Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
Jeszcze nie jadałam sushi. jakoś tak nigdy mnie do tego nie ciągło i nie miałam na to ochoty (inna sprawa, że nie miałam okazji).
Myślę, że kiedyś spróbuję, ale kiedy to nie wiem
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Dom:Slytherin Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 313 Ostrzeżeń: 0 Postów: 77 Data rejestracji: 28.06.12 Medale: Brak
raz jadłam na konwencie, było dobre, nawet bardzo dobre.
później kupiłam w Galerii Krakowskiej, jeść się nie dało.
ostatnia próba: zrobiłam sama, rozlatywało się ale było dobre
Sushi, żeby smakowało musi być świeże, najlepiej jak jest robione na naszych oczach.
zległ się tupot bosych stóp, błysnęła wypolerowana miedź, huknęło dźwięcznie i ktoś wrzasnął przeraźliwie: to Stworek podbiegł do Mundungusa i rąbnął go w głowę patelnią. - Odwołajcie go, odwołajcie, jego trzeba trzymać pod kluczem! - ryknął Mundungus, zasłaniając się rękami, bo Stworek ponownie uniósł ciężką patelnię. - Stworek! Nie! - krzyknął Harry. Ramię skrzata dygotało od ciężaru patelni, ale jej nie opuścił. - Może jeszcze tylko raz, paniczu Harry, tak na szczęście!
Umysł nie jest książką, która można otworzyć i przeczytać w wolnym czasie. Myśli nie są wyryte wewnątrz czaszki gdzie mógłby je przejrzeć jakiś intruz. Umysł to rzecz złożona i wielowarstwowa.
Dom:Ravenclaw Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 109 Ostrzeżeń: 0 Postów: 30 Data rejestracji: 20.11.12 Medale: Brak
Uwielbiam! Sushi to jedna z piękniejszych rzeczy na świecie <3
A poważnie, to wprost uwielbiam kuchnie azjatycką (w tym japońską), dlatego sushi bardzo mi zasmakowało. Pierwszy raz spróbowałam go jakieś 3 lata temu i przyznam, że początkowo się bałam - w głowie miałam to, że jednak jest to na wpół surowa ryba i nori, czyli wodorosty; ale kiedy spróbowałam, no zakochałam się. Jest delikatne, pożywne i bardzo zdrowe! No i bogactwo smaków jest nieskończone, bo prawdę mówiąc do sushi można dodać cokolwiek się chce - od pieczonego kurczaka, serka topionego przez imbir, grzyby i ośmiornicę.
Moje ulubione to uramaki i futomaki z łososiem, ale bardzo lubię hosomaki z awokado. Natomiast najmniej przepadam za temaki (sushi zawinięte w rożek z nori). Sama także lubię robić sushi, o dziwo w moim niewielkim mieście dostanę wszystkie składniki. Chociaż nie powiem, jest to pracochłonne, ale efekt - cudowny