Dom:Gryffindor Ranga: Animag Lew Punktów: 541 Ostrzeżeń: 0 Postów: 46 Data rejestracji: 13.03.10 Medale: Brak
Moi rodzice, choć nie czytają Potter'a zawsze uważali, że to naprawdę dobra książka. Moja mama po prostu ubóstwia sfilmowany, pierwszy tom sagi Rowling, bo po prostu... jest świetny!
Mi osobiście też z filmów najbardziej podoba się pierwsza część.
Reszta jest przesadzona...
Ale, wracając do tematu, moi rodzice są naprawdę baaardzo dobrze nastawieni wobec... Harry'ego
You are my purpose
You're everything..."
Dom:Gryffindor Ranga: Książe Półkrwi Punktów: 2276 Ostrzeżeń: 2 Postów: 537 Data rejestracji: 16.03.10 Medale: Brak
Moi rodzice nie czytali. Dla mamy HP jest obojętny... Ale tato lubi filmy
Moja starsza siostra, która już nie czyta HP, ale kiedyś była fanką miała problemy... Ksiądz zaczepił ją na ulicy i zaczął prawić wykład, że to grzech czytać HP.
Moja mama uważa jednak, że tą książkę po prostu trzeba umiejętnie czytać.. Przecież to tylko fantastyczna książka. Moi rodzice są za czytaniem HP, jeśli ja to lubię...
Dom:Gryffindor Ranga: Czwartoroczniak Punktów: 204 Ostrzeżeń: 0 Postów: 87 Data rejestracji: 20.09.08 Medale: Brak
Moi rodzice nie czytali, a moje zamiłowanie do HP uważają za obłęd
a jeśli chodzi o nauczycieli..
mam na jutro na religie zrobić referat- co sądzą księża o HP i jakie jest moje zdanie na ten temat.
Jak macie coś ciekawego to piszcie do mnie na PW
z góry dziękuję
Dom:Gryffindor Ranga: Przeciętny Uczeń Punktów: 185 Ostrzeżeń: 0 Postów: 56 Data rejestracji: 01.06.10 Medale: Brak
Rodzice nie lubią Harrego ale babcia oglądała trzy części .Co do nauczycieli to wiem że pani od matmy czytała a Religia to nie wiem bo nie zadaje takich pytań.
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledor patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemnośći, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy mial pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze.
Dom:Gryffindor Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 99 Ostrzeżeń: 0 Postów: 41 Data rejestracji: 05.06.10 Medale: Brak
No więc moi rodzice są całkowicie neutralni co do Pottera, a są za czytaniem jakichkolwiek książek. Co do religii, ksiądz nauczyciel mówi, że kościół jest przeciw, ale sam nie potępia tych książek, a przynajmniej nie czepia się tego kto je czyta.
No cóż... wielokrotnie proponowałem mojej mamie przeczytanie HP, ale niestety nie udało mi się... Mówiła, że to nie dla niej i nie dawała się przekonać. Inni dorośli to ogólnie nie za bardzo przepadają za HP i słyszałem opinie, że po co ludzie piszą takie bzdury...
Jeśli chodzi o moich nauczycieli to nie znam ich zdania, oprócz oczywiście księdza, który całkowicie krytykuje dzieło pani Rowling.
Dom:Gryffindor Ranga: Barman w Trzech Miotłach Punktów: 1322 Ostrzeżeń: 0 Postów: 395 Data rejestracji: 09.04.10 Medale: Brak
Pani od polskiego z podstawówki uwielbia,mama razem ze mną płakała nad śmiercią Syriusza,Tata patrzy na mnie jak na idiotkę jak to czytam,chrzestna czytała,ale woli "Władcę pierścieni",ostatnio zaraziłam młodszą siostrę potteromanią,brat woli słuchać jak opowiadam przygody Harry' ego niż samemu czytać-jak byliśmy młodsi to im zawsze opowiadałam Harry'ego,umiałam go praktycznie na pamięć więc raz jak mama usłyszała jak im opowiadam to nakrzyczała na mnie,że czytam po ciemku-ale się śmialiśmy z tego
Z klasy jest parę osób,które wiem,że czytali i lubią-jedna też pisze na tym forum
-Mial prowadzić jedną z grup na błonia...
Tonks bez słowa wybiegła z pokoju.
[...]
Harry zobaczył jeszcze dwa ciała, ciała Remusa i Tonks.
Leżeli,bladzi i spokojni, jakby spali pod ciemnym, zaczarowanym sklepieniem.
Dom:Ravenclaw Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 107 Ostrzeżeń: 0 Postów: 34 Data rejestracji: 06.08.09 Medale: Brak
Moi rodzicie uważają że HP jest durne, a jak powiedziałem mojej nauczycielce od polskiego że lubię czytać, to ona powiedziała że też kiedyś to czytała i harry jest w porządku. Warto wspomnieć, że ja z tą nauczycielką miałem bardzo dobre stosunki, mówiła o mnie, że jestem "solidna firma"
Moja mama nigdy nie może się nadziwić, że po raz kolejny i kolejny czytam sagę Ogólnie nie ma nic do HP, tylko podziwia mnie za to, że jeszcze mi się to nie znudziło Mój tata książek nie czytał, ale filmy lubi, głównie dla efektów. No i podczas oglądania zawsze się mnie o wszystko wypytuje A moja siostra jak na razie jeszcze trochę jest za mała na czytanie, a z filmów lubi tylko 1. część bo nie jest taka mroczna
Dom:Ravenclaw Ranga: Książe Półkrwi Punktów: 2248 Ostrzeżeń: 0 Postów: 244 Data rejestracji: 25.08.08 Medale: Brak
A moja mama nawet HP lubi
Niewyjaśniona sprawa, zazwyczaj dziecko lubi dokładne odwrotności tego, co rodzic, a u mnie te geny jakoś przeskoczyły, więc praktycznie rzecz biorąc, to mama mnie wyciąga do kina na fantastyczne filmy albo nalega na obejrzenie setny raz tego samego filmu z kategorii HP i WP. A ja się wciągam.
Inna rzecz, że moja mama kocha bajki dla dzieci.
Co do innych - nauczyciele jakoś otwarcie wrodzy nie są, co nie oznacza, że czasem się krzywo nie uśmiechną na wzmiankę. Polonistka jako tako toleruje, bo jej córka uwielbia HP, więc praktycznie nie ma innego wyboru.
Natomiast w nałóg mi weszło kłócenie się z księdzem (o, jak dobrze, że już nie mamy z nim lekcji) jak tylko zacznie coś o "literaturze o satanistycznym przesłaniu". O, i babkę od niemieckiego też mam ochotę za takie durnoty wysłać hen przez okno, kiedy pokazała nam jakiś film o "satanistycznych znakach", w których diabła było tyle co dżemu truskawkowego.
Niestety, ludzkie dorosłe osobniki najczęściej występują jako te niejako okaleczone, bez wyobraźni, trzymające się ręcami i nogami stereotypów, przesądów albo "racjonalnego myślenia".
Nie każde złoto jasno błyszczy, Nie każdy błądzi, kto wędruje. Nie każdą siłę starość zniszczy, Korzeni w głębi lód nie skuje. Z popiołów strzelą znów ogniska I mrok rozświetlą błyskawice. Złamany miecz swą moc odzyska, Król - tułacz wróci na stolicę.
Dom:Gryffindor Ranga: Barman w Trzech Miotłach Punktów: 1306 Ostrzeżeń: 1 Postów: 382 Data rejestracji: 20.03.10 Medale: Brak
Z tego co pamiętam, to moja mama raz przeczytała HP i WA, ale dalej to nie mam pojęcia. Ja sama raczej w to wszystko się pochłonęłam, jak mama wypożyczyła WA. Ogólnie to nic do tego nie mają, za każdym razem gdy HP leci na TVN, to sami ze mną oglądają.
Mój tata nie interesuję się "Harrym Potterem", a moja mama jest jest jego wielką fanką. Przeczytała całą serię minimum trzy razy. Podziwiam ją za to. Ja jakoś nie mogę usiąść i przeczytać którąś z części w dwie czy trzy godziny. Cieszę się, że moja mama jest fanką Harry'ego, bo nienawidzę rozmawiać o Harrym z moimi kolegami, którzy w ogóle się tym nie interesują.
Dom:Hufflepuff Ranga: Zwycięzca TT Punktów: 264 Ostrzeżeń: 0 Postów: 54 Data rejestracji: 19.08.10 Medale: Brak
Moi rodzice szanują moje poglądy na magiczny świat, o którym tylko mielę językiem i mielę...
Nie czytali go, chociaż mogliby chociaż raz wczuć się w świat magii - by trochę ich to uspokoiło. Kilka godzin spokojnej lektury.
U mnie nauczyciele przepadają za Harry`m Potterem, chociaż nie chcą zrobić z niego lektury. Beczę.
Jak wychodziła nowa część Harry'ego tata jechał do księgarni, kupował, po czym następowała walka podchodowa - kto komu pierwszy zabierze książkę i przeczyta. Wystarczyła, że np mój tata poszedł do toalety, a ja chyc! i z Potterem pod pachą do pokoju. Mama się nie angażowała, jak ja i tata przeczytaliśmy, to ona spokojnie brała książkę i czytała.
A z nauczycielami o Potterze nigdy nie udało mi się porozmawiać... Ale może zahaczę księdza w tym roku, zobaczymy co powie
Nie, nie znam żadnego dorosłego, który by przeczytał HP. Jedyne momenty kiedy mój tata wspomina o Potterze brzmią mniej więcej tak: "Odłóż do cholery tę książkę, bo ją w piecu spalę". No może za dużo czytałem, ale więc... no, wszyscy dorośli, których znam, uważają Pottera za g*wienko dla dzieci. myślą, że to nic nie znaczy... jednak w późniejszych tomach akcja naprawdę się rozwija, i ja widzę w tym głęboki sens... ; P
Gdy została nienawiść i zabrakło litości
To anioły kiedyś zaśpiewały mi tą pieśń
Po to bym jeszcze mocniej mógł zaciskać pięść
Bym zapomniał czym jest niepewność i strach
I zrozumiał, że życie to tylko głupi żart
Dom:Slytherin Ranga: Sługa Czarnego Pana Punktów: 1171 Ostrzeżeń: 0 Postów: 79 Data rejestracji: 31.08.10 Medale: Brak
Moja mama razem za mną lubi Harry'ego. I przeczytała całą sagę i obejrzała dotychczas wszystkie filmy.
Jeśliś mądry i cenisz to w sobie nade wszystko,Ravenclaw Ci się kłania.
Jeśli jesteś pracowity,jak skrzaty domowe,jeśliś pomocny dla innych,Hufflepuff chętnie przywita się z Tobą.
Dom:Hufflepuff Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 109 Ostrzeżeń: 0 Postów: 19 Data rejestracji: 30.10.10 Medale: Brak
Moi rodzice i najbliższa rodzina (z wyjątkiem młodszej siostry, która właśnie wkroczyła w okres fascynacji Potterem) uważają, że powinnam jak najszybciej odłożyć te książki i w końcu wziąć się do nauki. Co racja to racja, bo przecież wolę czytać niż wkuwać regułki z matematyki na pamięć. Ostatnio pokłóciłam się z siostrą katechetką. A o co? No o Pottera, oczywiście, gdy zaczęła wrzeszczeć, że te książki nawiedził czarny szatan, że opętują je złe moce, po prostu nie wytrzymałam. Razem z przyjaciółką się zbuntowałyśmy i to my z kolei powiedziałyśmy jej, co myślimy o tych książkach, więc w końcu zrezygnowała z próby wmówienia nam, że te książki są nadmiernie złe. Jestem chrześcijaninem, ale uważam, że Harry Potter jest wyobraźnią Rowling i nie zaprzątam sobie głowy paleniem tych książek na stosie, tylko czytam, czytam, czytam i dalej uwielbiam.
Wydaje mi się, że moim rodzicom Harry jest obojętny. Nikt z mojej rodziny nie uważa tego za zło. Mój tata chętnie ogląda ze mną filmy, ale mówi, że to ,,takie bajeczki'', choć wielokrotnie pytałam ,,To po co to oglądasz'', a on ,,Jak nic ciekawego nie leci to oglądam'' , mógłby się przyznać, że lubi, a nie wymyśla jakieś cuda na kiju. Kiedyś miałam lekcje z panią z biblioteki, przyniosła ona Pottera na lekcje i robiła uwagi ,,Jaki to Potter jest okropny'', normalnie myślałam, że jej ołówek w oko wsadzę . Tak nawiasem mówiąc, moja ciocia chętnie ściągała mi gry, kiedy sama nie umiałam .
Drogi Lordzie Voldemorcie! ,,Przyłączę się do ciebie, kiedy piekło zamarznie. ''
,,Ma oczy zielone jak pikle z ropuchy
Jego włosy są czarne jak tablica.
O, gdyby moim został, bohater mych snów,
Służyłabym mu jak diablica.'' <3
Oczywiście, że rodzice trzymają się z dala od Harry'ego Filmy ze mną w wakacje oglądali i ciągle nie mogą zrozumieć, co mnie w "tym całym Potterze" interesuje. Do hogsmeade.pl też są raczej wrogo nastawieni. A raczej byli. Odkąd pokazałam im dział Na poważnie są już bardziej pozytywnie nastawieni.
W podstawówce nasza nauczycielka raczej potępiała te książki, nic o nich nie mówiła itp. Była neutralna w tym temacie=)
Teraz w gimnazjum w programie pierwszej klasy mieliśmy fragmenty. Okazało się, że nasza nauczycielka przeczytała 6 tomów i zabiera się za siódmy. Wobec tego ja i Aśka całą lekcję dyskutowałyśmy z panią o tych książkach.