Użytkownik

Dom: Slytherin
Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 251
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 02.11.11
Medale:
Brak
|
TCM czytałam dwukrotnie i... mam mieszane uczucia. Z jednej strony bardzo mi się podoba zwrot akcji, ale z drugiej dostrzegam wiele minusów. Przede wszystkim niezbyt przypadł mi do gustu język - zbyt prosty jak dla mnie. Postacie ciekawie zarysowane (szczególnie Dannyl), ale zbyt sztampowe. Jedynie Akkarin jakoś się broni (ciekawe są jego motywy i historia), chociaż nie podoba mi się to, co autorka z nim zrobiła pod koniec trzeciego tomu.
Podsumowując, trylogia ciekawa, jednak jak na mój gust zbyt dużo w niej luk (lubię dokładnie opisane światy), zbyt prosty język (może to wina tłumacza? Nie wiem, nie czytałam oryginału) i trochę sztampowe postacie. Ale trzeba przyznać, że książka wciąga na kilka godzin 

Dom: Slytherin
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1246
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 28.12.11
Medale:
Brak
|
Jak na razie przeczytałam tylko I tom (drugiej nigdzie nie mogę dorwać ), Akcja jest miejscami przymulająca (zwłaszcza pod koniec I części), ale jak Sonea trafia do Gildii zaczyna się robić ciekawie. Jednak mimo że nie czytałam wszystkich tomów, nie mogłam się oprzeć i przeczytałam spoilery II i III tomu. Z tego co się doczytałam wnioskuję, że warto się zaopatrzyć w dwa następne tomy. Dlatego przy najbliższej wizycie w Toruniu, zamierzam przekopać wszystkie księgarnie w mieście w poszukiwaniu "Trylogii Czarnego Maga".
EDIT
Uwaga, uwaga, albowiem mam przeczytaną całą trylogię! 
Nowicjuszkę pochłonęłam w jedną noc. I tak bym nie zasnęła gdybym nie doprowadziła do zakończenia lektury. Wielki Mistrz... to jest dopiero cudo! Mimo że przeczytałam te spoilery i tak nie mogłam się oderwać od książki. Czytałam nawet na przerwach i podczas dyżuru w szkole . Teraz tylko czekam, aż moja skarbonka zapełni się odpowiednią ilością pieniędzy na zakup Ery Pięciorga i Trylogii Zdrajcy 
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!

Edytowane przez Evans558 dnia 13-03-2012 23:39 |