Dom:Gryffindor Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru Punktów: 131 Ostrzeżeń: 2 Postów: 54 Data rejestracji: 04.12.12 Medale: Brak
Chyba nie, 7 lat nauki wystarczy...no chyba, że chodzi o aurorów...są chyba jakieś uniwersytety...zresztą nie zastanawiałam się nad tym specjalnie, bo...bo nie i koniec i kropa!no i tyle...nie no ale na serio to chyba nie ma. jest tylko 7 lat szkoły i koniec.
Od sprytu Ślizgonów Kretynizmu Puchonów Od wiedzy-o-własnej-wszechwiedzy-Krukonów STRZEŻ NAS GRYFFINDORZE!!!
Ja się nie zgodzę z większością opinii w tym temacie. 7 lat nauki to zdecydowanie za mało, by być przygotowanym do wykonywania trudnych magicznych zawodów. O ile do pracy w jakimś mało wymagającym wydziale Ministerstwa Magii wystarczała wiedza zdobyta w Hogwarcie, o tyle nie wyobrażam sobie oddać ludzkiego życia pod opiekę 18-letniego uzdrowiciela. Bez przesady. Mugolscy lekarze szkolą się nawet kilkanaście lat, a nawet po skończeniu studiów, zrobieniu specjalizacji, wciąż muszą pogłębiać swoją wiedzę. W magicznym świecie też pojawiają się coraz to nowsze zaklęcia, których efekty wymagają interwencji uzdrowicieli. Jestem przekonana o tym, że są szkoły, kursy, które trzeba skończyć by wykonywać pewne zawody. Zresztą, jak już parę osób wspomniało, Tonks też musiała ukończyć kurs zanim została aurorem.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Uważam, że 7 lat jest doprawdy znikomym bagażem czarodziejskiej wiedzy. Skoro po ukończeniu Hogwartu można było zostać już chociażby nauczycielem, to serdecznie dziękuję za takich belfrów. Powinny być jakieś szkolenia, ale w zasadzie coś właśnie na wzór studiów wyższych w mugolskim świecie. Taki auror...co potrafi zrobić po samej szkole ? ( wiemy, że mieli dalsze przygotowania ). Jednak nie potrafię sobie wyobrazić, że taki Albus po siedmiu latach był już tak wielkim geniuszem. Mógł być wyjątkiem, ale co z większością ? Wszyscy stawali się już tak dojrzali w wieku lat 17 ? Rozumiem, że do hodowania i opiekowania się nieśmiałkami nie trzeba było być orłem, ale co z pracą w MM ?
Nie , raczej nie mają studiów. Z tego co pamiętam po przeczytaniu ZF to mają coś w rodzaju kursu, kiedy już wybiorą sobie zawód. Kursy te trwają dłużej lub krócej, w zależności od tego, jak skomplikowane zajęcia sobie wybiorą, np. na aurora to trwa bardzo długo, prawie 10 lat i wszystkie testy są bardzo trudne, ale jeśli ktoś będzie chciał zostać barmanem na przykład, no to chyba tak długo nie będzie się musiał przygotowywać .
* Fiolki ze święconą wodą, błogosławione noże, stalowe i srebrne miecze-odparł Jace, kładąc broń na posadzce obok siebie.-Drut z elektrum, niezbyt przydatny w tej chwili, ale dobrze jest mieć coś na wszelki wypadek, srebrne kule, czary ochronne, krucyfiks, gwiazdy Dawida...
* Jezu!-mruknęła Clary.
* Wątpię, czy zmieściłby się tu
''Dary Anioła''
W moim świecie muzyka pod względem użyteczności plasuje się gdzieś między wstążkami do włosów a tęczą, przy czym tęcza może przynajmniej dawać pewne pojęcie o pogodzie.
Boję się umrzeć pod ziemią, co jest głupie, bo nawet jeśli zginę na powierzchni, to i tak zaraz pochowają mnie pod nią.
Według mnie, po Hogwarcie są zawody, do których wystarczy te siedem lat - jakieś papierowe w Ministerstwie. A dla innych? Może nie całkiem regularne studia, ale coś MUSI być, kursy, cokolwiek. Po siedmiu latach nawet jeśli ktoś jest świetny z zaklęć i eliksirów raczej nie będzie przygotowany do pracy uzdrowiciela, prawda? To samo chociażby z nauczycielem. Okej, po siedmiu latach i owutemie z tego przedmiotu zna się na tym przedmiocie bardzo dobrze - ale czy nauczycielem można zostać ot tak? Wydaje mi się, że powinien być jakiś kurs, roczny, cokolwiek, żeby do tego zawodu przygotować, nie mówię o uzdrowicielu. Auror swoją drogą... Jesli Aurorzy uczyli się trzy lata (?), to Uzdrowiciele pewnie podobnie, plus jakiś staż czy jakby tego nie nazwać.
To wszystko pewnie zależy od konkretnego zawodu i wyników w szkole, uzdrowicielem nie zostanie przecież ktoś z ledwo zdanymi zaklęciami i eliksirami, muszą być też jakieś ograniczenia.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi UĂĹĄÄšĹytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sÄÂĂ pliki cookies. Ich celem jest ĂĹĄĂÂwiadczenie usĂĹĄĂÂug na najwyĂĹĄÄšĹszym poziomie, w tym rĂÂÄšÂwnieÝ̊dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieĂĹĄĂ przeglÄÂĂ darki dotyczÄÂĂ cych cookies oznacza, ĂĹĄÄšĹe bÄÂĂÂdÄÂĂ one umieszczane w Twoim urzÄÂĂ dzeniu. W kaĂĹĄÄšĹdej chwili moĂĹĄÄšĹesz dokonaÄÂĂ zmiany ustawieĂĹĄĂ przeglÄÂĂ darki dotyczÄÂĂ cych cookies - wiÄÂĂÂcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoĂĹĄĂÂci.