· Godło Hogwartu |
~fanka98
|
Dodany dnia 07-06-2011 19:30
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5238
Ostrzeżeń: 3
Data rejestracji: 16.03.11
Medale:
Brak
|
Nie znalazłam takiego tematu, więc zakładam. Nie wiem, czy to odpowiedni dział.
To pytanie dręczy mnie od dawna. Kilka razy przyglądałam się wstążką pod herbem. Jest tam napisane: "Draco dormiens nunquam titillandus", co znaczy "Nigdy nie łaskocz śpiącego smoka".
I tu stawiam pytanko: Co ma śpiący smok do Howartu. Na pewno nie chodziło tu o bazyliszka, bo przecież nikt o nim nie wiedział.
Co o tym myślicie? Proszę o liczne komentarze |
|
|
|
~Sophia
|
Dodany dnia 07-06-2011 19:58
|
Użytkownik
Ranga: Członek Wizengamotu
Punktów: 1427
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 09.01.11
Medale:
Brak
|
Myślę, że to mogło być ogólne przesłanie, żeby nie igrać z niebezpieczeństwem nawet jeśli jest uśpione...
Pozdrawiam Cię drogi Gościu
Snape: Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
Harry:Tak.
Snape:Tak, proszę pana.
Harry:Nie ma potrzeby zwracania się do mnie per pan, profesorze.
Jak gdzieś jest raban, to o każdej porze Wezwij Irytka, będzie jeszcze gorzej!
Pozdrawiam Cię drogi Gościu!
|
|
|
|
~Loa_riddle
|
Dodany dnia 07-06-2011 20:01
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Niewymowny
Punktów: 1507
Data rejestracji: 30.05.11
Medale:
Brak
|
Zgadzam się z poprzedniczką, ale czytając Hymn Hogwartu można odnieść wrażenie, że to "wynalazki" Dumbledora... ale tak mi się tylko wydaje. Nie wiem nic o poprzednich dyrektorach, ale chyba Albus Dumbledore był z nich najbardziej... nie wiem, czy to odpowiednie słowo... szalony.
-Panowie, proszę was, nie kłóćcie się z mojego powodu- poprosił Ian, który wciąż nie mógł się nadziwić przyjaźni między tak różnymi-zarówno z charakteru, jak i z wyglądu- rycerzami.
Sancerre uśmiechnął się.
-Och, ja i Henri kłóciliśmy się od zawsze, nawet wtedy, kiedy on był giermkiem mojego brata, a ja - giermkiem mojego kuzyna. A i tak to ja miałem zawsze ostatnie słowo.
-A ja miałem rację- odparł spokojnie de Bar.
Sancerre spojrzał na niego takim wzrokiem, że zarówno Ian jak i Grandpre uśmiechnęli się.
Hyperversum, Cecilia Randall
|
|
|
|
`Czarodziejka
|
Dodany dnia 08-06-2011 21:18
|
Moderator (F)
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 11090
Data rejestracji: 05.04.10
Medale:
|
Jakoś nigdy sie nad tym nie zastanawiałam. Może to aluzja do hobby Hagrida, który kocha niebezpieczne stworzenia?
Tak na poważnie, to nie wiem, ale może wymyślę coś mądrego i wtedy wrócę do tego tematu.
|
|
|
~Lady Bellatriks
|
Dodany dnia 08-06-2011 21:23
|
Użytkownik
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2508
Data rejestracji: 02.04.10
Medale:
Brak
|
Zgadzam się z Sophie. Wydaje mi się jednak, ze to aluzja do tego, że niby wszyscy twierdzili, że Hogwart to najbezpieczniejsze miejsce, ale i tak często się tam coś działo. Zamek przecież był pełen nieodkrytych tajemnic i niespodzianek. Był jednocześnie straszny i zachwycający.
Mówią o mnie ''córka diabła'' - temu nie zaprzeczę ani ja, ani ktos, kto mnie dobrze zna .
Pozdrawiam wszystkich tych, którzy mnie pozdrawiają
|
|
|
|
~Hermionka111213
|
Dodany dnia 08-06-2011 21:36
|
Użytkownik
Ranga: Minister Magii
Punktów: 2002
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 27.03.11
Medale:
Brak
|
Smok to jeden z najbardziej znanych stworów w magicznym świecie, więc czemu nie?
Podpisano: Przyszła pani Malfoy. <3
|
|
|
|
~fanka98
|
Dodany dnia 08-06-2011 21:43
|
Użytkownik
Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5238
Ostrzeżeń: 3
Data rejestracji: 16.03.11
Medale:
Brak
|
Hermionka111213 napisał/a:
Smok to jeden z najbardziej znanych stworów w magicznym świecie, więc czemu nie?
ale dlaczego akurat, żeby go nie łaskotać?
może chodziło o to, żeby nie zadzierać ze złem?? |
|
|
|
~Alexandre
|
Dodany dnia 08-06-2011 21:56
|
Użytkownik
Ranga: Dorosły Czarodziej
Punktów: 882
Data rejestracji: 22.03.11
Medale:
Brak
|
Mnie bardziej interesuje, co było godłem Ravenclawu, ponieważ z początku był to łabędź, później kruk, a następnie orzeł
ale jak dla mnie to oznacza, żeby nie lekceważyć niebezpieczeństwa pod żadną postacią.
|
|
~Asella
|
Dodany dnia 08-06-2011 22:08
|
Użytkownik
Ranga: Sklepikarz z Pokątnej
Punktów: 826
Data rejestracji: 07.05.11
Medale:
Brak
|
Myślę, że to znaczy, aby nie grać niebezpieczeństwu na nosie, ale jeśli już jest się w niebezpieczeństwie, to nie chować głowy w piasek i na miarę swoich możliwości zmierzyć się z nim.
Prawdziwy pan śmierci nigdy przed nią nie ucieknie tylko zmierzy się z nią twarzą w twarz wiedząc że nikogo ona nie ominie.
Chyba zatem nie mamy wyboru. Musimy iść naprzód.
Czy kiedykolwiek mieliśmy inny wybór? Zawsze musieliśmy iść naprzód.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Hogs i gości , ale szczególnie tych którzy mnie pozdrawiają z bliżej nie określonych powodów ^^
Edytowane przez Lady Holmes dnia 08-06-2011 22:22 |
|
|
|
~Matthew Lucas
|
Dodany dnia 09-06-2011 13:55
|
Użytkownik
Ranga: Mugol
Punktów: 4
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 03.09.10
Medale:
Brak
|
Według mnie hasło "Nigdy nie łaskocz śpiącego smoka" oznacza, żeby nie igrać z niebezpieczeństwem, a jeśli się taka sytuacja zdarzy, to żeby nie być tchórzem, nie uciekać przed problemem, lecz stawić się przeciwko niemu, pokonać go i zmierzyć się z nim.
|
|
~Severus Tobias Snape
|
Dodany dnia 19-03-2012 21:31
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1013
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 18.03.12
Medale:
Brak
|
nie igraj ze złem,nawet gdy jest uspione
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
(...) Nie oczekuję od was, że naprawdę docenicie piękno kipiącego kotła i unoszącej się z niego roziskrzonej pary, delikatną moc płynów, które pełzną poprzez żyły człowieka, aby oczarować umysł i usidlić zmysły... Mogę was nauczyć, jak uwięzić w butelce sławę, uwarzyć chwałę, a nawet powstrzymać śmierć,(...). - Severus Tobias Snape
Umysł nie jest książką, którą można otworzyć i przeczytać w wolnym czasie.- Severus Tobias Snape
|
|
|
|
~Hermioina98
|
Dodany dnia 03-04-2012 14:24
|
Użytkownik
Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 644
Data rejestracji: 06.03.11
Medale:
Brak
|
Zgadzam się z moimi poprzednikami i poprzedniczkami. Również uważam, że to hasło oznacza alby nie igrać ze złem (nawet w Hogwarcie), a jeśli już się to zrobiło to nie uciekać przed konsekwencjami, ale zmierzyć się z nimi. : )
|
|
|
~Evans558
|
Dodany dnia 03-04-2012 21:54
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1246
Data rejestracji: 28.12.11
Medale:
Brak
|
Zgadzam się z @Sophia. Do taka przenośnia, by nigdy nie igrać z niebezpieczeństwem, nawet jeśli jest uśpione. Został użyty smok jako zamiennik czegoś groźnego, a to z łaskotaniem... zawsze mi się wydawało, że to jest dla śmiechu. Jo napisała wiele takich kawałków, w których wydaje się (bądź na prawdę) nie ma logiki. Hogwart, Hogwart, Pieprzo - Wieprzy Hogwart...
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
|
|
|
|
~marihermiona
|
Dodany dnia 11-08-2012 16:25
|
Użytkownik
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1058
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak
|
Przecież smoki są w magicznym świeci i są bardzo groźne ale wątpię, żeby ktoś miał odwagę łaskotać smoka nawet kiedy śpi
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
|
|
|
|
~Pierog
|
Dodany dnia 14-08-2012 10:59
|
Użytkownik
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 73
Data rejestracji: 13.08.12
Medale:
Brak
|
A patrząc z zupełnie innego punktu, co jest bardzo nieprawdopodobne ale dobra, niech będzie Po łacinie smok to Draco, a Draco to Malfoy, czyli Draco to w pewnym sensie jest jak smok. Może nie łaskotać śpiącego Draco? Nie, boże, co ja gadam...
Ale tak, chodzi o to, by być rozsądnym, by nie rzucać się z motyką na słońce. |
|
|
|
~Espana2010
|
Dodany dnia 28-08-2012 21:11
|
Użytkownik
Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 253
Data rejestracji: 25.08.12
Medale:
Brak
|
Ja myślę ze "Śpiący Smok " jest tutaj uosobieniem CZARNEJ MAGII ,KTÓREJ NIE TOLEROWANO I NIE ZAMIERZANO w Hogwarcie nauczać . Ale wiadomo było ze gdzies tam, z boku istnieje ,że jest ,ale UŚPIONA, dopuki ktoś się nią nie zainteresuje -NIE OBUDZI JEJ... PRZED TYM WŁAŚNIE PRZESTRZEGAŁ CYTAT
POZDROWIENIA DLA CIEBIE drogi Gościu
POWSTAŃ Z POPIOŁÓW SLYTHERINIE !
Edytowane przez Espana2010 dnia 28-08-2012 21:13 |
|
|
|
~Sahem
|
Dodany dnia 28-08-2012 22:32
|
Użytkownik
Ranga: Konduktor Błędnego Rycerza
Punktów: 919
Data rejestracji: 26.08.11
Medale:
Brak
|
Humorystyczne motto. Czy ma jakieś konkretne przesłanie - nie wiem, ale warto zapytać JKR przy jakimś najbliższym livechacie
|
~SeverusSav94
|
Dodany dnia 28-08-2012 22:45
|
Użytkownik
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 215
Data rejestracji: 24.08.12
Medale:
Brak
|
Motto ma na pewno jakieś przesłanie, ale tylko sama Rowling wie jakie. Może chciała wprowadzić trochę humoru, a może coś poważniejszego.
- To bardzo wzruszające, Severusie- powiedział z powagą Dumbldore.- A więc w końcu dojrzałeś do tego, by przejmować się losem tego chłopca? - Jego losem?-wykrzyknął Snape.- Eecto patronum! Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łanai. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbldore patrzył, aż jej srebrna poświata znikła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez. -Przez te wszystkie lata?... -Zawsze.
|
|
|
|
~Soczkochlacz
|
Dodany dnia 30-08-2012 20:47
|
Użytkownik
Ranga: Goblin
Punktów: 30
Data rejestracji: 30.08.12
Medale:
Brak
|
To napewno ma głębsze przesłanie *3* no chyba, że poprostu smoki nie lubią gdy się je łaskocze -.-
|
|
|
~xxMinerva McGonagallxx
|
Dodany dnia 19-12-2012 16:26
|
Użytkownik
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 151
Data rejestracji: 16.12.12
Medale:
Brak
|
To chyba chodzi o to żeby mieć sie na baczności bo niebezpieczeństwa są wszędzie |
|
|