Dom:Gryffindor Ranga: Wybitny Uczeń Punktów: 644 Ostrzeżeń: 1 Postów: 217 Data rejestracji: 06.03.11 Medale: Brak
Otóż ta polska produkcja właśnie trafiła do kin. A oto moje pytanie:
Czy warto inwestować czas i pieniądze na ten film, czy raczej nie? Czy potrafi zaciekawić fabułą? Jakie macie wrażenia po obejrzeniu tego filmu?
Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję.
Nie widziałam jeszcze tego filmu, ale z niecierpliwością wyczekuję soboty, bo właśnie wtedy wybieram się z przyjaciółką do kina.
Pomysł wydaje mi się oryginalny (aż dziwne, że polski). Wrócę to po obejrzeniu i skomentuję
edit: Muszę zedytować post, bo w od czasu jego napisania trochę się zmieniło, albowiem w końcu obejrzałam ten film. Świadomość, że na drugim końcu sali kinowej siedzi znienawidzona przeze mnie nauczycielka nie utrudniła mi oglądania filmu.
Jestem poruszona tym filmem. Wiele osób (którzy jeszcze nie obejrzeli filmu) uważa, że jest to film o zagrożeniach, które czają się w internecie. To bujda. Dla mnie to film przede wszystkim o samotności człowieka, odrzuceniu, idiotyzmie młodzieży i braku miłości.
Jakub Gierszał zagrał bardzo dobrze (chociaż muszę przyznać, że momentami nie miałam pewności czy on płacze czy się śmieje), podobnie Roma Gąsiorowska.
Największe wrażenie zrobiła na mnie ostatnia scena. Gdy pojawiły się napisy, cała sala milczała. Ja także.
Uważam, że w filmie znalazło się kilka niepotrzebnych (lub niepotrzebnie przedłużanych) scen, ale już się do czegoś takiego przyzwyczaiłam, bo to zjawisko dotyczy praktycznie wszystkich polskich filmów, które wychodzą w ostatniej dekadzie(nie liczę przygłupawych komedyjek, bo tam co najmniej połowa scen nadaje się do kosza).
Zaimponowały mi sceny ze świata komputerowego - brawo Polacy
Film polecam i już nie mogę się doczekać kiedy obejrzę go następny raz!
Edytowane przez Czarownica24 dnia 12-04-2011 19:29
Dom:Hufflepuff Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade Punktów: 824 Ostrzeżeń: 0 Postów: 212 Data rejestracji: 05.04.11 Medale: Brak
Sama zapowiedź filmu niebywale mnie zaciekawiła i dziwiłam się wielce, że to polska produkcja. Nie odczuwałam jednak jakiegoś ciśnienia, by rzucić wszystko i iść do kina. Jednakże jakiś czas po premierze wybrałam się i.. wyszłam z sali blada, zszokowana. Film świetny, na prawdę godny polecenia. Ten, kto jeszcze na nim nie był, niech go obejrzy, bo na prawdę warto. Miejmy nadzieję, że ten film będzie swoistym napędem dla polskich produkcji i kolejne filmy nie będą miały fabuły w stylu "Lejdis" czy "Testosteron".
Według mojej osobistej opinii film jest świetny. Ogólnie z kina wyszłam z potwornym bólem głowy, mokrymi oczami i uczuciem, może dziwnym, że zapadł gdzieś we mnie ten film. Jakub Gierszał w swojej roli jest po prostu cudowny. Aczkolwiek ja ogólnie lubię tego aktora. Byłam w kinie z chłopakiem i kiedy po wyjściu rozmawialiśmy o wrażeniach, to co mnie uderzyło w jego wypowiedzi to: "ja nie wiedziałam, że ludzie mogą być w życiu aż tak zagubieni" - często właśnie tak jest. Zwyczajnie nie zauważamy problemów ludzi wokół nas, a potem kończy się tak jak się kończy.
Podsumowując myślę, że każdy indywidualnie powinien wyrobić sobie opinię na temat tego filmu i nie słuchać opinii tych, którzy po obejrzeniu zapowiedzi filmu twierdzą, że szkoda pieniędzy na bilet.
Dom:Gryffindor Ranga: Siedmioroczniak Punktów: 655 Ostrzeżeń: 1 Postów: 348 Data rejestracji: 25.04.11 Medale: Brak
Obejrzałam i jestem zachwycona. Jeden z najlepszych, jaki w życiu obejrzałam. Film przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Nie jest o jakiś głupotach, tylko o ważnych problemach z którymi borykają się niektórzy ludzie. Ten film na długo zapadnie w mi w pamięci i napewno będę do niego wracać.
Bardzo dobry, polski film poruszający ważną tematykę.Z kina wyszłam zamyślona i o to chyba chodziło. Niedawno oglądałam ponownie. Film naprawdę daje dużo do myślenia.Bardzo dobra obsada i ciekawy pomysł wymieszania świata realnego z momentami z gry. Wszystko ze sobą współpracowało. Polecam, moim zdaniem warto obejrzeć.
Dom:Ravenclaw Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 423 Ostrzeżeń: 0 Postów: 97 Data rejestracji: 19.08.11 Medale: Brak
Zgadzam się z poprzedniczkami - film bardzo dobry. Obejrzałam go dopiero niedawno i to w Internecie, bo jakoś nie mogłam się zdecydować na pójście do kina. Ogólnie sam pomysł na film jest bardzo ciekawy, inny (aż się dziwię, że to Polak go wyreżyserował, tak więc pokłony w stronę Jana Komasy); nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałam jakiś podobny film, czy nawet wątek. Po obejrzeniu byłam wstrząśnięta, Sala samobójców rzeczywiście daje do myślenia. Polecam.
Prawda to cudowna i straszliwa rzecz, więc trzeba się z nią obchodzić ostrożnie.
- Trudno - Felix machnął ręką. - Widziałem go.
- Ponurego Żniwiarza? - zapytał Net.
- W warunkach celowo generowanych złudzeń optycznych nigdy nie ma całkowitej pewności, co się zobaczyło. Ale prawie na pewno to był on.
- Celowo generowanych... - powtórzył Net. - Masz na myśli tę kulę, odblaski i stroboskopy?
- Tak.
- A jak mówisz na latarkę? Ręczny miotacz fotonów?
Felix, Net i Nika oraz Pułapka Nieśmiertelności
Nawet jeśli to już koniec,
Harry Potter na zawsze pozostanie częścią mnie... <3
Dom:Ravenclaw Ranga: Pracownik Ministerstwa Punktów: 1213 Ostrzeżeń: 1 Postów: 209 Data rejestracji: 27.07.09 Medale: Brak
Film bardzo mi sie podobal uwazam ze jeden z lepszych polskich filmow ciekawe watki trzymajacy w pewnych mometach w napieciu i szokujaca koncowka ! Bombaa! Film godny uwagi i polecenia
Naprawdę, aż sam nie wierzę, że polska scena może coś takiego wymyślić
W pełni się zgadzam, oglądając ten film zastanawiałam się czy dobrze przeczytałam, że on jest polski...
klik-->http://hogsmeade....ad_id=5645 klik<---
Od głupoty Gryfonów Od kretynizmu Puchonów i od przemądrzałości Krukonów STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
<3
- Profesorze Snape? - Harry stał przy swoim miejscu i jakoś dziwnie się uśmiechał.
- Tak, Snape? - odparł zapytany.
Harry rozejrzał się, upewniając, czy wszyscy słuchają.
- Chciałem tylko podziękować, ojcze.
I usiadł.
A wraz z nim kilka ciał uderzyło o podłogę. Może więcej niż kilka. Minerwę złapał Albus, a Sinistra wymsknęła się z rąk Flitwicka. -To było dobre, panie Snape.
- Wiem. I myślę, że szybko się przyzwyczaję.
Kilka kolejnych osób przywitało się z podłogą. Ron był jedną z nich, a Hermiona tylko się uśmiechnęła, wylewając na niego wodą. Teraz wszystko miało być już dobrze. ~"Mroczny Znak" -Zilidya
"Zawsze
czułam się
jak obca osoba
gdy byłam dzieckiem"
Dom:Slytherin Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 423 Ostrzeżeń: 2 Postów: 200 Data rejestracji: 24.07.11 Medale: Brak
Warto , film jest genialny , wzruszający i straszny kocham go <333333
Nie chce ci zdradzić fabuły bo jak się ogląda pierwszy raz to jest
bombowe , nie wiesz co będzie dalej i wszystko cię zaskakuje .
Najlepszy Polski film <333333333333333333333333333333333
mają zaszcyt przedstawić
MAPĘ HUNCWOTÓW
Dom:Gryffindor Ranga: Lord Punktów: 820787 Ostrzeżeń: 1 Postów: 1,221 Data rejestracji: 04.10.09 Medale:
HeermionaGranger napisał/a:
Ile żeś filmów polskich oglądała? Nie sięgałaś głębiej? Tylko sam mainstream. W PL mamy ambitne kino, ale jest rzadkie i dla koneserów.
Fabuła jest raczej ogólnie znana, bo to jest Typowy Przypadek Uzależnienia od Neta/ fejsbuka czy kompa. Vide np. rzeczy w Korei. No i jest to robione pod... masy -> Facebook, Emo, brutalnie rzecz ujmując pedalski główny bohater-kretyn (pocałunki, w dodatku pod publiczkę => lewak i konformista), internetowe życie, rodzice którzy się nie interesują i efekty komputerowe.
Na minus kreacja bohatera, bo? Bo to jest maturzysta[!], który jest kretynem i nie potrafi sobie poradzić w życiu, nie chce wyjść z tego, co wszedł i daje się wciągnąć.
Wstawki wirtualne są nie wiem po co, ogólnie rzecz biorąc jak dla mnie źle to wygląda. Chyba te efekty dla nastolatków miały być, bo na Mnie wrażenia nie robią.
Gra aktorska jest średnia, bez szału.
Fajnie że w PL próbuje się robić ambitny mainstream. No ale to mainstream, i tutaj jest problem. Bo ma naleciałości dla mas. W efekcie potem twierdzi się, że to jest ambitne kino. jest pół-ambitne, bo tematyka, mimo że w PL pierwszy raz zastosowana w kinematografii - jest znana, bo to idzie wziąć na logikę. Film jest bardziej dla rodziców, którzy myślę, że chętnie obejrzą film po to, by uświadomić sobie parę rzeczy...
OF MY DESIGN SO STRANGE
AND SO FAMILIAR BUT NO MATTER HOW DISTANT
IN TIME OR SPACE ONE CONSTANT REMAINS CHAOS
Techno jest w podziemiu...!
Legacy of Detroit Techno | Jeff Mills | Underground Resistance | Cybotron Moshic Akbar! Viva La Underground!
Dom:Ravenclaw Ranga: Mistrz Zaklęć Punktów: 2821 Ostrzeżeń: 0 Postów: 1,186 Data rejestracji: 19.07.11 Medale:
RazorBMW jakoś nie do końca się mogę zgodzić w Twoją krytyką. Ten film jest jednym z "lepszych" polskich filmów ostatnich lat. Lepszych w znaczeniu: nakręcony z pomysłem, niesztampowo. Fakt, są wątki masowe, ale ciężko jest w Polsce kręcić film dla samych krytyków - reżyserzy muszą też przyciągnąć masy do kina. Oni muszą z czegoś się utrzymać, bo inaczej cały ten business upadnie jak nie będzie przynosił dochodu. Artyści rozpoznawalni i mający ustabilizowaną pozycję w branży mogą sobie pozwolić na kręcenie filmów ambitnych, o jakich Tobie (i mi również) chodzi, bo jest szansa ze samo nazwisko przyciągnie do kin grupę zagorzałych fanów. Tu mamy młodego reżysera, debiutanta, który wg mnie poradził sobie całkiem nieźle z tematem.
Co do Sali samobójców - cieszy mnie gatunek. Nie jest to psedośmieszna komedia romantyczna, pseudo film akcji czy niepotrzebna kontynuacja do jakich w Polsce przywykliśmy. Ten film traktuję jako próbę pokazania widzom przyzwyczajonym do masowych produkcji czegoś nieco bardziej ambitniejszego ale nie pozbawionego całkiem (jak to RazorBMW przytoczył) wątków masowych, które ich przyciągają do kina. Jest to raczej próba zaproszenia do świata kin studyjnych zamiast multipleksów. Dynamika świata fikcyjnego miesza się ze statyką i problemami świata realnego. Oszczędny sposób kadrowania, chłodna kolorystyka, animacja są przemyślane i celowe, a do tego bardzo dobrze wykorzystane. Od strony wizualnej nie mam żadnych zastrzeżeń. Gra aktorska.... hmmm mam wrażenie, że młodsze pokolenie wzięło sobie swoje role bardziej do serca, a może były one bardziej wielowątkowe. Jakub Gierszał wypadł bardzo dobrze w tej roli. Co prawda napady szału mnie nie przekonują ale sceny końcowe upojenia alkoholem i pod wpływem tych tabletek były bardzo dobre i przyznam, że zrobiły na mnie wrażenie. Niestety role rodziców były zbyt "płytkie". Aktorzy nawet nie starali się nadać im czegoś więcej niż było wymyślone w scenariuszu, i to jest dla mnie dziwne bo doświadczenia im nie brak. Swoja droga - wkurza mnie takie szablonowe, jednotorowe tworzenie ról drugoplanowych. Tło jest ważne!
Sama historia czytając krytyki wydała mi się nieco dziwna, bo jak można mieć wszystko i być tak samotnym. Ale po obejrzeniu stwierdzam, że to możliwe. I to po raz kolejny się z Tobą RazorBMW nie zgodzę - kreacja bohatera była bardzo dobra. Co prawda nie powiedziałabym, że bohater miał 19 lat. Bardziej pasował mi na zagubionego 15-latka w wieku dojrzewania niż na maturzystę - ale to chyba jeszcze bardziej ukazywało nieumiejętność odnalezienia się w dorosłym życiu. Nas - RazorBMW - już po prostu to pokolenie nie dotyczy i dlatego może uważamy bohatera za życiowego fajtłapę. Zagubienie, brak oparcia w najbliższych, szykanowanie w sieci, rozpacz - trafnie pokazane. Z nieco większym niesmakiem potraktowałam cytaty Hamleta - taka "kawa na ławę" i wątki operowe (takie to nowobogackie). Bardzo dobrze ze to były wplecione przekleństwa. Mało jest polskich filmów gdzie są one rozważnie użyte - tutaj nie utrudniały one odbioru, nie wychodziły na I plan, były bardzo naturalne.
Film polecam. Warto ściągnąć i obejrzeć. I przede wszystkim - wyrobić sobie własne zdanie.
Film niesamowity. Nigdy nie widziałem Polskiego filmu który tak mnie zachwycił. Jak nie wiem. Ogólnie warto go obejrzeć porusza ciekawe tematy, Najbardziej zaskoczyło mnie zakończenie było bardzo smutne Ta ostatnia scena przybiła mnie do fotela i była bardzo wzruszająca Film obejrzałem całkiem niedawno i cały czas o nim myślę. Brawo dla reżysera i Jakuba Gierszały który rolę Dominika zagrał idealnie. Brawo!! (muzyka z filmu też świetna) Polecam każdemu ten film. Nie wiem dlaczego, ale film podoba mi się bardziej niż film Harry Potter..... Pozdro
Ile żeś filmów polskich oglądała? Nie sięgałaś głębiej? Tylko sam mainstream. W PL mamy ambitne kino, ale jest rzadkie i dla koneserów.
Fabuła jest raczej ogólnie znana, bo to jest Typowy Przypadek Uzależnienia od Neta/ fejsbuka czy kompa. Vide np. rzeczy w Korei. No i jest to robione pod... masy -> Facebook, Emo, brutalnie rzecz ujmując pedalski główny bohater-kretyn (pocałunki, w dodatku pod publiczkę => lewak i konformista), internetowe życie, rodzice którzy się nie interesują i efekty komputerowe.
Na minus kreacja bohatera, bo? Bo to jest maturzysta[!], który jest kretynem i nie potrafi sobie poradzić w życiu, nie chce wyjść z tego, co wszedł i daje się wciągnąć.
Wstawki wirtualne są nie wiem po co, ogólnie rzecz biorąc jak dla mnie źle to wygląda. Chyba te efekty dla nastolatków miały być, bo na Mnie wrażenia nie robią.
Gra aktorska jest średnia, bez szału.
Fajnie że w PL próbuje się robić ambitny mainstream. No ale to mainstream, i tutaj jest problem. Bo ma naleciałości dla mas. W efekcie potem twierdzi się, że to jest ambitne kino. jest pół-ambitne, bo tematyka, mimo że w PL pierwszy raz zastosowana w kinematografii - jest znana, bo to idzie wziąć na logikę. Film jest bardziej dla rodziców, którzy myślę, że chętnie obejrzą film po to, by uświadomić sobie parę rzeczy...
Dominik nie nie chce z tego wyjść tylko Sylwia którą poznał w internecie jest jedyną osobą która go rozumie i pomaga mu gdyby nie ona załamałby się tym że w szkole robą sobie z niego wszyscy jaja .
Nie chce się kłócić no ale proszę żebyś podał kilka tytułów dobrych polskich filmów bo teraz wszystkie filmy są udziałem tych samych polskich już nudnych aktorów .
mają zaszcyt przedstawić
MAPĘ HUNCWOTÓW
Dom:Slytherin Ranga: Portret w gabinecie dyrektora Punktów: 5368 Ostrzeżeń: 0 Postów: 1,243 Data rejestracji: 07.08.11 Medale:
Hmm.. widać mam inny gust, ale mi ten film się nie spodobał. Ale oczywiście reszta mojej klasy rozpływała się nad tym, jakie to cudowne.. Dobra - mogę przyznać, że pan Jakub doskonale wcielił się w rolę, bo to mu nawet wyszło. Jednak takie historie nie są dla mnie. Ja raczej nie przepadam za polskimi filmami - jak na razie jeszcze żaden mi się nie spodobał : D Nie wykluczam tego, że można uznać ten film za jeden z najlepszych z polskiej produkcji. Ale ja nadal pozostaję przy swojej opinii - wprost prawie się na nim usnęło.. : D Jednakże wiem jakie rzeczy interesują teraz młodzież, więc rozumiem to zafascynowanie. O! Jedna rzecz podobała mi się w filmie - bluza Dominika, którą miał w szkole tuż po swojej "przemianie" : > Ja też chcę taką... o.O
Dom:Ravenclaw Ranga: Gracz Quidditcha Ravenclawu Punktów: 127 Ostrzeżeń: 0 Postów: 44 Data rejestracji: 01.08.11 Medale: Brak
Moim zdaniem film był świetny. Bardzo mi się podobał, a szczególnie jak na polski film to rewelacja. Oczywiście nie każdemu takie kino się podoba, ale jak dla mnie super.
Dom:Gryffindor Ranga: Lord Punktów: 820787 Ostrzeżeń: 1 Postów: 1,221 Data rejestracji: 04.10.09 Medale:
HeermionaGranger napisał/a:
Dominik nie nie chce z tego wyjść tylko Sylwia którą poznał w internecie jest jedyną osobą która go rozumie i pomaga mu gdyby nie ona załamałby się tym że w szkole robą sobie z niego wszyscy jaja .
Nie chce się kłócić no ale proszę żebyś podał kilka tytułów dobrych polskich filmów bo teraz wszystkie filmy są udziałem tych samych polskich już nudnych aktorów .
Tak, jasne, załamałby się, bo jest po prostu nerdem, który NIE POTRAFI się przeciwstawić, a jest praktycznie "dorosły", facet żyje na garnuszku rodziców, ale że ci się nim nie interesują, to potem - efekt jest widoczny w filmie. Nie pójdzie do pracy, no bo po co - lepiej jest płakać i, kurde, wyżalić się OBCEJ osobie w necie! No, genialne... Taka postawa werteryczna, no cóż, jak sie nie chce nic zmieniać bo... się nie chce - to potem jest tego efekt, proste.
Co do kina niezależnego: obczaj sobie Kinomaniaka czasem, bo Artur czasem niezłe filmy poleca. Poza tym, możesz sobie np obczaić film "Krew z nosa" z 2004 roku. Poza tym do obczajki bracia Matwiejczykowie, Hubert Gotkowski, Jerzy Jernas. Reszty info szukaj sobie na filmwebie tudzież w serwisie kinoamatorskie.pl.
OF MY DESIGN SO STRANGE
AND SO FAMILIAR BUT NO MATTER HOW DISTANT
IN TIME OR SPACE ONE CONSTANT REMAINS CHAOS
Techno jest w podziemiu...!
Legacy of Detroit Techno | Jeff Mills | Underground Resistance | Cybotron Moshic Akbar! Viva La Underground!
Dom:Ravenclaw Ranga: Prefekt Naczelny Punktów: 735 Ostrzeżeń: 0 Postów: 258 Data rejestracji: 21.07.11 Medale: Brak
Sala samobójców jest jednym z moich ulubionych filmów. Jest na pewno dla strarszych, ale bardzo interesuje (od 16 lat). SPOILER!Dominik jest fajną postacią, szkoda tylkp, że na koniec się zabił.
Sylwia, też w sumie była fajna, ale narkotyki ją interesowały.
No, ale już bez charakterystyk.
Ja sama często czuję się tak jak bohaterowie, mam chęć się zabić, ale to tylko dla tego, że nie mam dobrego życia, a nie dlatego, że chcę brać jakieś narkotyki, wolałabym wypadek samochodowy.
Edytowane przez Czarownica24 dnia 05-11-2011 14:47
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.