Dom:Gryffindor Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego Punktów: 73 Ostrzeżeń: 0 Postów: 29 Data rejestracji: 21.04.12 Medale: Brak
Po dłuższym zastanowieniu...:
1. "HP i Insygnia Śmierci"
2. "HP i Książę Półkrwi"
3. "HP i Czara Ognia"
4. "HP i Więzień Azkabanu"
5. "HP i Zakon Feniksa"
6 ."HP i Komnata Tajemnic"
7. "HP i Kamień Filozoficzny"
1.''Harry Potter i Zakon Feniksa''.
2.''Harry Potter i Więznień Azkabanu''.
3.''Harry Potter i Insygnia Śmierci''.
4.''Harry Potter i Czara Ognia''.
5.''Harry Potter i Książę Półkrwi''.
6.''Harry Potter i Kamień Filozoficzny''.
7.''Harry Potter i Komnata Tajemnic''.
Mówią o mnie ''córka diabła'' - temu nie zaprzeczę ani ja, ani ktos, kto mnie dobrze zna . Pozdrawiam wszystkich tych, którzy mnie pozdrawiają
Dom:Gryffindor Ranga: Pierwszoroczniak Punktów: 49 Ostrzeżeń: 0 Postów: 23 Data rejestracji: 29.04.12 Medale: Brak
1.Harry Potter i Czara Ognia
2.Harry Potter i Zakon Feniksa
3.Harry Potter i Insygnia Śmierci
4.Harry Potter i Książę Półkrwi
5.Harry Potter i Więzień Azkabanu
6.Harry Potter i Kamień Filozoficzny
7.Harry Potter i Komnata Tajemnic
Dom:Gryffindor Ranga: Redaktor Proroka Punktów: 1058 Ostrzeżeń: 1 Postów: 541 Data rejestracji: 06.07.12 Medale: Brak
1.6
2.7
3.4
4.5
5.3
6.1
7.2
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
Dom:Hufflepuff Ranga: Trzecioroczniak Punktów: 157 Ostrzeżeń: 0 Postów: 65 Data rejestracji: 17.09.12 Medale: Brak
No to tak:
1. Harry Potter i Więzień Azkabanu
2. Harry Potter i Komnata Tajemnic
3. Harry Potter i Insygnie Śmierci
4. Harry Potter i Zakon Feniksa
5. Harry Potter i Czara Ognia
6. Harry Potter i Kamień Filozoficzny
7. Harry Potter i Książę Półkrwi
Dom:Slytherin Ranga: Pracownik Ministerstwa Punktów: 1203 Ostrzeżeń: 1 Postów: 561 Data rejestracji: 17.08.12 Medale: Brak
Ja ustawiłabym w kolejności chronologicznej. Ale sądzę, że celem tego tematu nie jest dowiedzenie się w jaki sposób byśmy poustawiali, więc jeśli miałabym zacząć, od najlepszej, a skończyć na najmniej lubianej (trudny wybór) ustawiłabym tak:
1.HP i Insygnia Śmierci.
2.HP i Zakon Feniksa.
3.HP i Czara Ognia.
4.HP i Komnata Tajemnic.
5.HP i Kamień Filozoficzny.
6.HP i Więzień Azkabanu.
7.HP i Książę Półkrwi.
Nie piszę, że nie lubię HP i Książę Półkrwi, tylko nie mam do tej książki zbyt wielkiego sentymentu z powodu śmierci Dumbledora.
Myślę, że nawet największy fanowie czarnych charakterów muszą przyznać, że był to wielki czarodziej i szkoda, że umarł :).
3. Harry Potter i Książę Półkrwi .
4. Harry Potter i Czara Ognia .
5. Harry Potter i Zakon Feniksa .
6. Harry Potter i Kamień Filozoficzny .
7. Harry Potter i Komnata Tajemnic .
Chciałabym wszystkich serdecznie przeprosić - zwłaszcza RazoraBMW, Asika i Toma Riddle'a, a także wszystkich innych, którzy zostali zapoznani z informacją o rzekomej śmierci jednej z użytkowniczek - Machete. To co pisałam/mówiłam było wyjątkowo dziecinne i głupie i chcę za to przeprosić.
Odchodzę także z Hogsmeade, już nie będę wracać.
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Nikt nie uzasadnia, to ja chyba też nie muszę ? Jednak coś się postaram naskrobać, bo tak wypisać ciach mach, to bez sensu trochę.
Złoty medal : Książe Półkrwi - Mój ulubiony tom, akcja nabiera tempa, możemy wreszcie poznać przeszłość Voldemorta ( a nie, że to zły czarownik i tyle ), bohaterowie są dojrzalsi nieco - nie wszyscy rzecz jasna. Snape jako nauczyciel OPCM, nowi śmierciożercy - bardziej mroczni ; rodzeństwo Carrow, Greyback. Slughorn też w porządeczku, Luna na Balu, nowy Minister Magii, Bliźniaki mają swój sklep, Potter w roli detektywa ( śledztwo Draco )...Czytało mi się zawsze przyjemnie, no i humoru też nie brak. To co mnie troszkę poirytowało, to beznadziejna i histeryzująca Tonks, bo chłopa musi mieć za wszelką cenę - Remus & Nimfadora = Edward & Bella ze "Zmierzchu"... Z tą różnicą, że w HP wilkołak, a tu wampirek.
Srebro dla Zakonu Feniksa : Najdłuższy tom, w którym nie brakuje ciekawych wątków i postaci. Mamy Mundungnusa, Stworka, matkę Syriusza, Lunę, pani Figg okazuje się charłakiem, Potter prowokuje Dudziaczka, dementorzy latają sobie po mugolskim świecie, robi się mrocznie. W samym Hogwarcie ropucha Dolores, potem Firenzo, misja Hagrida, jego braciszek Graup...No dzieje się naprawdę wiele.
Brązowy medal przypada Komnacie Tajemnic - niby bajka dla dzieci, schemat taki jak w jedynce, ale mi to w niczym nie przeszkadzało. Ma swój mroczny klimat, są spetryfikowani, Hogwart może zostać zamknięty, napaści się powtarzają. I dzieje się to wszystko jak Voldemort jest słabiutkim pyłkiem, cząstką duszy w dzienniku. Poznajemy Zgredka, Lucjusza Malfoya, Aragoga i jego okrutne potomstwo, lepiej rodzinkę rudzielców i Norę. Lockhart na minus.
Poza podium :
4. Kamień Filozoficzny - początek, wszystko się zaczyna, ale za mało na pierwszą trójkę.
5. Insygnia Śmierci - jakoś średnio mi się to czytało, definitywny koniec, same insygnia, misja odnajdywania horkruksów, dyktatura, inny Hogwart...eee
6. Więzień Azkabanu - Trio poza zamkiem, ale czy ciekawiej ? Lupin na plus. Jednak już historia ze zmieniaczem czasu słabiutka, dementorzy, którzy muszą oczywiście najwięcej na Pottera oddziaływać, wioska taka sobie,.
7. Czara Ognia - beznadziejne MŚ, Turniej to flaki z olejem, Krum i Hermionka - ależ wzniosły romantyzm, przebieraniec Moody, odrodzenie na cmentarzu też kiepskie. Zdecydowanie najgorsza część moim zdaniem.
1. Harry Potter i Więzień Azkabanu- Syriusz Black <3. To jest podstawowy punkt, dzięki któremu ten tom wskoczył na 1. miejsce podium. Już sam początek mi się spodobał: ponurak, Błędny Rycerz, pobyt w Dziurawym Kotle. Potem pojawia się moim zdaniem najlepszy (no, może obok McGonagall) hogwarcki nauczyciel ever, który na dodatek okazuje się wilkołakiem. No i Sybilla Trelawney. Ileż ona radości wniosła w tę książkę nie, nie lubię jej jako nauczycielki, ale była zabawną postacią, bardzo potrzebną sadze. Minusem była ciągnąca się sprawa Hardodzioba (bleeeh). Do tego Parszywek okazuje się nie być Parszywkiem, poznaliśmy jakiś tam strzęp historii Jamesa i Lily. No i przede wszystkim: w końcu nieco bardziej logiczne wydarzenia - Voldi nie wyrastał nikomu z głowy i nie wylazł z książeczki żeby ubić Wybrańca. To jeden w 2 tomów w całej sadze, kiedy można od obecności Voldemorta odpocząć. W pozostałych schemat był ten sam: beznadziejne wakacje - szkoła - walka z Voldemortem - koniec.
2. Harry Potter i Zakon Feniksa - Syriusz Black <3. A tak serio - spotkałam się z opiniami, że ZF jest beznadziejny, bo za długi, bo pogmatwany, bo za dużo szczegółów. A dla mnie to właśnie plus! Wcześniej książki za szybko mi się kończyły. Przeczytałam pierwsze cztery tomy hurtem, na piąty musiałam czekać do premiery. I bardzo się ucieszyłam, kiedy w paczuszce przyszła "kobyła", mój trud oczekiwania został nagrodzony Plusy, to przede wszystkim duuużo Syriusza, poza tym polubiłam Stworka i dom przy Grimmauld Place. No i Zakon Feniksa - fajnie było poznać działalność jego członków. Podobały mi się też spięcia na linii Syriusz-Severus, lekcje oklumencji. Minusem była Umbridge - jak ona mnie wkurzała! Aghrr! No i śmierć Syriusza
3. Chyba Harry Potter i Insygnia Śmierci - CHYBA, bo ciężko mi rozdzielić miejsca dla Insygniów Śmierci, Księcia Półkrwi i Kamienia Filozoficznego, różnice między nimi są dla mnie minimalne. Postawiłam na Insygnia bo znalazłam w niej najmniej minusów spośród tych trzech tomów. W KP denerwowały mnie te dziwne relacje Harry'ego z Albusem, niespecjalnie lubię też Slughorna i jego kącik wzajemnej adoracji. I ta książka, z której Harry korzystał, mimo ostrzeżeń Hermiony. Wszyscy nadstawiają karku żeby ocalić Pottera, a ten ma w nosie zasady i korzysta z książki, w której mogły być (i jak się okazało, były, w końcu tam znalazł Sectumsemprę) niebezpieczne rzeczy, zapisane ręką śmierciożercy albo nawet samego Czarnego Pana - Potter nie mógł wiedzieć, kto jest autorem książki. Kamień Filozoficzny - wprowadzenie do świata magii, wszystko jest takie nowe, takie fajne i w ogóle. Tak, jako wprowadzenie rewelacja, ale jak się okazuje przy kolejnych kontaktach z książką, jednak sporo tam niedociągnięć, nieścisłości i wręcz błędów. No i jest taka cieeenkaaa... A dlaczego jednak Insygnia? Bo z Neville'a wyrósł fajny facet I Wiktor wrócił I Teddy się urodził I... no właśnie, wspomnienie Snape'a. Fajnie, że ostatecznie okazało się, że służył po stronie dobra, ale po co Rowling zrobiła z niego taką tragiczną postać? W sensie tej jego miłości do Lily? Po co? Zniszczyła mój idealny obraz Snape'a mrocznego, podłego i wrednego <3 Minus - jednak nieco żmudne było to wędrowanie po lasach z Trójcą. No i dużo krwi, oj, dużo
Przedostatnie miejsce przypadło Komnacie Tajemnic - wężowi w rurach mówię "nie". Mordowaniu kogutów, Ginny opanowanej przez zły pamiętnik, jęczącej Jęczącej Marcie, no i Lockhartowi - NIE.
Na miejscu ostatnim znalazła się część, którą przeczytałam zaledwie 3 razy - Harry Potter i Czara Ognia. Nawet obecność Wiktora Kruma i genialny w swojej roli Moody'ego Barty Crouch Jr, i nawet Charlie Weasley<3 nie są w stanie zatrzeć tej piekielnie nudnej przeprawy przez Mistrzostwa Świata w Quidditchu, Turniej Trójmagiczny (kto się nie spodziewał, że Harry tam wystąpi, ręka do góry), odrodzenia Voldemorta, walki na cmentarzu... Zieeeew, dobranoc.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Ravenclaw Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie Punktów: 2652 Ostrzeżeń: 2 Postów: 582 Data rejestracji: 10.06.11 Medale: Brak
1. Insygnia Śmierci. Ostatnia część różni się od pozostałych, ale uważam, że dzięki temu wprowadza coś nowego i bardziej ciekawego - więcej magii, więcej walki, tajemnice, dreszczyk emocji... zdecydowanie najlepsza część, którą "pochłonęłam" w trzy dni. Po prostu nie mogłam się od niej oderwać, dlatego otrzymuje pierwsze miejsce.
2. Komnata Tajemnic. Tu znów pojawia się ten dreszczyk i powiewa mroczną tajemnicą. Z uwagi na pełne akcji zakończenie oraz mnóstwo zdumiewających zwrotów w fabule, ta część otrzymuje drugie miejsce.
3. Książę Półkrwi. Nie przepadam za Slughornem, a wątek z pająkami niezbyt mi się podobał, ale "Książę..." otrzymuje trzecie miejsce we względu na wartką akcję i dużo wydarzeń związanych z Severusem Snape'em ( moim ulubionym bohaterem).
4. Czara Ognia. Turniej Trójmagiczny wprowadził jeszcze więcej akcji do książki, ale zakończenie "Czary Ognia" niezbyt mi się spodobało.
5. Zakon Feniksa. Szanowna Pani Profesor Umbrigde jest, moim zdaniem, postacią trochę "wymuszoną" - osobiście nie przepadam za wątkiem związanym z tą osobą. Ale dużo poczucia humoru i ciekawa akcja ożywiają książkę.
6. Więzień Azkabanu. Nie wiem czemu, ale jakoś wątek z Syriuszem Blackiem niezbyt mi się spodobał. Ale Lupin, dementory i ponurak sprawiły, że i tak polubiłam tę część.
7. Kamień Filozoficzny. To, że znalazł się na ostatnim miejscu nie oznacza jednak, że mi się nie podobał. Chociaż nie był tak interesujący jak pozostałe części, to i tak wciągał. Jedynie koniec mi się nie podobał: no bo jakim cudem trójka jedenastolatków przedarła się przez ochronne bariery i zadania dorosłych, doświadczonych magów?
Dobra, kończymy ze spamem. Poza numerkami i tytułami, proszę dodawać jakieś uzasadnienia - chociaż do części książek. Dlaczego akurat ta zasługuje na pierwsze miejsce, a inna została uznana za najgorszą? Posty bez uzasadnienia będą usuwane.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Gryffindor Ranga: Książe Półkrwi Punktów: 2195 Ostrzeżeń: 1 Postów: 682 Data rejestracji: 27.04.10 Medale: Brak
1. "Harry Potter i Książę Półkrwi"- niewiele osób lubi najbardziej tę część; ale jest w niej coś co ja uwielbiam: uczucia. W żadnej innej książce autorka nie skupiła się tak na emocjach bohaterów. Pojawiają się poważniejsze romanse, a Bou lubi romanse. Rowling daje odetchnąć od pędzącej akcji.
2. "Harry Potter i Kamień Filozoficzny"- wydaje mi się, że ta część ma najwięcej magii. I też jest w niej więcej uczuć niż w innych częściach, ponieważ Harry dopiero poznaje świat czarodziejów. Wachałam się czy dać na 1. miejsce, ale jednak w 6 części dzieje się dla mnie więcej ciekawszych rzeczy.
3. " Harry Potter i Zakon Feniksa"- fajnie jest czytać o Harrym jako nauczycielu. I na dodatek nauczycielu w ukryciu. Poza tym, pojawia się Luna a to moja ulubiona bohaterka. Wkurza mnie tylko "znajomość" Harrego z Cho. Nie lubię jej, bo mu mieszała w głowie.
4. "Harry Potter i Więzień Azkabanu"- najbardziej zafascynował mnie wątek z Glizdogonem. Cały czas zastanawiałam się kim on jest, to wszystko było takie tajemnicze. W filmie lubię scenę jak Harry widzi go na mapie Huncwotów, przechodzącego obok w nocy a tak naprawdę nic nie widzi. Zawsze mnie ciarki przechodzą. Za pierwszym razem myślałam, że to duch. Ale to tak na marginesie. Bardzo wkurza mnie za to Syriusz. Nie lubię go. Jest arogancki. Zresztą, tak jak James. A to przede wszystkim o nim jest ta część, dlatego jest na 4. miejscu.
5. " Harry Potter i Czara Ognia"- w tej części odrodził się Voldemort. Nie jest to miłe i przyjemne. Za każdym razem gdy czytam ten fragment, myślę o tym ile będzie miał przez to problemów w przyszłości i jaką to traumę mu pozostawi. I ile ludzi zginie. Poza tym , dużo się dzieje, a ja nie jestem zwolenniczką rozbudowanej akcji. Walka ze smokiem to nie jest rzecz, która mnie pociąga. Za to część z balem jest fajna i bardzo lubię Kruma.
6. " Harry Potter i Komnata Tajemnic"- zastanawiałam się czy nie umieścić tego na ostatnim miejscu, ale ta część jest krótsza i to jest jej plus. Inaczej chybabym wpadła w depresję. A to dlatego, że klimat książki jest dla mnie stanowczo zbyt dołujący. Może tylko ja odniosłam takie wrażenia, ale jest w niej mnóstwo śmierci i mroku. Cóż, niektórym się to podoba, mnie czasem też, ale tym razem to nie wypaliło.
7." Harry Potter i Insygnia Śmierci"- jest w niej najwięcej akcji. Tyle, że nie nadążam za bohaterami. Autorka pominęła uczucia bohaterów. Jest parę fragmentów, ale moim zdaniem to za mało. Wszyscy Gryfoni zgrywają odważnych. Nie wierzę w to. Na pewno mieli wiele chwil słabości, w których chcieli się poddać. Neville nagle stał się najodważniejszy ze wszystkich i nie bał się powiedzieć w twarz Voldemortowi, że się do niego nie przyłączy? To niemożliwe. Brakuje mi też lekcji, chodzenia do szkoły. To miało swój urok. No i na koniec, ginie mnóstwo bohaterów. Sądzę, że autorkę trochę poniosło z uśmiercaniem.
To wszystko co napisałam, nie zmienia jednak faktu, że wszystkie części kocham za ich magię i niepowtarzalność.
1. "Insygnia Śmierci" - ważne tematy, duża dawka emocji i akcji, ostateczne odpowiedzi. Brakowało mi tylko samego Hogwartu, tej magii szkoły ukazanej szczególnie w książkach 1-4. Ale wiadomo jaka jest sytuacja.
2. "Więzień Azkabanu" - Dużo zwrotów akcji, dużo niepewności i wspomniana wyżej "Magia szkoły"
3. "Komnata Tajemnic' - Za taką słodką nieświadomość. Wszystko było prostsze i przyjemniejsze. Do tego przygodowy wątek fabularny.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi UĚźytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sĂ pliki cookies. Ich celem jest ÄšÂwiadczenie usÄšÂug na najwyĚźszym poziomie, w tym rÄĹwnieĚź dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieĚ przeglĂ darki dotyczĂ cych cookies oznacza, Ěźe bĂÂdĂ one umieszczane w Twoim urzĂ dzeniu. W kaĚźdej chwili moĚźesz dokonaĂ zmiany ustawieĚ przeglĂ darki dotyczĂ cych cookies - wiĂÂcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoÄšÂci.