przepraszam, George.
- To był żart, jestem Fred.
Dom:Slytherin Ranga: Pracownik Ministerstwa Punktów: 1203 Ostrzeżeń: 1 Postów: 561 Data rejestracji: 17.08.12 Medale: Brak
Nie. :) Nie mam takiego talentu pisarskiego, chociaż w pisaniu opowiadań jestem niezła :). Ale jeśli zapytać o film, nie przedstawiłabym mojego Malfoya jako takiego bojącego się wszystkich dziwnego człowieka. Draco był strasznie sprytny, ale nikt tego nie docenia.
Zacznę od tego, że szczerze wątpię czy byłbym w stanie napisać jakąkolwiek książkę. A co dopiero 7 tomów?!? Pani Rowling do stóp nie dorastam, więc ciężko tak sobie gdybać czy coś bym zmienił czy nie. Powieści uważam za bardzo dobrze napisane, ciekawe, wciągające, z naprawdę interesującymi wątkami, bohaterami, wydarzeniami. Co tu zmieniać? Mogę banalnie napisać, że zostawiłbym przy życiu Tonks, Severusa czy Zgredka, ale takie zmiany... Wiadomym było, że ofiar będzie sporo kiedy już Czarny Pan odzyskał pełnię sił i moc. Osobiście nie widzę żadnej potrzeby, żeby cokolwiek zmieniać. Niech też nikt nie oczekuje ode mnie, że odniosę się do wątków miłosnych. Nie, czy Harry powinien być z Hermioną, Ginny z Michaelem czy co tam jeszcze... Nie moja bajeczka. Jeżeli już coś miałbym zmienić, to może uzupełnić nieco Wspomnienia Księcia. A mówiąc bardziej szczegółowo chodzi o jego działalność w szeregach śmierciożerców. Możemy tylko sobie snuć przypuszczenia jak to się stało, że Snape przyłączył się do Voldemorta, jak działał, co robił itp. To chyba tyle.
Zmienić to nic, bo to nie mój pomysł. Ja bym na tak niezwykły nie wpadł. Ale powinno porozwijać się pewne wątki. Miedzy innymi, rozmowy przy stole, w pierwszej części. Trochę dowiedzieliśmy się o przeszłości niektórych osób, lecz nie wszystkich. Najbardziej ciekawi mnie jak wyglądało życie, uczniów z rodzin mugolskich, przed Hogwartem. Harry, w mugolskiej szkole powodował czasami niewyjaśnione zjawiska. O innych nic nie wiemy, nawet o Hermionie, a ona była niezwykle zdolna. Ciekawe jak uczono, dzieci w rodzinach czarodziejów, bo gdzieś czytać i pisać oraz podstawowej wiedzy o świecie musieli się nauczyć. Rowling, "kroplomierzem" dawkuje takie informacje. W przypadku Hermiony, to pewnie miała w planach coś napisać, wprowadzając postać jej niemagicznej siostry. Nic z tego nie wyszło.