Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

~HariPotaPragneCie F 14-06-2025 23:16

Czarodziej
^N F 09-05-2025 23:32

Nie wiem, wysłałam, chyba
`RazorBMW F 09-05-2025 23:30

a sie naumialem, za to mozesz se dodac bo nick ten sam jakby cos. prywatne wiadomosci -> dodaj znajomego
^N F 09-05-2025 23:29

Nie skończą, bo money, money, money. Ja discorda używam, ale to dalej dla mnie czarna magia, jak mi kolega z pracy wysłał wiadomość, to nie umiałam jej odczytać xD
`RazorBMW F 09-05-2025 23:27

e, pan boomer sie nauczyl discorda obslugiwac, szokujace O_o
`RazorBMW F 09-05-2025 23:27

Niech to skoncza kiedys bo tego za duzo, naprawde. Wiecznie nie mozna tego wszystkiego robic.
^N F 09-05-2025 23:26

A ja w niedzielę idę na Thunderbolts, bo ponoć spoczko
`RazorBMW F 09-05-2025 23:18

Masz tu NIERa na noc, jak chcesz wiecej to wiesz gdzie pisac iksde https://www.youtu.
..qlxaFkUxgg
`RazorBMW F 09-05-2025 23:16

Nowy Papaj nie ma chwilowo potencjalu do memow, eh, nie to co 2137
`RazorBMW F 09-05-2025 23:15

Marwel podobnie. Nawalili produkcji? To powodzenia w znalezieniu czasu by to ogladac wszystko bo przeciez 23343434234 produkcji
^N F 09-05-2025 23:11

A idź Ty xD
`RazorBMW F 09-05-2025 23:10

star warsy fuj ale jako marka teraz iksde A bylem fanem lol
^N F 09-05-2025 23:10

No to mi się nie spodoba. Aktualnie ogrywam Jedi:Survivor
`RazorBMW F 09-05-2025 23:09

A tam, ludzie nie lubia tur a nagle Claire im sie spodobalo haha. xD
^N F 09-05-2025 23:08

Dobra tam, wiem, ale tury były szybko, że się ich nie widziało, jak się mrugało xD
`RazorBMW F 09-05-2025 23:07

BG zawsze bylo turowe, co tym, w starych mialas tury tylko niewidzialne. W Claire masz i tak... gre prawie rytmiczna w trakcie walki IKSDE
^N F 09-05-2025 23:07

Jak system walki turowy to żegnam. BG3 mi tak kuźwa zniszczyli, że no nie przeskocze tego systemu walki. A z Ciebie to francuz się zrobił Rozbawiony
`RazorBMW F 09-05-2025 23:06

Claire Obscure ex_pedition 33? Generalnie mozesz nie lubic systemu walki ale TEN ARTYZM. TE KOLORY. BELLE EPOQUE!
^N F 09-05-2025 23:06

O, na jakich? Ja na Balatro zawsze rycze, jak przegrywam :C xD
`RazorBMW F 09-05-2025 23:04

poryczalem sie na DWOCH grach w tym roku. Trzydziestoparolat
ek Fantastyczny wynik. Chcialbym umiec spiewac po francusku : (

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 76,999
» Zbanowanych: 1,628
» Gości online: 822
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Forum
» Książka
»» Dyskusja ogólna
»»» Podium dla książek
Drukuj temat · Podium dla książek
~dodo2708 F
#41 Drukuj posta
Dodany dnia 29-04-2012 08:06
Użytkownik

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 231
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 07.04.12
Medale:
Brak

1. HP i Insygnia Śmierci.
...
A potem to już się nie liczy.

media.tumblr.com/tumblr_m3z04njANp1r9jaq7.gif
<3
Wyślij prywatną wiadomość
~DawnScarlet F
#42 Drukuj posta
Dodany dnia 29-04-2012 12:46
Użytkownik

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 73
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 21.04.12
Medale:
Brak

Po dłuższym zastanowieniu...:
1. "HP i Insygnia Śmierci"
2. "HP i Książę Półkrwi"
3. "HP i Czara Ognia"
4. "HP i Więzień Azkabanu"
5. "HP i Zakon Feniksa"
6 ."HP i Komnata Tajemnic"
7. "HP i Kamień Filozoficzny"

"Patrząc na ciemność lub śmierć boimy się nieznanego - niczego więcej."

24.media.tumblr.com/tumblr_m31roqMd0H1r39xeeo1_500.gif
28.media.tumblr.com/tumblr_m2v1jhu0151qe9m8po1_500.gif
28.media.tumblr.com/tumblr_loe2zck21T1qaoek2o1_r3_500.gif
~Lady Bellatriks F
#43 Drukuj posta
Dodany dnia 29-04-2012 19:33
Użytkownik

Awatar

Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2508
Data rejestracji: 02.04.10
Medale:
Brak

1.''Harry Potter i Zakon Feniksa''.
2.''Harry Potter i Więznień Azkabanu''.
3.''Harry Potter i Insygnia Śmierci''.
4.''Harry Potter i Czara Ognia''.
5.''Harry Potter i Książę Półkrwi''.
6.''Harry Potter i Kamień Filozoficzny''.
7.''Harry Potter i Komnata Tajemnic''.

Ludzie na świecie dzielą się na głupich i jeszcze głupszych - dla mnie stworzono oddzielną kategorię - jestem po prostu sobą.
Ludzie często mówią mi, że mam głowę na karku, a ja odpowiadam na to: ''Przecież każdy ma głowę na karku. Wyobrażasz sobie, żeby głowa mogła być gdzieś indziej?''
Mówią o mnie ''córka diabła'' - temu nie zaprzeczę ani ja, ani ktos, kto mnie dobrze zna Język .
Pozdrawiam wszystkich tych, którzy mnie pozdrawiają Język
~Rubeus Hagrid F
#44 Drukuj posta
Dodany dnia 29-04-2012 20:49
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 49
Data rejestracji: 29.04.12
Medale:
Brak

1.Harry Potter i Czara Ognia
2.Harry Potter i Zakon Feniksa
3.Harry Potter i Insygnia Śmierci
4.Harry Potter i Książę Półkrwi
5.Harry Potter i Więzień Azkabanu
6.Harry Potter i Kamień Filozoficzny
7.Harry Potter i Komnata Tajemnic
~marihermiona F
#45 Drukuj posta
Dodany dnia 19-07-2012 09:36
Użytkownik

Awatar

Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1058
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak

1.6
2.7
3.4
4.5
5.3
6.1
7.2
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
~panti00 F
#46 Drukuj posta
Dodany dnia 19-07-2012 09:48
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 344
Data rejestracji: 29.06.12
Medale:
Brak

1. Książe Półkrwi
2. Insygnia Śmierci
3. Czara Ognia
4. Komnata Tajemnic
5. Kamień Filozoficzny
6. Zakon Feniksa
7. Więzień Azkabanu

To mój werdykt drogi Gościu Rozbawiony
Ucz nas Gryffindorze!

"Nie żałujmy tych, którzy umarli, Harry. Żałujmy żywych, a przede wszystkim tych, którzy żyją bez miłości" ~by Albus Dumbledore

Pozdrawiam Cię drogi Gościu !!!
~lady_black F
#47 Drukuj posta
Dodany dnia 19-07-2012 12:04
Użytkownik

Awatar

Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 179
Data rejestracji: 09.07.12
Medale:
Brak

1. Insygnia Śmierci
2. Więzień Azkabanu
3. Książę Półkrwi
... i reszta Oczko
#48 Drukuj posta
Dodany dnia 19-07-2012 12:52
Użytkownik

Awatar

Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 192
Data rejestracji: 13.06.12
Medale:
Brak

1.INSYGNIA ŚMIERCI
2.KSIĄŻE PÓŁKRWI
3.CZARA OGNIA
4.WIĘZIEŃ AZKABANU
5.ZAKON FENIKSA
6.KOMNATA TAJEMNIC
7.KAMIEŃ FILOZOFICZNY
~twister24 F
#49 Drukuj posta
Dodany dnia 20-09-2012 11:29
Użytkownik

Awatar

Dom: Hufflepuff
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 157
Data rejestracji: 17.09.12
Medale:
Brak

No to tak:
1. Harry Potter i Więzień Azkabanu
2. Harry Potter i Komnata Tajemnic
3. Harry Potter i Insygnie Śmierci
4. Harry Potter i Zakon Feniksa
5. Harry Potter i Czara Ognia
6. Harry Potter i Kamień Filozoficzny
7. Harry Potter i Książę Półkrwi
~Charlie F
#50 Drukuj posta
Dodany dnia 20-09-2012 12:02
Użytkownik

Awatar

Punktów: 2595
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 06.11.11
Medale:
Brak

1. Insygnia Śmierci .
2. Książę Półkrwi .
3. Więzień Azkabanu .
4. Czara Ognia .
5. Zakon Feniksa .
6. Kamień Filozoficzny .
7. Komnata Tajemnic .
#51 Drukuj posta
Dodany dnia 16-10-2012 11:09
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1203
Data rejestracji: 17.08.12
Medale:
Brak

Ja ustawiłabym w kolejności chronologicznej. Ale sądzę, że celem tego tematu nie jest dowiedzenie się w jaki sposób byśmy poustawiali, więc jeśli miałabym zacząć, od najlepszej, a skończyć na najmniej lubianej (trudny wybór) ustawiłabym tak:
1.HP i Insygnia Śmierci.
2.HP i Zakon Feniksa.
3.HP i Czara Ognia.
4.HP i Komnata Tajemnic.
5.HP i Kamień Filozoficzny.
6.HP i Więzień Azkabanu.
7.HP i Książę Półkrwi.

Nie piszę, że nie lubię HP i Książę Półkrwi, tylko nie mam do tej książki zbyt wielkiego sentymentu z powodu śmierci Dumbledora.
Myślę, że nawet największy fanowie czarnych charakterów muszą przyznać, że był to wielki czarodziej i szkoda, że umarł :).
~Natalia Tena F
#52 Drukuj posta
Dodany dnia 19-10-2012 19:42
Użytkownik

Awatar

Punktów: 2599
Data rejestracji: 16.07.12
Medale:
Brak

1. Harry Potter i Więzień Azkabanu .
2. Harry Potter i Insygnia Śmierci .
3. Harry Potter i Książę Półkrwi .
4. Harry Potter i Czara Ognia .
5. Harry Potter i Zakon Feniksa .
6. Harry Potter i Kamień Filozoficzny .
7. Harry Potter i Komnata Tajemnic .
Chciałabym wszystkich serdecznie przeprosić - zwłaszcza RazoraBMW, Asika i Toma Riddle'a, a także wszystkich innych, którzy zostali zapoznani z informacją o rzekomej śmierci jednej z użytkowniczek - Machete. To co pisałam/mówiłam było wyjątkowo dziecinne i głupie i chcę za to przeprosić.
Odchodzę także z Hogsmeade, już nie będę wracać.
~Astrid Lindquist F
#53 Drukuj posta
Dodany dnia 03-11-2012 16:28
Użytkownik

Awatar

Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 99
Data rejestracji: 15.07.12
Medale:
Brak

1.Zakon Feniksa
2. Kamień filozoficzny
3. Więzień Azkabanu
4. Książę Półkrwi
5. Komnata Tajemnic
6.Insygnia śmierci
7. Czara ognia

#54 Drukuj posta
Dodany dnia 06-02-2014 15:18
VIP

Awatar

Ranga: Lord
Punktów: 256094
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak

Nikt nie uzasadnia, to ja chyba też nie muszę ? Jednak coś się postaram naskrobać, bo tak wypisać ciach mach, to bez sensu trochę.

Złoty medal : Książe Półkrwi - Mój ulubiony tom, akcja nabiera tempa, możemy wreszcie poznać przeszłość Voldemorta ( a nie, że to zły czarownik i tyle ), bohaterowie są dojrzalsi nieco - nie wszyscy rzecz jasna. Snape jako nauczyciel OPCM, nowi śmierciożercy - bardziej mroczni ; rodzeństwo Carrow, Greyback. Slughorn też w porządeczku, Luna na Balu, nowy Minister Magii, Bliźniaki mają swój sklep, Potter w roli detektywa ( śledztwo Draco )...Czytało mi się zawsze przyjemnie, no i humoru też nie brak. To co mnie troszkę poirytowało, to beznadziejna i histeryzująca Tonks, bo chłopa musi mieć za wszelką cenę - Remus & Nimfadora = Edward & Bella ze "Zmierzchu"... Z tą różnicą, że w HP wilkołak, a tu wampirek.

Srebro dla Zakonu Feniksa : Najdłuższy tom, w którym nie brakuje ciekawych wątków i postaci. Mamy Mundungnusa, Stworka, matkę Syriusza, Lunę, pani Figg okazuje się charłakiem, Potter prowokuje Dudziaczka, dementorzy latają sobie po mugolskim świecie, robi się mrocznie. W samym Hogwarcie ropucha Dolores, potem Firenzo, misja Hagrida, jego braciszek Graup...No dzieje się naprawdę wiele.

Brązowy medal przypada Komnacie Tajemnic - niby bajka dla dzieci, schemat taki jak w jedynce, ale mi to w niczym nie przeszkadzało. Ma swój mroczny klimat, są spetryfikowani, Hogwart może zostać zamknięty, napaści się powtarzają. I dzieje się to wszystko jak Voldemort jest słabiutkim pyłkiem, cząstką duszy w dzienniku. Poznajemy Zgredka, Lucjusza Malfoya, Aragoga i jego okrutne potomstwo, lepiej rodzinkę rudzielców i Norę. Lockhart na minus.

Poza podium :

4. Kamień Filozoficzny - początek, wszystko się zaczyna, ale za mało na pierwszą trójkę.

5. Insygnia Śmierci - jakoś średnio mi się to czytało, definitywny koniec, same insygnia, misja odnajdywania horkruksów, dyktatura, inny Hogwart...eee

6. Więzień Azkabanu - Trio poza zamkiem, ale czy ciekawiej ? Lupin na plus. Jednak już historia ze zmieniaczem czasu słabiutka, dementorzy, którzy muszą oczywiście najwięcej na Pottera oddziaływać, wioska taka sobie,.

7. Czara Ognia - beznadziejne MŚ, Turniej to flaki z olejem, Krum i Hermionka - ależ wzniosły romantyzm, przebieraniec Moody, odrodzenie na cmentarzu też kiepskie. Zdecydowanie najgorsza część moim zdaniem.

#55 Drukuj posta
Dodany dnia 07-02-2014 02:26
Administrator

Awatar

Dom: Bezdomny
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -1
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
Medal

1. Harry Potter i Więzień Azkabanu - Syriusz Black <3. To jest podstawowy punkt, dzięki któremu ten tom wskoczył na 1. miejsce podium. Już sam początek mi się spodobał: ponurak, Błędny Rycerz, pobyt w Dziurawym Kotle. Potem pojawia się moim zdaniem najlepszy (no, może obok McGonagall) hogwarcki nauczyciel ever, który na dodatek okazuje się wilkołakiem. No i Sybilla Trelawney. Ileż ona radości wniosła w tę książkę Oczko nie, nie lubię jej jako nauczycielki, ale była zabawną postacią, bardzo potrzebną sadze. Minusem była ciągnąca się sprawa Hardodzioba (bleeeh). Do tego Parszywek okazuje się nie być Parszywkiem, poznaliśmy jakiś tam strzęp historii Jamesa i Lily. No i przede wszystkim: w końcu nieco bardziej logiczne wydarzenia - Voldi nie wyrastał nikomu z głowy i nie wylazł z książeczki żeby ubić Wybrańca. To jeden w 2 tomów w całej sadze, kiedy można od obecności Voldemorta odpocząć. W pozostałych schemat był ten sam: beznadziejne wakacje - szkoła - walka z Voldemortem - koniec.

2. Harry Potter i Zakon Feniksa - Syriusz Black <3. A tak serio - spotkałam się z opiniami, że ZF jest beznadziejny, bo za długi, bo pogmatwany, bo za dużo szczegółów. A dla mnie to właśnie plus! Wcześniej książki za szybko mi się kończyły. Przeczytałam pierwsze cztery tomy hurtem, na piąty musiałam czekać do premiery. I bardzo się ucieszyłam, kiedy w paczuszce przyszła "kobyła", mój trud oczekiwania został nagrodzony Oczko Plusy, to przede wszystkim duuużo Syriusza, poza tym polubiłam Stworka i dom przy Grimmauld Place. No i Zakon Feniksa - fajnie było poznać działalność jego członków. Podobały mi się też spięcia na linii Syriusz-Severus, lekcje oklumencji. Minusem była Umbridge - jak ona mnie wkurzała! Aghrr! No i śmierć Syriusza Smutny

3. Chyba Harry Potter i Insygnia Śmierci - CHYBA, bo ciężko mi rozdzielić miejsca dla Insygniów Śmierci, Księcia Półkrwi i Kamienia Filozoficznego, różnice między nimi są dla mnie minimalne. Postawiłam na Insygnia bo znalazłam w niej najmniej minusów spośród tych trzech tomów. W KP denerwowały mnie te dziwne relacje Harry'ego z Albusem, niespecjalnie lubię też Slughorna i jego kącik wzajemnej adoracji. I ta książka, z której Harry korzystał, mimo ostrzeżeń Hermiony. Wszyscy nadstawiają karku żeby ocalić Pottera, a ten ma w nosie zasady i korzysta z książki, w której mogły być (i jak się okazało, były, w końcu tam znalazł Sectumsemprę) niebezpieczne rzeczy, zapisane ręką śmierciożercy albo nawet samego Czarnego Pana - Potter nie mógł wiedzieć, kto jest autorem książki.
Kamień Filozoficzny - wprowadzenie do świata magii, wszystko jest takie nowe, takie fajne i w ogóle. Tak, jako wprowadzenie rewelacja, ale jak się okazuje przy kolejnych kontaktach z książką, jednak sporo tam niedociągnięć, nieścisłości i wręcz błędów. No i jest taka cieeenkaaa... Oczko A dlaczego jednak Insygnia? Bo z Neville'a wyrósł fajny facet Oczko I Wiktor wrócił Uśmiech I Teddy się urodził Uśmiech I... no właśnie, wspomnienie Snape'a. Fajnie, że ostatecznie okazało się, że służył po stronie dobra, ale po co Rowling zrobiła z niego taką tragiczną postać? W sensie tej jego miłości do Lily? Po co? Zniszczyła mój idealny obraz Snape'a mrocznego, podłego i wrednego <3 Minus - jednak nieco żmudne było to wędrowanie po lasach z Trójcą. No i dużo krwi, oj, dużo Smutny

Przedostatnie miejsce przypadło Komnacie Tajemnic - wężowi w rurach mówię "nie". Mordowaniu kogutów, Ginny opanowanej przez zły pamiętnik, jęczącej Jęczącej Marcie, no i Lockhartowi - NIE.
Na miejscu ostatnim znalazła się część, którą przeczytałam zaledwie 3 razy - Harry Potter i Czara Ognia. Nawet obecność Wiktora Kruma i genialny w swojej roli Moody'ego Barty Crouch Jr, i nawet Charlie Weasley<3 nie są w stanie zatrzeć tej piekielnie nudnej przeprawy przez Mistrzostwa Świata w Quidditchu, Turniej Trójmagiczny (kto się nie spodziewał, że Harry tam wystąpi, ręka do góry), odrodzenia Voldemorta, walki na cmentarzu... Zieeeew, dobranoc.

Everything is catching up with me
I awake to find I'm not at all where I should be
And it feels I'm getting to the end
And it's hard to figure out what's real and what's pretend

ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH

I'm not living, I'm just killing time.

Alergia. Na życie.
~Faria7 F
#56 Drukuj posta
Dodany dnia 07-02-2014 13:16
Użytkownik

Awatar

Punktów: 2652
Data rejestracji: 10.06.11
Medale:
Brak

1. Insygnia Śmierci. Ostatnia część różni się od pozostałych, ale uważam, że dzięki temu wprowadza coś nowego i bardziej ciekawego - więcej magii, więcej walki, tajemnice, dreszczyk emocji... zdecydowanie najlepsza część, którą "pochłonęłam" w trzy dni. Po prostu nie mogłam się od niej oderwać, dlatego otrzymuje pierwsze miejsce.
2. Komnata Tajemnic. Tu znów pojawia się ten dreszczyk i powiewa mroczną tajemnicą. Z uwagi na pełne akcji zakończenie oraz mnóstwo zdumiewających zwrotów w fabule, ta część otrzymuje drugie miejsce.
3. Książę Półkrwi. Nie przepadam za Slughornem, a wątek z pająkami niezbyt mi się podobał, ale "Książę..." otrzymuje trzecie miejsce we względu na wartką akcję i dużo wydarzeń związanych z Severusem Snape'em ( moim ulubionym bohaterem).
4. Czara Ognia. Turniej Trójmagiczny wprowadził jeszcze więcej akcji do książki, ale zakończenie "Czary Ognia" niezbyt mi się spodobało.
5. Zakon Feniksa. Szanowna Pani Profesor Umbrigde jest, moim zdaniem, postacią trochę "wymuszoną" - osobiście nie przepadam za wątkiem związanym z tą osobą. Ale dużo poczucia humoru i ciekawa akcja ożywiają książkę.
6. Więzień Azkabanu. Nie wiem czemu, ale jakoś wątek z Syriuszem Blackiem niezbyt mi się spodobał. Ale Lupin, dementory i ponurak sprawiły, że i tak polubiłam tę część.
7. Kamień Filozoficzny. To, że znalazł się na ostatnim miejscu nie oznacza jednak, że mi się nie podobał. Chociaż nie był tak interesujący jak pozostałe części, to i tak wciągał. Jedynie koniec mi się nie podobał: no bo jakim cudem trójka jedenastolatków przedarła się przez ochronne bariery i zadania dorosłych, doświadczonych magów?

24.media.tumblr.com/910bb60d3c67f346bd80379fbf2343bf/tumblr_n581fdpZ0J1qeijvdo2_250.gif

media.tumblr.com/cff6ef8e64712708def81c6bb4c0b62c/tumblr_inline_mjh4kwWLC31qdjtxa.gif
~Ginni Weasley1234 F
#57 Drukuj posta
Dodany dnia 01-03-2014 18:45
Użytkownik

Awatar

Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 102
Data rejestracji: 15.12.13
Medale:
Brak

1.Więzień Azkabanu
2.Zakon Feniksa
3.Książe półkrwi
4.Czara ognia
5.Insygnia śmierci
6.Komnata tajemnic
7.Kamień Filozoficzny

-Przepraszam za to, że przepraszałem.
-Dzięki.

Rick Riordan
Zagubiony Heros

Jestem Gryfonką o mózgu Krukonki.Jestem przyjacielska jak Puchonka.Ale mam w sobie coś Slizgonki

fc02.deviantart.net/fs70/i/2012/262/7/1/gryffindor_by_jrem090-d5f8t9f.jpg
^raven F
#58 Drukuj posta
Dodany dnia 01-03-2014 18:54
Administrator

Awatar

Dom: Bezdomny
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -1
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
Medal

Dobra, kończymy ze spamem. Poza numerkami i tytułami, proszę dodawać jakieś uzasadnienia - chociaż do części książek. Dlaczego akurat ta zasługuje na pierwsze miejsce, a inna została uznana za najgorszą? Posty bez uzasadnienia będą usuwane.

Everything is catching up with me
I awake to find I'm not at all where I should be
And it feels I'm getting to the end
And it's hard to figure out what's real and what's pretend

ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH

I'm not living, I'm just killing time.

Alergia. Na życie.
~Bou F
#59 Drukuj posta
Dodany dnia 06-03-2014 18:09
Użytkownik

Awatar

Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2195
Data rejestracji: 27.04.10
Medale:
Brak

1. "Harry Potter i Książę Półkrwi"- niewiele osób lubi najbardziej tę część; ale jest w niej coś co ja uwielbiam: uczucia. W żadnej innej książce autorka nie skupiła się tak na emocjach bohaterów. Pojawiają się poważniejsze romanse, a Bou lubi romanse. Rozbawiony Rowling daje odetchnąć od pędzącej akcji.
2. "Harry Potter i Kamień Filozoficzny"- wydaje mi się, że ta część ma najwięcej magii. I też jest w niej więcej uczuć niż w innych częściach, ponieważ Harry dopiero poznaje świat czarodziejów. Wachałam się czy dać na 1. miejsce, ale jednak w 6 części dzieje się dla mnie więcej ciekawszych rzeczy.
3. " Harry Potter i Zakon Feniksa"- fajnie jest czytać o Harrym jako nauczycielu. I na dodatek nauczycielu w ukryciu. Rozbawiony Poza tym, pojawia się Luna a to moja ulubiona bohaterka. Uśmiech Wkurza mnie tylko "znajomość" Harrego z Cho. Nie lubię jej, bo mu mieszała w głowie.
4. "Harry Potter i Więzień Azkabanu"- najbardziej zafascynował mnie wątek z Glizdogonem. Cały czas zastanawiałam się kim on jest, to wszystko było takie tajemnicze. W filmie lubię scenę jak Harry widzi go na mapie Huncwotów, przechodzącego obok w nocy a tak naprawdę nic nie widzi. Zawsze mnie ciarki przechodzą. Za pierwszym razem myślałam, że to duch. Ale to tak na marginesie. xD Bardzo wkurza mnie za to Syriusz. Nie lubię go. Jest arogancki. Zresztą, tak jak James. A to przede wszystkim o nim jest ta część, dlatego jest na 4. miejscu.
5. " Harry Potter i Czara Ognia"- w tej części odrodził się Voldemort. Nie jest to miłe i przyjemne. Za każdym razem gdy czytam ten fragment, myślę o tym ile będzie miał przez to problemów w przyszłości i jaką to traumę mu pozostawi. I ile ludzi zginie. Poza tym , dużo się dzieje, a ja nie jestem zwolenniczką rozbudowanej akcji. Walka ze smokiem to nie jest rzecz, która mnie pociąga. Za to część z balem jest fajna i bardzo lubię Kruma. Uśmiech
6. " Harry Potter i Komnata Tajemnic"- zastanawiałam się czy nie umieścić tego na ostatnim miejscu, ale ta część jest krótsza i to jest jej plus. Inaczej chybabym wpadła w depresję. A to dlatego, że klimat książki jest dla mnie stanowczo zbyt dołujący. Może tylko ja odniosłam takie wrażenia, ale jest w niej mnóstwo śmierci i mroku. Cóż, niektórym się to podoba, mnie czasem też, ale tym razem to nie wypaliło.
7." Harry Potter i Insygnia Śmierci"- jest w niej najwięcej akcji. Tyle, że nie nadążam za bohaterami. Autorka pominęła uczucia bohaterów. Jest parę fragmentów, ale moim zdaniem to za mało. Wszyscy Gryfoni zgrywają odważnych. Nie wierzę w to. Na pewno mieli wiele chwil słabości, w których chcieli się poddać. Neville nagle stał się najodważniejszy ze wszystkich i nie bał się powiedzieć w twarz Voldemortowi, że się do niego nie przyłączy? To niemożliwe. Brakuje mi też lekcji, chodzenia do szkoły. To miało swój urok. No i na koniec, ginie mnóstwo bohaterów. Sądzę, że autorkę trochę poniosło z uśmiercaniem.

To wszystko co napisałam, nie zmienia jednak faktu, że wszystkie części kocham za ich magię i niepowtarzalność. Uśmiech

media.tumblr.com/00cbcb82f4b1147f9ba3262d2bdfc851/tumblr_mtmatfNNo81qgb6q0o1_500.gif

news.mtv.it/files/2014/02/awkward-jenna.png

molpi.org/public/uploads/37b1ddbb9a269ab1ef0686331fe138d199037917.png

Edytowane przez Bou dnia 07-03-2014 20:39
~Magicznykot F
#60 Drukuj posta
Dodany dnia 08-03-2014 13:55
Użytkownik

Awatar

Ranga: Charłak
Punktów: 5
Data rejestracji: 06.03.14
Medale:
Brak

1. "Insygnia Śmierci" - ważne tematy, duża dawka emocji i akcji, ostateczne odpowiedzi. Brakowało mi tylko samego Hogwartu, tej magii szkoły ukazanej szczególnie w książkach 1-4. Ale wiadomo jaka jest sytuacja.

2. "Więzień Azkabanu" - Dużo zwrotów akcji, dużo niepewności i wspomniana wyżej "Magia szkoły"

3. "Komnata Tajemnic' - Za taką słodką nieświadomość. Wszystko było prostsze i przyjemniejsze. Do tego przygodowy wątek fabularny.

4. " Zakon Feniksa"

5. " Kamień Filozoficzny"

5. "Książę Półkrwi"

6. "Czara Ognia"
Przeskocz do forum:
RIGHT
Ustawa dotycząca używania ciasteczekDrogi Użytkowniku, w ramach naszej strony stosowane są pliki cookies. Ich celem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie, w tym również dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies - więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.
Zamknij