· "Krzyżacy" - wciągająca powieść czy nudna lektura? |
~Laufey
|
Dodany dnia 03-05-2012 20:24
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5205
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 15.05.10
Medale:
Brak
|
Pfa, co niby w tej książce takiego okropnego, że większość z Was nie jest w stanie doczytać ostatnich rozdziałów? O.o
Mi książka się podobała, przeczytałam całą, i nie narzekałam na nią. Może i podobają mi się książki tego typu, może to tylko ta - nie wiem. W każdym razie przeczytałam ją z przyjemnością. Przyznaję, po pierwszych rozdziałach książka trochę odrzuca, ale całość jest spoko. W jednym tylko się zgodzę - od książki lepszy był film. |
|
|
|
~Dagamara18
|
Dodany dnia 03-05-2012 20:45
|
Użytkownik
Dom: Hufflepuff
Ranga: Siedmioroczniak
Punktów: 688
Data rejestracji: 02.10.11
Medale:
Brak
|
Uwielbiam Krzyżaków!Nie wiem czemu ale dla mnie była wzruszającaJednak z nie wielu lektur która mnie wciągnęła od pierwszej strony |
|
|
|
~SolAngelika
|
Dodany dnia 06-09-2012 16:32
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 41
Data rejestracji: 05.09.12
Medale:
Brak
|
Krzyżacy to nawet ciekawa książka. W tamtym roku ją przerabiałam i muszę przyznać, że przygody głównego bohatera mnie wciągnęły. |
|
|
|
~Martita
|
Dodany dnia 30-10-2012 16:19
|
Użytkownik
Ranga: Niewymowny
Punktów: 1562
Data rejestracji: 27.01.12
Medale:
Brak
|
Nienawidzę tej książki jest nudna i w ogóle nie da się jej czytać. Wymiękłam po kilku rozdziałach i w gimnazjum dostałam za nią ze 3 jedynki z polskiego;/
|
~emma wtson
|
Dodany dnia 30-10-2012 17:14
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 105
Data rejestracji: 04.01.12
Medale:
Brak
|
Będę czytała ją dopiero w drugim semestrze, ale słysząc opinie innych kolegów, to nie jestem optymistycznie nastawiona. |
|
|
|
~Veela
|
Dodany dnia 30-10-2012 18:39
|
Użytkownik
Ranga: Goblin
Punktów: 30
Data rejestracji: 16.10.12
Medale:
Brak
|
Dla mnie to jest NUDA, męczyłam się nad tym dośc długo, i nie przypadła mi do gustu ;]
|
|
|
|
~Enchantte
|
Dodany dnia 30-10-2012 19:14
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1251
Data rejestracji: 20.10.12
Medale:
Brak
|
A ja mam co do Krzyżaków podzielone zdanie. Z jednej strony wszyscy narzekają, w tym ja również, bo niektóre rozdziały na prawdę mnie nudziły. Ale z drugiej strony, nawet się w to wciągnęłam (sama się sobie później dziwiłam), szkoda mi było Danusi, jak umarła, i tak dalej, i tak dalej.
The only thing that kept me alive in Azkaban was knowing there was some piece of you left in this world. Your son isn't you, but he is damn close.
All my love, Padfoot
|
|
|
|
~Zosia
|
Dodany dnia 30-10-2012 20:22
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1289
Data rejestracji: 01.09.11
Medale:
Brak
|
Hmm... Właśnie omawiam "Krzyżaków". Książka mi się podoba, ale nie przeczytałam Zabrałam się za późno i przed 1 z kartkówki uchroniło mnie szczegółowe streszczenie. Na początku mnie książka ta nudziła, potem się wciągnęłam, tylko czasu zabrakło. Mam zamiar "Krzyżaków" przeczytać w ferie albo wakacje, tak dla siebie, bo naprawdę byli dla mnie ciekawi. Tylko Zbyszko trochę mnie wkurzał... |
|
|
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 24-10-2013 21:26
|
VIP
Ranga: Lord
Punktów: 256094
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
Ja jestem w mniejszości oczywiście, ale "Krzyżacy" uważam za jedną z najlepszych lektur. Niektórych pewnie odstrasza już sama ilość stron powieści Henryka Sienkiewicza. No cóż...A język ? Oni właśnie takim się posługiwali. Cudownie była opisana Jutrznia ( modlitwa poranna Kościoła ) w Opactwie benedyktyńskim w Tyńcu. Należy pamiętać, że w tamtym okresie język łaciński był czymś uniwersalnym. Może nie na "dzikich" terenach Litwy i Żmudzi. Dla mnie słownictwo zawarte w dziele Sienkiewicza dodawało tylko uroku i było przysłowiową wisienką na torcie. Mógłbym czytać w nieskończoność. Jurand, pojedynki na udeptanej ziemi, Jagienka, opisy scen batalistycznych, budowli ( karczm, gospód, klasztorów, zamków ) a także cudnej przyrody, okropnej zimy ( nie to co dziś ). Polowania, hulanki, sojusze, spiski, bezwzględność i podłość Krzyżaków ( ale nie wszystkich ), no i historia naszego kraju...Czego chcieć więcej ? Naprawdę się wzruszyłem jak zmarła królowa Jadwiga ( beatyfikowana i kanonizowana przez bł. Jana Pawła II ). A, no i Maćko z Bogdańca, bardzo polubiłem tę postać.
|
^raven
|
Dodany dnia 24-10-2013 22:50
|
Administrator
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
|
Zosia napisał/a:
Hmm... Właśnie omawiam "Krzyżaków". Książka mi się podoba, ale nie przeczytałam
Uwielbiam to Też mi się podobała, chociaż nie przeczytałam prawdopodobnie tylko dlatego, że to lektura, a i tytuł mało zachęcający. Pamiętam jak dziś, jak czytałam swoje wypracowanie w gimnazjum - nauczycielka miała taką zasadę, że 2-3 osoby czytały na głos na lekcji wypracowania, które były zadane do domu. Napisałam je na przerwach przed polskim, 1/3 mojej pracy to był jakiś długaśny cytat jak ktoś tam ruszył do boju. Madzia była zachwycona tym, że go użyłam. Zresztą mnie też ten fragment autentycznie się podobał, więc mam o tej książce dobre zdanie...chociaż jej nie czytałam i pewnie nieprędko się zmuszę, koleżanka przyniosła mi we wtorek "Doktor Sen" Kinga, więc na razie "Krzyżacy" spadają jeszcze niżej w kolejce.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH
I'm not living, I'm just killing time.
Alergia. Na życie.
|
|
|