· Obowiązki domowe |
~Fausta Malfoy
|
Dodany dnia 07-11-2012 16:12
|
Użytkownik

Dom: Slytherin
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1203
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 17.08.12
Medale:
Brak
|
A to zależy.
Gdy jest mama w domu ograniczam się do posprzątania swego pokoju,
gdy natomiast jej nie ma muszę sprzątać na zmianę z siostrą różne części domu. Przepracowana się nie czuję ;D.
|
~bochenek89
|
Dodany dnia 07-11-2012 16:27
|
Użytkownik

Dom: Gryffindor
Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2125
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 10.10.11
Medale:
|
Nie jestem przepracowana. Moje obowiązki domowe ograniczają się do mojego pokoju (który rzadko sprzątam ), mycia naczyń, odkurzania całego mieszkania raz na tydzień, mycia kocich misek i kuwety.
No chyba, że idą święta, albo rodzina się zjeżdża, to wówczas pracy jest masa 
Edytowane przez bochenek89 dnia 07-11-2012 16:29 |
 |
|
|
~Horkruks97
|
Dodany dnia 07-11-2012 17:21
|
Użytkownik

Dom: Ravenclaw
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 65
Data rejestracji: 31.10.12
Medale:
Brak
|
Ja również nie czuję się przemęczony tym co muszę robić, ale nie jest to też nic wielkiego, swój pokój ogarnąć
 |
|
|
~Emma17
|
Dodany dnia 11-11-2012 20:45
|
Użytkownik

Ranga: Młody Czarodziej
Punktów: 750
Data rejestracji: 05.09.08
Medale:
Brak
|
Odkurzam w domu,zmywam naczynia,sprzatam w domu,czasami gotuje troche tego jest ale nie narzekam i nie jestem wcale przepracowana.Czasami gdy naprawde nie chce mi sie czegos zrobic mama od razu zaczyna zgrzedac ze nie jestem w domu tylko po to by zjesc i pojsc spac ale musze tez pomagac.Juz sie przyzwyczailam do tych obowiazkow wiec nie mam co sie nad soba uzalac wole pomagac niz wkurzac rodzicow.

They beat me, they humiliated me, they married me to the Imp. I had NO friends in King's Landing...except one...
|
 |
|
|
~Reaktywacja
|
Dodany dnia 12-11-2012 02:40
|
Użytkownik

Dom: Hufflepuff
Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 15
Data rejestracji: 12.11.12
Medale:
Brak
|
No akurat moje obowiązki domowe zależą od mojego "natchnienia" Niestety żeby cokolwiek zrobić, potrzebuję nalotu weny na tą czynność, może dlatego kwiaty u mnie na oknie schną ma wiór, ale gdy wen jest ze mną nawet najmniejszy okruszek nie ma prawda pozostać po moim wtargnięciu 
|
|
~Martita
|
Dodany dnia 12-11-2012 09:06
|
Użytkownik

Ranga: Niewymowny
Punktów: 1562
Data rejestracji: 27.01.12
Medale:
Brak
|
Ja odkąd studiuję i nie mieszkam z rodzicami muszę tak naprawdę robić wszystko, czyli: pranie, gotowanie, sprzątanie pokoju, kuchni i łazienki, zmywanie naczyń, wynoszenie śmieci. Ale nie czuję się jakoś bardzo przemęczona. Za to jak jadę do domu to nie muszę robić nic 
|
~Kab Hun
|
Dodany dnia 20-11-2012 22:30
|
Użytkownik

Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade
Punktów: 818
Data rejestracji: 09.07.09
Medale:
Brak
|
Z racji faktu, że od dwóch miesięcy mieszkam sam, podobnie jak użytkowniczka wyżej - na mojej głowie spoczywa m. in. przygotowanie dla siebie posiłku (chyba, że coś zjem uprzednio na mieście), odkurzanie, prasowanie, robienie prania, mycie okien, podłogi, naczyń, zmiana pościeli robienie kosztorysu wydatków domowych... bo hej, kiedyś trzeba w końcu zdobyć doświadczenie w takich sprawach, a im wcześniej, tym lepiej. ;]
"Teraz żyjemy w czasach gdzie śmierć drugiego człowieka jest zazwyczaj kwitowana wymuszonym uśmiechem, bo przecież "fajnie" jest być zimnym, wyrachowanym(...), jak postać z ulubionego serialu, a gdy dzieje się krzywda jakiemuś zwierzakowi, to wtedy wszyscy zamieniają się w superbohaterów."
|
 |
|
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 04-02-2014 19:29
|
VIP

Ranga: Lord
Punktów: 256094
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
Mam ich trochę, ale nie wiem czy można nazwać to przepracowywaniem się. Na pierwszym miejscu będą zakupy , których szczerze nie znoszę. Sama perspektywa wyjścia do sklepu po masło, śmietanę, pieczywo, makaron, koncentrat pomidorowy napawa mnie lękiem ^^. Potem jest zmywanie rzecz jasna. Lubię nawet, ale pod jednym warunkiem : jak nikt już po kuchni się nie kręci, i nie robi zbędnego zamieszania. Dlatego zazwyczaj zmywam późnym wieczorem - albo nocą jak kto woli ( 21.30 - 23.00 : przedział jest taki ). Odkurzanie - to normalka od II klasy szkoły podstawowej. Mowa rzecz jasna nie tylko o swoim pokoju. Jak odkurzać, to na całego, porządnie, i cały dom. Minimum raz w tygodniu. Zdarza się dwa razy, nawet trzy jak mnie 'coś' najdzie. Zmywanie podłóg - w sumie średnio mi się to podoba, ale nie uskarżam się. Oczywiście bywają dni, że nie chce się jak diabli, ale co zrobić...Mam tylko jedną kocicę, pies się 'zabił' - zerwał i wpadł pod samochód, nikt mu nie kazał, 3 inne koty najprawdopodobniej odeszły w pokoju, bo zadbał o to lis. I pomyśleć, że jeszcze 30 lat temu po podwórzu biegały kury...wow - obowiązki ze zwierzątkami odpadają. Ojciec daje tej nielubianej przeze mnie kocicy jeść. Zimą odśnieżanie też spada na mnie. Latem jest tego znacznie więcej...Przekopywanie działki, sianie, podlewanie, plewienie - a jest to spory kawałek - warzyw nie zliczę nawet. O obowiązkach w sadzie nie wspominam. No i koszenie - a trwa potrafi odrastać w zastraszającym tempie. Nawet co 2-3 tygodnie. Ubieranie choinki - to również moja od lat kilku domena. I z każdym rokiem rodzina twierdzi, że coraz ładniej...No to w zasadzie tak w wielkim skrócie wszystko. A, pranie kurka wodna. Też ja !
|
~Seszen202
|
Dodany dnia 06-02-2014 12:06
|
Użytkownik

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 289
Data rejestracji: 21.09.13
Medale:
Brak
|
W sumie tylko sprzątam swój pokój...Zajmuje mi to sporo czasu,z racji,że jest dość duży,a ja mam mały kłopot z porządkiem...
W wakacje oczywiście mam więcej czasu i albo zamiatam taras i schody do domu,albo (wiem,to głupie) czasem zajmuję się kurami...Wiem jak to brzmi,ale to,że mieszkam na wsi nie zależy ode mnie...
Poza tym dosyć często chodzę z psem na długie spacery,ale to raczej nie jest obowiązek,tylko przyjemność.
- Po co to sprzedajesz? - spytał Mały Książę.
- To wielka oszczędność czasu - odpowiedział Kupiec. - Zostało to obliczone przez specjalistów. Tygodniowo oszczędza się pięćdziesiąt trzy minuty.
- A co się robi z pięćdziesięcioma trzema minutami?
- To, co się chce...
"Gdybym miał pięćdziesiąt trzy minuty czasu - powiedział sobie Mały Książę - poszedłbym powolutku w kierunku studni..."
Antoine de Saint-Exupery Mały książę
Pozdrawiam wszystkich. 
|
 |
|
|
^raven
|
Dodany dnia 06-02-2014 12:45
|
Administrator

Ranga: Mugol
Punktów: 2
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
|
Seszen, nie wiem po co się tłumaczysz z tego gdzie mieszkasz. Ja mam pół rodziny na wsi i wakacje na wsi to moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Wiem, że na co dzień jest gorzej, ale dla mnie karmienie kur, zbieranie jaj i "asystowanie" przy dojeniu krów było mega frajdą. Nawet znoszenie porąbanego drewna do szopki wspominam jako przyjemność, a nie obowiązek a już na pole to wujek nie mógł pojechać, dopóki nie siedziałam w ciągniku. Ba, jak jadę do ciotki, to staram się obejrzeć nowe prosiaczki i zawsze się nimi zachwycam. W ubiegłym roku "trafiłam" na poród krowy i co prawda, nie właziłam do obory, kiedy cielak przychodził na świat, ale nadałam mu imię (Jackson) i nadal się jaram, że mam krowiego chrześniaka. To tyle z przyjemności nie jest głupie troszczenie się o kury, bardziej nie na miejscu wydaje mi się, że o "obowiązkach domowych" pisze 27-letni człowiek...
No, ale skoro już tu jestem, żeby nie było offtopu, to napiszę, że mam 27 lat i "obowiązki domowe" to dla mnie wszystko, czym zajmuje się statystyczny Polak - gotowanie, sprzątanie, zmywanie, pranie, dbanie o zaopatrzenie... Nie codziennie, jakoś naturalnie się z mamą "wymieniamy" tymi zadaniami, robi to ten, kto akurat ma czas. Unikam tylko jak mogę wszelkich prac działkowych. Mamy taki niewielki ogródek, który dla mnie powinien być miejscem zarośniętym trawą i drzewami owocowymi, ale mama upiera się na kwiatki i warzywa. Wyjątkowo jesienią skopałam to w całości, ale jeśli chodzi o pielenie - NIE! W sumie kwiatków w domu też nie podlewam, z moją systematycznością bywa różnie, więc wolę w ogóle tego nie robić, ten obowiązek spadł na mamę, przynajmniej jest pewność, że będą podlane jak należy i wtedy kiedy trzeba.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH
I'm not living, I'm just killing time.
Alergia. Na życie.
|
 |
|
|
~tyna13
|
Dodany dnia 15-03-2014 18:41
|
Użytkownik

Ranga: Goblin
Punktów: 35
Data rejestracji: 13.03.14
Medale:
Brak
|
Sprzątać pokój, wyrzucać śmieci to tyle z obowiązków... |
 |
|
|
~Phoenixonfire
|
Dodany dnia 15-03-2014 19:04
|
Użytkownik

Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 56
Data rejestracji: 08.03.14
Medale:
Brak
|
Ja nie uważam że jestem przepracowany z obowiązkami domowymi. Muszę tylko od czasu do czasu sprzątnąć w pokoju, i to chyba na tyle czasami też gotuję ale lubię to robić.
 |
|
|
~Neter
|
Dodany dnia 01-06-2014 12:25
|
Użytkownik

Ranga: Gracz Quidditcha Slytherinu
Punktów: 137
Data rejestracji: 31.05.14
Medale:
Brak
|
Zacznijmy od tego, że uwielbiam sprzątać, więc 3/4 mieszkania przypada na mnie. Jakoś nie mam z tym problemów. Czasem wyniosę śmieci czy pomogę w kuchni. Na pewno nie czuję się przepracowany, mam nawet wrażenie, że za mało robię
|
|
~puszek29
|
Dodany dnia 01-06-2014 15:50
|
Użytkownik

Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru
Punktów: 132
Data rejestracji: 11.05.14
Medale:
Brak
|
Ja chodzę po coś jak ktoś czegoś zapomni albo nie można po to iść
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE!!!
Dziękuję wszystkim za pozdrowienia.
Jestem Gryfonką z przebiegłością Ślizgonki. Mam mózg Krukonki oraz charakter Puchonki.
|
 |
|
|
~Emma Watson xd
|
Dodany dnia 01-06-2014 15:57
|
Użytkownik

Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 179
Data rejestracji: 28.05.14
Medale:
Brak
|
Ja nie lubię sprzątać tylko często sprzątam pokój, odkurzam, wycieram kurze podlewam kwiatki... itp. No cóż już się nie poradzi
-Zawsze
To, że twoja wrażliwość uczuciowa mieści się w łyżeczce do herbaty nie świadczy o tym, że wszyscy są tak upośledzeni.
Ron uniósł wysoko odznakę prefekta.
Matka- Nie wierzę! Nie wierzę! Och, Ron, to cudownie! Prefekt! Jak każdy w naszej rodzinie?
George- A ja i Fred to, co, jesteśmy tylko sąsiadami?
Och, jesteś prefektem, Percy? - zdziwił się jeden z bliźniaków.- Dlaczego nam nie powiedziałeś? Nie mieliśmy pojęcia.
Daj spokój, przecież pamiętam, że coś o tym wspominał powiedział drugi bliźniak. Raz...
Albo dwa...
Chwilę temu...
Przez całe lato...
Nagle wśród ryku pożerających wszystko płomieni Harry dosłyszał piskliwy, żałosny, ludzki krzyk.
-Nieee! To... zbyt... niebezpieczne!-ryknął Ron
Harry zanurkował ku nim. Drako doztrzegł go i wyciągnął rękę. Harry zdołał uchwycić Drako ale zrozumiał że to na nic: Goyle był za ciężki. Spocona dłoń Malfoya wyślizgnęła mu się z ręki.
-HARRY, ZABIJĘ CIĘ, JEŚLI PRZEZ NICH ZGINIEMY!
Najlepszy aktor z Harry'ego Potter'a to... Tom Felton :*****
|
 |
|
|
~potterheadn
|
Dodany dnia 01-06-2014 17:14
|
Użytkownik

Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 43
Data rejestracji: 01.06.14
Medale:
Brak
|
hmm... no cóż sprzątam swój pokój to oczywiste. Jest to pomieszczenie w którym ja mieszkam więc czemu mama lub ktoś inny miałby go sprzątać ? A tak to jak mama poprosi  |
 |
|
|
~CynaMona
|
Dodany dnia 15-02-2015 00:22
|
Użytkownik

Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1850
Data rejestracji: 02.01.14
Medale:
|
Do moich obowiązków należą tylko odkurzanie wszystkich dywanów w domu oraz wyrzucanie śmieci. Nie są to jakieś szczególnie trudne zajęcia, więc nie narzekam. Dochodzi jednak jeszcze sezonowe sprzątanie pokoju (nienawidzę) z którym jest już większy problem. Mimo że jest on malutki, to strasznie zagracony. Jego porządne pospposprzątanie zajęłoby zapewne ponad dwa dni...
No i jeszcze opieka nas rodzeństwem, co jest męczące, lecz fajne 
- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
- - -

|
 |
|
|
~Faria7
|
Dodany dnia 15-02-2015 11:12
|
Użytkownik

Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2652
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 10.06.11
Medale:
Brak
|
Nie mam zbyt wiele obowiązków. Oprócz utrzymywania czystości i porządku w moim pokoju ( co nie zawsze się jednak udaje ;P ) muszę jeszcze odkurzać dom, wycierać kurze, myć naczynia i wyrzucać śmieci. Nie mam zwierząt ani rodzeństwa, więc kilka innych obowiązków odpada 
|
~Kathleen_Black99
|
Dodany dnia 17-02-2015 19:20
|
Użytkownik

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 382
Data rejestracji: 04.02.15
Medale:
Brak
|
Cóź, starszym bratem nie muszę się zajmować :D Więc zostają tylko te co u wszystkich: śmieci, naczynia, kurze i porządek w pokoju :)
Ballada o dwóch siostrach
Były dwie siostry: Noc i Śmierć,
Śmierć większa, a Noc mniejsza,
Noc była piękna jak sen, a Śmierć,
Śmierć była jeszcze piękniejsza.
|
 |
|
|
~Lilyatte
|
Dodany dnia 11-09-2015 19:25
|
Użytkownik

Ranga: Charłak
Punktów: 11
Data rejestracji: 11.09.15
Medale:
Brak
|
Moje obowiązki ograniczają się do odkurzania i utrzymywania pokoju w stanie ,, Bez poważniejszych zagrożen'' i ugotowania także ten. |
 |
|