Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

~Bella Muerte F 09-03-2025 21:16

Nie, ale chciałabym chcieć to przeczytać.
~Grande Rodent F 09-03-2025 21:10

Ja na to nie czekam niestety :/ Oscary oglądnięte, obecnie czytam Wołanie Kukułki. To też w sumie Rowling. Czytał ktoś?
~Bella Muerte F 08-03-2025 17:32

HP taki awangardowy teraz, coś Rowling nie poszło bycie Szekspirem na miarę 21wiec może to się sprawdzi... Anyway, joke for today : ship name Musk Trump= Tusk
~Bartholomew F 07-03-2025 20:13

zrobia ze Snape ofiare rasizmu, czarny uczen gnojony przez elitarnych bialych uczniow szkoly magii i rasizmu w hogwarcie, z ojcem glownego bohatera na czele
^raven F 05-03-2025 23:04

No mnie przeszkadza nawet to, ze obsada nie bedzie angielska, wiec nie jestem jakos szczegolnie euforycznie nastawiona do tego projektu. Sie oceni, jak juz powstanie Zmieszany
^raven F 05-03-2025 23:01

Bella Muerte, ale to juz chyba oficjalne, ze Dumbledore'em bedzie John Lithgow, co nie? Ninja Czarny to ma byc Snape...
`RazorBMW F 04-03-2025 23:56

I nie, odcien skory to jest najmniejszy problem iksde. Potter jest martwy jako franczyza i HBO nie musi sie wysilac wiec wleci "kolejny serialik w przerwie na VoD"
`RazorBMW F 04-03-2025 23:54

Ja nie wiem czy ktos na ten badziew czeka na serio, HBO najlepsze czasy ma daaaaaaaaaawno za soba (True Detective faaaaaaaaantastycz
ny sezon 1, drugi okay, trzeci troche lepszy, reszta fuj)
~Bella Muerte F 04-03-2025 12:39

Widzę, że robię sztuczny tłum x6, no ładnie
~Bella Muerte F 04-03-2025 12:37

Witaj wiosko! Kto czeka na czarnoskórego Dumbledore'a czy Snape'a w HBO max Uśmiech)?
#Ginny Evans F 03-03-2025 04:59

Też nie jestem ukontentowana, ale pojawiło się kilka lubianych twarzy podczas ceremonii. Dobranoc! Sowa
^raven F 03-03-2025 04:54

Voldi bez Oscara, Trenta w ogole zapomnieli zaprosic (a ja zapomnialam to wczesniej sprawdzic Omg ), chyba nie jestem ukontentowana. Dobranoc, Hogs! Czarodziej
^raven F 03-03-2025 02:22

Serce
#Ginny Evans F 03-03-2025 02:05

:hug:
^raven F 03-03-2025 01:28

Bez Trenta nie jest tak bardzo happy Płacze
#Ginny Evans F 03-03-2025 00:52

Hejka, hogs! Happy Oscars day!
^raven F 03-03-2025 00:12

Sowa }{
`RazorBMW F 12-01-2025 14:53

To nie tak ze labele maja 50% obnizki na albumy bandcampie xD
^N F 11-01-2025 23:24

Magicznego roku, niech pieniądze w portfelu się magicznie pojawiają! Czarodziej
~Grande Rodent F 01-01-2025 13:05

Hej, również dla was magicznego nowego roku! Ja słucham top 357 już 3 dzień jak co roku. W temacie fajerwerków, też nie przepadam, bo moje koty się boją.

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 77,001
» Zbanowanych: 1,626
» Gości online: 850
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Forum
» Hyde Park
»» Na luźno
»»» Ściąganie
Drukuj temat · Ściąganie
~Agnes00 F
Dodany dnia 13-12-2014 18:42
Użytkownik

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 367
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 01.04.14
Medale:
Brak

Na sprawdzianach rzadziej, raczej zdarza mi się na kartkówkach. Ja osobiście zawsze wkładam karteczkę ze ściągą pod okładkę książki/zeszytu i przykrywam małym notatnikiem, jak mi potrzebne zsuwam notes i patrzę. Jak na razie ten sposób nigdy jeszcze nie zawiódł. Jeśli chodzi oto czy warto to według mnie jeżeli nie jesteś pewna czy sobie poradzisz to tak, ale uważam, że nikt nie powinien o tym wiedzieć.. Ja akurat nigdy nie miałam wyrzutów po ściąganiu - to nauczyciel mógł zrobić prostszy test/kartkówkę, za to bardzo denerwuje mnie kiedy ktoś próbuje coś zobaczyć czy też przepisać.Papa
Dodany dnia 14-12-2014 19:48
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 179
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 14.06.14
Medale:
Brak

Ściągi robię rzadko, wolę się nauczyć, bo wiadomo - naukę przyswaja się stopniowo. Jak się nie zrozumie na początku, to później pojawiają się poważne problemy. Ja wolę sobie nie utrudniać życia, ale czasami jest zbyt mało czasu a zbyt dużo materiału, lub zwyczajnie nie chce się usiąść do nauki - wtedy do akcji wkraczają ściągi. U mnie problem jest taki, że na sprawdzianach często przenosimy się do sali egzaminacyjnej, gdzie siedzi się osobno w dużych odstępach - także ściąganie od kogoś jest niemożliwe. Ściągi ukryte w piórnikach, zeszytach? "Na ławkach ma zostać tylko coś do pisania". Do tego mamy mundurki, w których ciężko jest zakamuflować jakiś mały papierek. Czy cuś.

Ściągi wtedy zapisuję w jakimś obcym języku/szyfrze lub sprytnie ukrywam serduszkami lub zwykłymi notatkami na małych karteczkach, które wsuwam za pasek spodni lub po wejściu do sali kładę gdzieś pod ławką, tak, by nauczyciel nie zauważył, i po prostu w pewnym momencie udaję, że długopis mi spadł i szybko zaglądam. Sposób bardzo bezpieczny, zawsze można powiedzieć, że ta kartka już tam leżała (mało jest "śmieciarzy" w szkołach?) - tylko trzeba wcześniej wydrukować lub pisać odmiennym stylem pisma, by nauczyciel się nie zorientował kto jest jej twórcą. Oczko Minusem jest to, że można skorzystać z niego tylko raz, no czasami dwa, inaczej wszystko się wyda.

Jest jeszcze sposób, który moja znajoma szczególnie sobie upodobała - pisanie ściąg na ciemnych spodniach. ;P Ona mówi, że to się zmywa, ale jak dla mnie szkoda spodni.

Na kartkówkach mam taką niepisaną zasadę z "sąsiadami" z ławki, że wzajemnie sobie pomagamy, a prawie na wszystkich lekcjach siedzę na końcu, więc nikt nie zauważa.

Kiedy jednak nasz towarzysz wie tyle co my, albo i mniej, istnieje sposób który działa na angielskim/niemieckim/jakimś innym obcym języku, jeśli kartkówka jest ze słówek - nauczyciel mówi jakże znana i znienawidzone zdanie "Wyciągamy karteczki". Uczniowie marudzą, przeciągają, podają sobie kartki (wiadomo - zawsze znajdzie się taki ktoś, kto nie może wyrwać z zeszytu Uśmiech). I tę chwilę my wykorzystujemy - wystarczy wyrwać "podwójną kartkę" (ze środka zeszytu) i na tej tylnej wpisać słówka których się spodziewamy (bo były na ostatnich lekcjach). Później można udać, że to nieudana wersja kartkówki - zamazujemy wściekłym ruchem, by pokazać jak nam się nie udała praca (tylko wcześniej przepisujemy odpowiedzi ;P), odrywamy ją i wyrzucamy.
Sposób niezawodny, jeśli nauczyciel nie chodzi i nie patrzy się w kartki.
Pozdrawiam i życzę miłego ściągania.
Magda Gessler

asset-c.soup.io/asset/2937/7593_c0c8.gif

31.media.tumblr.com/5b6f4f5ccba4fb199a73acbf6e7a7550/tumblr_inline_n47j68tigU1snba0l.gif
i2.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/554/093/195.gif

Edytowane przez Avaney dnia 14-12-2014 19:51
Wyślij prywatną wiadomość
~CynaMona F
Dodany dnia 15-02-2015 00:04
Użytkownik

Awatar

Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1850
Data rejestracji: 02.01.14
Medale:
Medal Medal Medal Medal

Zazwyczaj nie ściągam, ale kilka razy mi się zdarzyło. No cóż, nie zawsze zdążę się wszystkiego nauczyć...

Jednak jestem stanowczo przeciwko ściąganiu. Jest to przecież pewnego rodzaju oszustwo. Najbardziej irytują mnie osoby, które spisują prace domowe, a potem zgłaszają się do odpowiadania z niej. Szczyt chamstwa!

- - -

The human life is made up of choices. Yes or no. In or out. Up or down. And then there are the choices that matter. Love or hate. To be a hero or to be a coward. To fight or to give in. Live or die.

- - -

s14.favim.com/orig/160717/derek-shepherd-gif-gir-meredith-grey-Favim.com-4535174.gif

- - -

Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.

- - -

az616578.vo.msecnd.net/files/2016/01/10/6358804991641323991805333871_tumblr_l9mktjSej61qaao9mo1_500.gif
~Faria7 F
Dodany dnia 15-02-2015 11:03
Użytkownik

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2652
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 10.06.11
Medale:
Brak

Ja nigdy nie robię sobie ściąg na sprawdzian, bo za bardzo się boję, że mnie nauczyciel przyłapie ;P ale ze ściąganiem od innych uczniów - to inna sprawa. Zdarza mi się, co prawda nieczęsto, ale jednak. Na niektórych sprawdzian z koleżankami konsultujemy się nawzajem i sprawdzamy, czy wyszły nam te same odpowiedzi - niestety to nie działa, gdy są dwie grupy Smutny uważam, że ściąganie to rodzaj oszustwa i ściągać powinno się tylko wtedy, gdy jest się naprawdę zdesperowanym. Zawsze staram się jak najlepiej przygotować przed sprawdzianem, ale wiadomo, że nie zawsze jest to możliwe. Nie umiałabym się jednak ze spokojem położyć spać, nie umiejąc na jutrzejszy sprawdzian kompletnie nic i zakładając, że zrobię sobie ściągę.

24.media.tumblr.com/910bb60d3c67f346bd80379fbf2343bf/tumblr_n581fdpZ0J1qeijvdo2_250.gif

media.tumblr.com/cff6ef8e64712708def81c6bb4c0b62c/tumblr_inline_mjh4kwWLC31qdjtxa.gif
~Skaia F
Dodany dnia 16-02-2015 20:57
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 57
Data rejestracji: 25.10.13
Medale:
Brak

Zazwyczaj to nie ja, ale moje koleżanki i koledzy używają ściąg. Najśmieszniej jest na plastyce, której większość klasy nie lubi... Ostatnio było tak:
razem z takim jednym moim kolegą siedzimy w drugiej ławce. Ponieważ wszyscy gadali pani stwierdziła, że za karę zrobi kartkówkę. Prawie wszyscy niczego nie umieli, mój kolega też. No więc piszemy tą kartkówkę, a ja nagle słyszę "ej, Gośka, jakie cechy miała rzeźba w romantyźmie?" Spytał się mnie na głos, a ja też na głos odpowiedziałam, a pani niczego nie usłyszała! Podobnie było na angielskim. Koleżanka się do mnie drze przez całą klasę "ej, Gośka jak jest "szyja"?". I pani też nie zwróciła na to uwagi, kiedy odkrzyknęłam jej odpowiedź (jej tzn. koleżance Uśmiech )
A propo sposobów ściągania to ja osobiście nie mam oryginalnych pomysłów, natomiast moje koleżanki znają chyba 1000 sposobów. Np. piszą sobie odpowiedzi na kostkach (u nóg!) albo nadgarstkach. Spotkałam się też ze ściągami na butach i ławkach(mamy białe blaty zamiast tradycyjnych drewnianych. Jedna moja znajoma po prostu położyła sobie kartkę z odpowiedziami na podłodze i na nią patrzyła...
Co do tego, czy popieram ściąganie...czasami jeśli jest naprawdę duuużo materiałów, albo nie było mnie na danej lekcji.Choć coś czuję,że jutro złamię swoje zasady,bo będzie kartkówka z plastyki Oczko ...
No,ale wracając do tematu, sprawdziany są po to aby sprawdzić naszą rzeczywistą wiedzę, prawda?
Ja? Totalnie szalona, samotna ale towarzyska. Kocham się umartwiać, ale nie jestem masochistką. Mam tysiąc kompleksów, a jednak uwielbiam siebie. Śpiewam, piszę maluję... nieudolnie zresztą. Niby inteligentna, a jednak głupia jak but. Ja? Taka zwyczajna, niewyróżniająca się ja.
Słowa i książki mają wielką moc.
Bo widzisz, Harry, to nasze wybory ukazują, kim naprawdę jesteśmy, o wiele bardziej niż nasze zdolności. Dziękuję wszystkim którzy mnie pozdrawiają i pozdrawiam nawzajem także drogi Gościu .

Edytowane przez Skaia dnia 16-02-2015 20:58
~Kathleen_Black99 F
Dodany dnia 17-02-2015 19:15
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 382
Data rejestracji: 04.02.15
Medale:
Brak

Nie ściągam, dla mnie to bez sensu - i tak nic nie ma się w głowie. Albo się nauczę, albo nie i się poprawi, ale nigdy nie ściągałam :)

Ballada o dwóch siostrach

Były dwie siostry: Noc i Śmierć,
Śmierć większa, a Noc mniejsza,
Noc była piękna jak sen, a Śmierć,
Śmierć była jeszcze piękniejsza.

static.tumblr.com/uufvqds/6Rsm8im9p/nc59518lg.jpg
~dark shadow F
Dodany dnia 17-02-2015 21:32
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zastępca Ministra
Punktów: 1770
Data rejestracji: 23.02.11
Medale:
Brak

Ja mam świadomość tego które informacje mi się przydadzą, a które nie. Dlatego ściągam z materiału, który tylko będzie zaśmiecał mi głowę. W całej mojej szkolnej 'karierze' zostałam złapana tylko raz. Zazwyczaj używam tradycyjnie karteczki, albo zdjęć na telefonie z przedmiotów na których łatwiej ściągać.

Voldemort, A Very Potter Musical

24.media.tumblr.com/9240bc523711d8f60db6bc52a1400c70/tumblr_molq1papQS1r3e62yo1_500.gif
http://hanathepanda.blogspot.com/ Wyślij prywatną wiadomość
~Nikaa F
Dodany dnia 18-02-2015 14:15
Użytkownik

Awatar

Ranga: Animag Lew
Punktów: 537
Data rejestracji: 26.01.15
Medale:
Brak

Ja nie ściągam. No dobra... czasami piszę na brzegu sprawdzianu /kartkówki pytanie do koleżanki z ławki. Oczko Jednak bardzo rzadko. Częściej ktoś mnie pyta o odpowiedź do jakiegoś zadania.
Pewnego dnia w podstawówce pani od historii zauważyła na sprawdzianie, że ktoś ściąga. Podeszła i wyjęła karteczkę z piórnika mojej koleżanki. Sprawdziła czy jest poprawnie napisane i oddała jej. Chyba nikt z mojej klasy nie ściągał już na lekcjach z tą nauczycielką.
~imperio47 F
Dodany dnia 18-02-2015 18:27
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 59
Data rejestracji: 09.01.15
Medale:
Brak

Ściągam tylko w ważnych sytuacjach. Jęzor
~kocz F
Dodany dnia 19-02-2015 20:48
Użytkownik

Awatar

Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 140
Data rejestracji: 13.03.12
Medale:
Brak

Jeszcze jak w Polsce chodziłem do szkoły (szalone lata 90'Oczko to sporadycznie ściągałem, raczej nie robiłem tego z prostej przyczyny: wolałem mieć gorszą ocenę ale wiedziałem że jest 100% z mojej głowy. Wolałbym aby moje dziecko miało gorsze stopnie niż pustka w głowie a na papierze 4, 5... Ale tak to jest już w naszym systemie; Wykuj, Zdaj, Zapomnij.

Ego sum quis habitavit in Nerone.

Mιά φορά κατοίκησε μέσα σε Ιοa3;δας!

Ich war mit Legion.

ܐܢܐ ܒܠܝܐܝܠ.

And I am Lucifer, The devil in the flesh.

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti.
Przeskocz do forum:
RIGHT
Ustawa dotycząca używania ciasteczekDrogi Użytkowniku, w ramach naszej strony stosowane są pliki cookies. Ich celem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie, w tym również dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies - więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.
Zamknij