VIP
Dom: Ravenclaw
Ranga: Mistrz Zaklęć
Punktów: 2821
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 19.07.11
Medale:
|
Do bazyliszka nie ma to żadnego odniesienia. Jak wcześniej pisało sporo osób to pewna metafora, by nie igrać z siłami potężniejszymi od siebie, nawet wtedy gdy wyglądają z pozoru na słabe.
Edytowane przez Asik dnia 19-12-2012 17:55 |
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Członek Brygady Inkwizycyjnej
Punktów: 521
Data rejestracji: 01.11.12
Medale:
Brak
|
Zgadzam się poprzedniczką . To wygląda na metaforę.
Dom: Gryffindor
Ranga: Sklepikarz z Pokątnej
Punktów: 826
Data rejestracji: 07.05.11
Medale:
Brak
|
Może nie chodziło dosłownie o niebezpieczeństwo ? Może chodzi bardziej o złe decyzje ?
Nie wiem jak inni użytkownicy, ja osobiście tak sądzę. Wiadomo, że smoki są niebezpieczne i nie warto ich denerwować. Więc skoro łaskoczesz śpiącego smoka podejmujesz złą decyzję, bo nie wiesz jak to się skończy.
A znając jeszcze zawiłe mysli Dumbledore'a to może być przekaz wymagający myślenia.
Tak samo jak pierwsze słowa na pierwszej uczcie Harry'ego w pierwszej klasie :" Głupol! Mazgaj! Śmieć! Obsuw! Dziękuję wam! "
Prawdziwy pan śmierci nigdy przed nią nie ucieknie tylko zmierzy się z nią twarzą w twarz wiedząc że nikogo ona nie ominie.
Chyba zatem nie mamy wyboru. Musimy iść naprzód.
Czy kiedykolwiek mieliśmy inny wybór? Zawsze musieliśmy iść naprzód.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Hogs i gości , ale szczególnie tych którzy mnie pozdrawiają z bliżej nie określonych powodów ^^
|
Użytkownik
Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 47
Data rejestracji: 07.10.12
Medale:
Brak
|
W tym napisie przesłanie oznacza , żeby nie igrać z niebezpieczeństwem, nawet jeśli "śpi".Pozdrawiam cię Sophia.
James Harry Potter dodał/a następującą grafikę:
[8.88KB]
|
Użytkownik
Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 649
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 10.08.12
Medale:
Brak
|
Myślę, że może to być, jak większość pisze, przestroga, aby nie igrać z niebezpieczeństwem, a wstawiono smoka bo to akurat jedno z najniebezpieczniejszych stworzeń, a wiadomo, że z łaskotania śpiącego smoka nie wyniknie nic dobrego . Może to być równie dobrze kolejne dziwne powiedzenie Dumbledore'a. Jestem też skłonna twierdzić ,że to bardzo popularne powiedzenie w świeci magii i zostało umieszczone na godle jednej z najbardziej popularnych szkół. Nie wiem, które z tych wszystkich tez jest najbardziej prawdopodobna, ale myślę, że to jedna z nich jest poprawna, choć oczywiście nie potwierdzonego nie można być pewnym, można by powiedzieć, że nie wiemy jakiego koloru jest smok póki smok się nie wykluję, oczywiście możemy gdybać, że smok będzie zielony albo czerwony, a smok może wykluć się różowy co zadziwi wszystkich, ale to powiedzenie raczej nie przejdzie więc możemy po prostu stwierdzić, że nigdy nie dowiemy się czemu znajduje się tam to motto czy jak wolicie hasło, bo nasz smok nie zamierza się chyba wykluć, a raczej jajko jeszcze nie zostało zniesione.
* Fiolki ze święconą wodą, błogosławione noże, stalowe i srebrne miecze-odparł Jace, kładąc broń na posadzce obok siebie.-Drut z elektrum, niezbyt przydatny w tej chwili, ale dobrze jest mieć coś na wszelki wypadek, srebrne kule, czary ochronne, krucyfiks, gwiazdy Dawida...
* Jezu!-mruknęła Clary.
* Wątpię, czy zmieściłby się tu
''Dary Anioła''
W moim świecie muzyka pod względem użyteczności plasuje się gdzieś między wstążkami do włosów a tęczą, przy czym tęcza może przynajmniej dawać pewne pojęcie o pogodzie.
Boję się umrzeć pod ziemią, co jest głupie, bo nawet jeśli zginę na powierzchni, to i tak zaraz pochowają mnie pod nią.
Kosogłos
Edytowane przez Nerona_58 dnia 29-12-2012 18:23 |