Dom:Ravenclaw Ranga: Pracownik Ministerstwa Punktów: 1289 Ostrzeżeń: 2 Postów: 182 Data rejestracji: 25.08.08 Medale:
Ledwo zaczelam i juz sie zakochalam w tworczosci Pratchetta! Na pierwszy ogien poszedl ''Mort''. Niestety ciezko ubolewam nad faktem iz tu gdzie mieszkam ciezko jest cokolwiek dostac autorstwa Pratchetta... ''Mort'' przypadkowo wpadl mi w rece i az zal mi bylo go zostawic na polce w ksiegarni. No ale co sie dziwic, szal jest na wszystko zwiazane z wampirami -,- ...dramat.
Jednak fakt pozostaje faktem, ze Pratchett to mistrz w swoim rodzaju.
Dom:Ravenclaw Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade Punktów: 817 Ostrzeżeń: 0 Postów: 223 Data rejestracji: 17.12.08 Medale: Brak
Przeczytałam ok. 10 książek z serii o Świecie Dysku i uwielbiam je. Ten humor, ten język. Z tego powinni się uczyć ludzie, którzy chcą pisać parodie, bo poziom jest nieporównywalny.
Jak na razie przeczytałam jego dwie książki - ''Kosiarza'' i ''Mort''. Oczywiście, zakochałam się w poczuciu humoru Pratchetta i gdy tylko znajdę więcej czasu mam zamiar nawiedzić bibliotekę w celu wyporzyczenia kolejnej dawki śmiechu.
Mnóstwo ''smaczków'', niektórych cytatów używam na codzień, no bo przecież nie ma sprawiedliwości, jestem tylko JA
Polecam jak najbardziej.
Edytowane przez Misery dnia 02-09-2009 21:08
Dom:Ravenclaw Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 100 Ostrzeżeń: 0 Postów: 21 Data rejestracji: 19.07.09 Medale: Brak
Pierwszą książką Pratchetta jaką przeczytałam był 'Wiedźmikołaj'. Jedne z śmieszniejszych fragmentów z tej książki czytałam na szkolnym korytarzu i mój zduszony śmiech irytował moje koleżanki do tego stopnia, że zażądały wyjaśnień. Okazało się, że nie tylko mnie bawią wyczyny 'Gnoma Brodawki', a w 'Potwora Znikających Skarpetek' wierzy większość ludzi;D
Czytając jego książki wprost płaczę ze śmiechu
"Tysiące nocy będą należały do ciebie, byś mógł ujrzeć światło, jakiego żaden śmiertelny jeszcze nigdy nie widział, byś mógł odebrać odległym gwiazdom nie kończącą się iluminację, która pozwoli ci - jak Prometeuszowi- wszystko zrozumieć."
Dom:Ravenclaw Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka Punktów: 482 Ostrzeżeń: 0 Postów: 126 Data rejestracji: 26.11.09 Medale: Brak
Ja jak na razie przeczytałam: Czarodzicielstwo , Muzyka duszy ,Straż nocna , a teraz jestem w trakcie czytania Piąty Elfant no i mam na święta przyszykowane jeszcze trzy jego książki na te święta. Nie sądzę żeby ten humor mógłby mi się przejeść i znudzić. Po prostu Terry Pretchett jest moim królem, a Rowling oczywiście królową.
Uwielbiam jego książki, są naprawdę świetne. Przeczytałam prawie wszystkie ( ale nie będe wymieniała ) i mogę śmiało powiedzieć ,że jest to mój ulubiony pisarz. Każda postać jest niezwykle barwna oraz odmienna od pozostałych, bardzo zabawne i humorystyczne wypowiedzi ( POLECAM książkę pt. " Terry Pratchett humor i mądrość Świata Dysku" koniecznie kupić albo pożyczyć). Moje ulubione postacie to Fik-Mik figle oczywiście, babcia Weatherwax, niania Ogg, Greebo, Dwukwiat, Rincewind, Śmierć, Mroczny Piskacz i wiele innych.
Książek jest bardzo dużo a każda jest unikalna np. "Piramidy" , "Piekło pocztowe" , " Trzy widźmy" czy " Potworny regiment". Twórczość Terry'ego Pratchett'a obfituje w wiele pomysłów i humoru .Przedstawia nam on, świat zupełnie inny niż klasyczne wyobrażenia krainy magów, smoków i czarownic. Nie są to kolorowe bajkowe krainy ale zazwyczaj coś bardziej zwyczajnego - weźmy np. Ankh-Morpork ,które już chyba bardziej zwyczajne być nie może - tony śmieci miejscowe opryszki, niebezpieczne zaułki no i oczywiście Tłum ( zawsze chętny do wszelkich udziałów w pogoniach, ucieczkach , bijatykach ,egzekucjach i weselach ).
Podsumowując chcę zwrócić się do wszelkich osób nie mających jeszcze okazji do zapoznania się z tymi książkami - Koniecznie je przeczytajcie, chociaż jedno bo z pewnością sięgniecie po kolejne.
Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoją słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie.
Dom:Slytherin Ranga: Członek Wizengamotu Punktów: 1476 Ostrzeżeń: 0 Postów: 131 Data rejestracji: 30.01.10 Medale: Brak
Czytałem parę książek ze ''Świata Dysku'', a mianowicie Wiedźmikołaja, Kolor Magii i Trzy Wiedźmy.A oprócz tego fragmenty innych książek. Muszę przyznać, że wyjątkowo przypadły mi do gustu. Humoru Pratchetta nie da się porównać do innych autorów fantasy. Uwielbiam go. Jest wyjątkowo celny w obserwowaniu rzeczywistości, jego postacie są pełnokrwiste nawet gdy tej krwi nie mają (np. Śmierć). Kompletnie rozbraja mnie Niania Ogg Bagaż i jego ostre ząbki jest bardzo sympatyczną postacią ... Czasami Pratchettowi zdarzają mu się nudne książki - przez nie na razie nie przebrnąłem, ale jest ich niezbyt dużo. A te pozostałe są świetne !
Dom:Gryffindor Ranga: Drugoroczniak Punktów: 90 Ostrzeżeń: 0 Postów: 25 Data rejestracji: 01.08.11 Medale: Brak
Najlepszy jest Moist Von Lipwig, zarówno w Piekle Pocztowym jak w Świecie Finansjery.
"Sala robiła wrażenie. A pierwszym wrażeniem, jakie zrobiła na Moiście, było: To jest piekło w dniu, kiedy nie mogli znaleźć zapałek."
"List zrobił na Moiście wrażenie. Kij i marchewka... Vetinari używał tylko kija. Albo tłukł człowieka marchewką po głowie."
"Nie czuł się swobodnie w obecności czaszek. Ludzie są genetycznie zaprogramowani, by w takiej sytuacji nie czuć się dobrze, już od czasów małp, ponieważ: a) tom co zmieniło tę czaszkę w czaszkę może nadal gdzieś tu być, więc należało biec na drzewo, ale szybko czaszki wyglądają, jakby się z patrzącego naśmiewały."
"- Lubię monotonię, sir. Niczego ode mnie nie wymaga."
"Dziedzina nauk humanistycznych nie mieści się w polu moich zainteresowań - dodał tonem, który sugerował, że jego pole jest o wiele lepsze i rosną na nim ładniejsze kwiaty."
"Jak można wnioskować, mamy do czynienia z sytuacją, gdy chłodna logika powinna ustąpić zdrowemu rozsądkowi, powiedzmy, przeciętnego kurczaka."
Czytałam tylko "Dywan". Bardzo spodobał mi się sposób, w jaki pisze, więc mam zamiar przeczytać inne jego książki.
-Panowie, proszę was, nie kłóćcie się z mojego powodu- poprosił Ian, który wciąż nie mógł się nadziwić przyjaźni między tak różnymi-zarówno z charakteru, jak i z wyglądu- rycerzami.
Sancerre uśmiechnął się.
-Och, ja i Henri kłóciliśmy się od zawsze, nawet wtedy, kiedy on był giermkiem mojego brata, a ja - giermkiem mojego kuzyna. A i tak to ja miałem zawsze ostatnie słowo.
-A ja miałem rację- odparł spokojnie de Bar.
Sancerre spojrzał na niego takim wzrokiem, że zarówno Ian jak i Grandpre uśmiechnęli się.
Dom:Gryffindor Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru Punktów: 136 Ostrzeżeń: 0 Postów: 29 Data rejestracji: 30.08.11 Medale: Brak
Ja już jestem grubo po Świecie Dysku. Teraz czytam twórczość tego pana luźno, albo wcale nie związaną z tą serią. Teraz czytam Nację. I utwierdzam się w miłości do tego Pana. Nie mam ulubionej części, ale zdecydowanie moją ulubioną postacią ze "Świata..." jest Vimes, no i Bagaż oczywiście. Na prawdę nie muszę pisać o genialności, bo genialność jest już na pierwszej stronie Koloru Magii, więc kto tego jeszcze nie czytał, temu to polecam najszczerzej, bo to fenomen dla mnie wszechczasów.
O młodych mówiło się, że to oni zbudują nowy lepszy świat. [...] Zawsze tak się mówi, po czym młodzi się starzeją i zostawiają następnym młodym ten sam świat, który oni zastali. Świat nie da się tak łatwo ruszyć z miejsca. Wiesław Myśliwski
"Oh, kapitanie, mój kapitanie!"
- drogi Gościu, jeśli masz odwagę - nazywaj mnie tak.
"You say that you love rain, but you open your umbrella when it rains. You say that you love the sun, but you find a shadow spot when the sun shines. You say that you love the wind, but you close your windows when wind blows. This is why I am afraid, you say that you love me too." William Shakespeare
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi UÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sĂÂĂÂÄÂĂ pliki cookies. Ich celem jest ÄÂÄšÄÄÂĂÂwiadczenie usÄÂÄšÄÄÂĂÂug na najwyÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂszym poziomie, w tym rÄÂĂÂĂĹĄĂÂwnieÄÂÄšÄÝ̠dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieÄÂÄšÄÄÂĂ przeglĂÂĂÂÄÂĂ darki dotyczĂÂĂÂÄÂĂ cych cookies oznacza, ÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂe bĂÂĂÂÄÂĂÂdĂÂĂÂÄÂĂ one umieszczane w Twoim urzĂÂĂÂÄÂĂ dzeniu. W kaÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂdej chwili moÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂesz dokonaĂÂĂÂÄÂĂ zmiany ustawieÄÂÄšÄÄÂĂ przeglĂÂĂÂÄÂĂ darki dotyczĂÂĂÂÄÂĂ cych cookies - wiĂÂĂÂÄÂĂÂcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoÄÂÄšÄÄÂĂÂci.