Dom:Gryffindor Ranga: Sklepikarz z Pokątnej Punktów: 824 Ostrzeżeń: 0 Postów: 155 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
Elsanko, ja bym Ci radziła jeszcze raz przeczytać "Tam gdzie spadają Anioły". Na pewno odkryjesz w niej coś nowego - przynajmniej tak było w moim przypadku. Trudno mi polecić inne jej pozycje, bo niestety ich nie przeczytałam.
A ja mam trochę inne pytanie - na stronie Wydawnictwa Literackiego napisane jest, że "Władca Lewawu" D. Terakowskiej znajduje się na liście lektur. U mnie w szkole ta książka nie była omawiana. A u Was?
K: A jest takie miejsce, w którym obowiązuje?"
Oficer, reż. Maciej Dejczer
"Szczęście nie zna politycznych granic i układów, nie hołduje żadnej ideologii, ba, ono nawet bywa niezgodne z dekalogiem."
Co do książki Terakowskiej. Niedawno skończyłam ją czytać, jakiś tydzień temu. Jest na liscie książek do tegorocznej olimpiady z polskiego. Pierwsze dwie strony, mowiąc szczerze, zniechęciły mnie i to bardzo. Może nawet więcej inż dwie. 3? 4? No nieważne. W każdym razie zaczęlam ją czytać tak przymusowo. Jednak już kilka kartek dalej tak się wciągnęłam, ze drukowałam coraz to nowe i pochłaniałam je masakrycznie szybko. Aż mi było żal, że to juz koniec...
Książka naprawdę daje do myślenia. Te anielskie uczynki... Opowieści Aniołów... To wszystko tak jakoś przemawia od razu do serca...
Dom:Slytherin Ranga: Pracownik Ministerstwa Punktów: 1282 Ostrzeżeń: 0 Postów: 188 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
Aktualnie czytam, jest jako lektura na olimpiadę. Ech... Trudno mi się do tej książki przekonać. Nie jest, co prawda, nudno napisana, ale jakoś mnie tak dziwnie odpycha ;d
Jedno jest pewne: Nie sięgnę po nią drugi raz. Są takie książki, które, choć napisane znakomicie, drugi raz już tak nie bawią, nie ciekawią. Chociaż jestem dopiero w połowie, już mogę to tak ocenić.
Z postaci najbardziej lubię Vea, o! Nie cierpię Ave ani Ewy. Vea jest najciekawszą postacią. ^^
Martyna, zgodzę się z Tobą, ale jedynie po części. Vea jest postacią ciekawą, jako że mało co o nim wiemy: jest Czarnym, bliźniaczym bratem Ave, tym, który "namawia do złego" (mówiąc językiem katechetów) Ewę. Ale jak to się stało, że został strącony z Drabiny - czy wogole został z niej strącony? Od razu powstał w środowisku Czarnych? - jest niewyjaśnione.
Mnie osobiście najbardziej podobaja się momenty, kiedy Ave przypomina sobie opowieści Archaniołów, czy Aniołów z wyższych szczebli Drabiny.
Dom:Slytherin Ranga: Sługa Czarnego Pana Punktów: 1185 Ostrzeżeń: 1 Postów: 268 Data rejestracji: 14.12.08 Medale: Brak
Uwielbiam tę książkę; upadły anioł... Z pewnym sentymentalizmem przypominam sobie moment, gdzie napisano, iż ludzie nie patrzą na niebo...
Bardzo spodobało mi się, jak dziewczyna odnajdywała kamienie życia. Po tej lekturze sama odnalazłam w mym życiu dwa kamienie - niby nieważne zdarzenia, a ile zmieniły!
"Trzeba się śmiać nie czekając na szczęście, bo gotowiśmy umrzeć nie uśmiechnąwszy się ani razu."
"Odwaga to panowanie nad strachem, a nie brak strachu."
Pozdrawiam drogi Gościu najserdeczniej jak potrafię! ;p Teraz mnie widzisz, drogi Gościu? Nie? To szkoda ;p.
Dom:Ravenclaw Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie Punktów: 2553 Ostrzeżeń: 1 Postów: 1,383 Data rejestracji: 22.01.09 Medale: Brak
Pamiętam, że moja starsza siostra mi to czytała jak byłam młodsza. Miałam 8 może 9 lat. Wtedy mi się podobała. Pożyczyłam to w święta od mojej siostry, bo nie miałam co robić. Próbuję przeczytać, ale ciężko mi to idzie. Po dwóch miesiącach przeczytałąm 4/5 książki. Zawsze mam coś ciekawszego, a "Anioły" czytuję w międzyczasie . Nie mogę przebrnąć przez to. Z jednej strony wydaje się bardziej realna niż książki, które zwykłam czytać, a z drugiej jest odwrotnie, może dlatego, że jest trochę mocno zmieszana fikcja z rzeczywistością.
On Cię kocha - Twój Bóg
Okrutny albo szalony
W dziele swym jak najgorszy sen
I nie wiem jak mógł na to wszystko pozwolić
Closterkeller "Auschwitz" "Zdarza się, że nasze dłonie są puste, ale serce zawsze pełne i możemy rozdawać z nich tóżne wspaniałości: ciepło, dobroć, pociechę radość...
Frances Hodgson Burnett
Dom:Ravenclaw Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade Punktów: 817 Ostrzeżeń: 0 Postów: 223 Data rejestracji: 17.12.08 Medale: Brak
Czytałam wszystko Terakowskiej co mi się udało dostać w łapki. Czyli "Tam gdzie spadają anioły", "Ono", "Poczwarka", "Władca lewawu", "Córka czarownic", "W krainie kota" i fargmenty "Samotności Bogów". Lubię takie matafizyczne historie. Te książki bardzo na mnie wpłynęły, pomogły mi się rozwinąć, zaakceptować pewne trudne tematy. Polecam każdemu, kto szuka w książce czegoś więcej niż tylko rozrywki w stylu brazylijskiej telenoweli.
Ostatnio pomagałem koleżance pisać prace maturalną o Aniołach i w bibliografii napisała owy tytuł: Tam gdzie spadają Anioły Terakowskiej. No mówię, przeczytam sobie. Tak mnie wciągnęła, że 3h i była przeczytana. Książka naprawdę ładna. Napisana prostym, zrozumiałym językiem. Ogólnie tematyka bardzo mi bliska, więc i może dlatego wywarła na mnie tak pozytywne wrażenie. Polecam książkę w 100%.
A oto jeden z moich ulubionych cytatów:
Jeżeli ustrzeżesz ludzką Istotę przed wszelkim złem... odbierzesz im całe cierpienie, uchronisz przed każdym bólem czy zła przygodą, to odbierzesz im mądrość, czucie i wrażliwość.
Moje życie realizuje się w muzyce, a każdy jej objaw jest dla mnie błogosławieństwem. W tej pieśni brzmią zatarte ideały przyjaźni, a w niej przyjaciele - dla nich życie z piedestałów strącam, i śmierci na spotkanie wychodzę...
Musical nie jest filmem, po którego obejrzeniu chcemy zmieniać świat i stawać się lepszymi ludźmi przez zmianę swojej postawy i osobowości - musical ma bawić...
Dom:Slytherin Ranga: Zastępca Ministra Punktów: 1721 Ostrzeżeń: 1 Postów: 553 Data rejestracji: 09.05.10 Medale: Brak
Czytałam to do konkursu i bardzo mi się spodbało. Miesiąc później przeczytałam jeszcze raz. Książka bogata jest w optymizm i dodaje energii. Książka ma głęboka treść i niesie ważne przesłanie. Radze każdemu ją przeczytać!
Nie zobaczą drogi końca,
Ani księżyca ani słońca."
Dom:Gryffindor Ranga: Sługa Czarnego Pana Punktów: 1105 Ostrzeżeń: 1 Postów: 207 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
To piękna książka, mówiąca o życiu ale w taki magiczny, metafizyczny sposób.
Porusza tematykę sensu życia, miłości, śmierci, Boga...
Moja nauczycielka poleciła mi książki Doroty Terakowskiej i muszę przyznać, że wszystkie, mimo że poruszają poważne tematy, mają element metafizyczny. Polecam również "Poczwarkę" i "Ono"
Osobiście lubię książki Doroty Terakowskiej. Najbardziej ,, Krainę Kota,,
Miłość jest jak kwiat, gdy o nią dbamy rozkwita i staje się piękniejsza.
Lecz gdy zostawiamy ja samej sobie obumiera i zanika.
Pozdrawiam Veronikę Astorię Malfoy,Hermionę Riddle \555555] , Martę Black i [color=#cc6633]]AdamKra
[/color]
I LOVE Saphira!!
,, Na początku były smoki: dumne, groźne i niezależne. Ich łuski lśniły jak klejnoty i każdy, kto na nie spojrzał, czuł rozpacz, bo wspaniała i straszliwa była ich uroda'' ],, Dziedzictwo''
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.